В интерес на обществото и за опазване здравето на населението е отговорните органи да намерят дългосрочно решение на проблемите с напояването на земеделски култури. Това апелират от Министерството по околната среда и водите (МОСВ) във връзка с ниските нива на водата през последните години заради климатичните промени

Към момента с обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години, предвид липсата на пролетно пълноводие и поредна много суха година (т.е. година с констатиран приток с обезпеченост за 95%) са следните язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване: яз. "Ястребино", яз. "Тича", яз. "Тополница", яз. "Копринка", яз. "Жребчево", яз. "Домлян" и яз. "Пясъчник", уточняват от екоминистерството и са категорични, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и "Напоителни системи" ЕАД (НС ЕАД) следва да предприемат мерки за осигуряване на допълнителни водни количества от алтернативни водоизточници, както и за повишаване ефективността на водовземането.

Безводие отново мъчи село Караисен

Безводие отново мъчи село Караисен

Жителите излизат на протест

МОСВ е сигнализирало МЗХ и НС ЕАД за обезпокоително ниското запълване на част от язовирите, от които се използват значителни водни обеми за напояване, включително и среща, състояла се на 14 март т.г. - преди началото на напоителния сезон. Министерството е информирало и за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за акумулиране на водни обеми в язовирите, намаляване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води.

През юли месец се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата и не се очакват значителни валежи, което предполага нуждата от повишено потребление на водни количества, според данни на НИМХ. Въпреки това обаче, уточняват още от екоминистерството, за юли месец отпуснатите водни обеми за напояване са в размер според утвърдения годишен график за условията на много суха година (обезпеченост 95%).

Но при продължаване на тенденцията за постъпващ малък приток към язовирите и повишен разход на вода, при наличните към момента водни обеми не може да се гарантира водоподаването през тази и следващата година. Поради това МОСВ ще се стреми да разпределя оставащия воден ресурс и да отпуска наличните в язовирите водни обеми спрямо годишния график за съответната обезпеченост на притока и прогнозите на НИМХ.

От язовирите, които се използват за питейно-битово водоснабдяване, ще се разрешават приоритетно води за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване. Такъв е язовир "Ястребино", който се използва за питейно-битовото водоснабдяване на Антоново, кв. "Еревиш", 9 села в района и Омуртаг. Язовир "Тича" също се използва за питейно-битовото водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

Рила, Кочериново и Бобошево търсят 1 млн. куб. м вода

Рила, Кочериново и Бобошево търсят 1 млн. куб. м вода

В трите общини е обявено частично бедствено положение