Около 140 000 жилищни сгради са били разрушени в Украйна от началото на войната.

Това заяви вицепремиерът и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук в интервю за украинския телевизионен канал FREEDOM, цитирано от "Укринформ".

"Виждате степента на разрушения. 140 000 разрушени жилищни сгради. Това са данни само за жилищни сгради, да не говорим за инфраструктурата", каза тя.

Верещук се обърна към международните партньори на Украйна и "тези, които решават колко пари, по какъв начин и кога да се прехвърлят на Украйна за подкрепа".

Финансовите министри на ЕС одобриха заем от 5 млрд. евро за Украйна

Финансовите министри на ЕС одобриха заем от 5 млрд. евро за Украйна

Заемът ще бъде обезпечен с гаранции на страните-членки на ЕС

"За съжаление, ние умираме на собствената си земя - плащаме за принципи и ценности с кръвта и живота на нашите цивилни. Вие се готвите за студена война, студена зима и това също ще бъде част от вашата война. Нека се обединим нашите усилия, нека не спираме динамиката, нека говорим само за увеличаване помощта за Украйна. Само това ще ни спаси всички от по-мащабна война на всички континенти", каза служителят.

Припомняме, че финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) подкрепиха в петък заем от 5 милиарда евро за Украйна. Средствата са, за да ѝ помогнат да поддържа функционирането на училища, болници и други държавни операции, докато се бори срещу инвазията на Русия.

Заемът, който ще бъде обезпечен с гаранции на страните-членки на ЕС, е част от общ пакет от 9 милиарда евро, обявен през май. Първият 1 милиард евро беше изцяло изпратен в началото на август.

Чешкият министър на финансите Збинек Станжура, който беше домакин на финансовите министри на ЕС в Прага заяви, че предстоящите срещи ще се вземе рещение как останалите 3 милиарда евро в пакета могат да бъдат разделени на заеми или безвъзмездни средства.

Войната е нанесла щети за 97 млрд. долара на Украйна

Войната е нанесла щети за 97 млрд. долара на Украйна

Данните са към 1 юни

Войната в Украйна, започнала на 24 февруари, е причинило щети на стойност над 97 млрд. долара към 1 юни. Това бе посочено в съвместен доклад на Световната банка, правителството на Украйна и Европейската комисия, публикуван днес.

В него се отбелязва, че "настоящите разходи за реконструкция и възстановяване в Украйна възлизат на 349 млрд. долара", като се очаква тази цифра да нарасне през следващите месеци, докато войната продължава.

"С общи усилия ние вече започнахме възстановяването на отвоюваните украински територии, но то изисква цялостен подход и мобилизиране на съвместни ресурси", заяви украинският премиер Денис Шмигал.

По негови думи в бързия етап на възстановяване страната ще се нуждае от 17 млрд. долара, като страната има нужда от 3,4 млрд. от тях още през тази година.

Редица страни изразиха готовност да окажат подобна помощ на Украйна след края на войната.

На 18 август Киев и Анкара подписаха меморандум за разбирателство за възстановяване на инфраструктурата, разрушена от войната. 

Великобритания пък обяви, че ще сподели технически опит с Украйна като част от нов пакет от подкрепа, за да помогне на страната да възстанови своята инфраструктура и транспортна мрежа след руската инвазия.

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия

От своя страна от САЩ предупредиха, че Русия планира да увеличи атаките срещу гражданската инфраструктура и правителствените обекти в Украйна.