Жалба срещу решението на Административния съд в София за осигуряване на машинно гласуване ще внесат от Централната избирателна комисия (ЦИК). Очаква се това да стане до края на деня, информира БНР.

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Единственияг кандидат в обществената поръчка не отговаря на изискванията...

Според решението на съда, до половин година ЦИК е задължена да осигури машинно гласуване във всички секции. Този ангажимент е записан в Избирателния кодекс.

Комисията обсъди мотивите на жалбата си. Един от тях ще бъде по недопустимост на решението на съда.

Припомняме, че делото за въвеждането на машинно гласуване бе образувано по жалба на бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов.

Припомняме, преди предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. стана ясно, че от ЦИК заделят най-много 15 млн. за машинно гласуване. От ЦИК обявиха обществена поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе публикувано късно в петък на сайта на комисията - на 10 февруари 2017 г.

ЦИК бе принудена да обяви поръчката, след като Върховният административен съд (ВАС) я задължи да осигури машинно гласуване във всички избирателни секции, а не както първоначално бе предвидено само в 500.

Министърът на финансите преди няколко дни подчерта, че са длъжни да осигурят пари за машинното гласуване.

На 2 февруари стана ясно, че определените 30 млн. за този вот няма да стигнат за машинно гласуване.
Тогава говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обяви, че все още няма план сметка колко пари ще трябват за машинен вот. Не можело да пуснат обществена поръчка преди Указа на президента за датата на предсрочния вот.

Ден по-рано от Нова република коментираха, че при машинното гласуване няма изчезване на гласове. Тогава - на 1 февруари 2017 г., ВАС разпореди машинно гласуване навсякъде.

Дни по-късно - на 5 февруари 2017 г. ЦИК обяви, че машинно гласуване ще има.

На 25 февруари 2017 г. стана ясно, че няма да има машинно гласуване.