Миналата седмица правителството на САЩ прехвърли повече от 5000 автомата AK-47, картечници, снайперски пушки, РПГ-7 и повече от 500 000 патрона от 7,62 мм на украинската армия, се казва в изявление на Централното командване на САЩ, цитирано от Би Би Си.

Тези малки оръжия и боеприпаси бяха иззети от Централното командване на САЩ и съюзническите военноморски сили от четири транзитни кораба с неясна собственост между май 2021 г. и февруари 2023 г. - те бяха прехвърлени от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на хусите в Йемен в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност ООН, се казва в изявление на Централното командване на САЩ.

"Тези оръжия ще помогнат на Украйна да се защити срещу руска инвазия" и са достатъчни за оборудване на една бригада, отбелязват американските военни.

Припомняме, че САЩ не разполагат със средства за предоставяне на повече помощ на Украйна, тъй като законопроект за отпускане на средства за предоставяне на оръжия на Киев стои блокиран в Конгреса, като среща съпротива от Републиканската партия, вдъхновена от бившия американски президент и настоящ кандидат за поста Доналд Тръмп.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията