Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с лидерите на Турция и Гърция в събота в началото на едноседмично пътуване, целящо успокояване на напрежението, което се разрасна в Близкия изток след началото на войната на Израел с "Хамас" през октомври, предава "Ройтерс".

Най-високопоставеният дипломат в администрацията на Байдън започна в Истанбул, срещайки се с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, силен критик на военните действия на Израел в Газа, за разговори.

Блинкън и външният министър Хакан Фидан по-рано обсъдиха войната и хуманитарната криза в Газа и процеса на Турция за ратифициране на членството на Швеция в НАТО, се казва в изявление на турското външно министерство.

Американски служители са разочаровани от дългия процес, но са уверени, че Анкара скоро ще одобри присъединяването на Швеция, след като спечели подкрепата на турския парламент миналия месец, каза високопоставен служител на Държавния департамент, пътуващ с Блинкън, говорейки при условие за анонимност.

Американските законодатели задържаха продажбата на изтребители F-16 на Турция, докато не подпише присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия пакт.

Ердоган: Позитивни решения от САЩ и Канада ще помогнат за придвижване на Швеция към НАТО

Ердоган: Позитивни решения от САЩ и Канада ще помогнат за придвижване на Швеция към НАТО

Турция използва този въпрос като разменна монета

Швеция, която заедно с Финландия кандидатства за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г., ще стане 32-ият член на алианса. Финландия се присъедини миналата година.

По-късно Блинкън ще пътува до остров Крит, за да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Друга членка на НАТО Гърция очаква одобрението на Конгреса на САЩ за продажба на изтребители F-35.

"Ще обсъдим този въпрос. Мисля, че ще има положително развитие", каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетрит пред гръцката телевизия Skai.

Обиколката на Блинкън през следващите дни ще включва арабските държави, Израел и окупирания Западен бряг, където той ще отправи послание, че Вашингтон не иска регионална ескалация на конфликта в Газа.

Американският служител каза, че Турция има връзки с много страни в конфликта, като има предвид връзките й с противника на САЩ Иран и "Хамас". За разлика от САЩ, Турция не гледа на "Хамас" като на терористична групировка и приема някои от нейните членове.

Войната започна, когато палестинските бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници.

Ответната офанзива на Израел е убила 22 700 палестинци, според палестински служители, а конфликтът се е разпространил в Западния бряг, Ливан и морските пътища на Червено море .

Блинкън също така се надява да постигне напредък в преговорите за това как може да се управлява Газа , ако и когато Израел постигне целта си да изкорени "Хамас".

Вашингтон иска страните от региона, включително Турция, да играят роля в реконструкцията, управлението и евентуално сигурността в Ивицата Газа, която се управлява от "Хамас" от 2007 г., каза служителят.

Израел към "Хизбула": Предпочитаме мира, но военен отговор не е изключен

Израел към "Хизбула": Предпочитаме мира, но военен отговор не е изключен

След острото изявление на Хасан Насрала