Израелски танкове се завърнаха в южния град Хан Юнис в Газа в петък, принуждавайки хиляди да се евакуират по задръстените пътища, докато палестински бойци продължават да атакуват израелските войски от руините, предава "Ройтерс".

Семейства избягаха от източната част на Хан Юнис с превозни средства и пеша, натрупани вещи върху върху магарешки каруци и мотоциклетни рикши, докато бягаха бавно по задръстените пътища.

Дкато Израел и Ливан са подготвени за възможна ескалация на сраженията, лидерите от Съединените щати, Египет и Катар направиха последен опит да съживят усилията за спиране на боевете в Газа, като насрочиха нов кръг от преговори за 15 август.

През последните седмици израелските сили, които нахлуха в почти цялата ивица Газа в продължение на повече от десет месеца война, отново се връщат към руините на райони, откъдето преди това твърдяха, че са прогонили бойците на "Хамас".

Израел засилва ударите по Газа, убити са поне 40 палестинци

Израел засилва ударите по Газа, убити са поне 40 палестинци

Продължават бомбардировките в Хан Юнис и град Газа

При последното нападение военните хвърлиха листовки, нареждащи на жителите и разселените хора, укриващи се в източната част на Хан Юнис, главният южен град на Газа, да се евакуират от район, в който вече са се водили многократни битки.

Много от избягалите търсят подслон в Ал-Маваси, пясъчен участък по крайбрежието, като някои изразиха опасения, че той е бил атакуван в миналото, въпреки че е определен като безопасна зона от израелските сили.

"Не знаем къде отиваме, на плажа до Ал-Маваси, на което и да е място, където ще останем. Тук няма безопасно място. Те удариха навсякъде, вече удариха Ал-Маваси и много хора бяха убити. Там няма безопасност, безопасността е при Бог", каза разселеният мъж Ахмед ал-Фара.

Израелската армия каза, че войските са ударили десетки цели, принадлежащи на бойци на "Хамас" в Хан Юнис и Рафах близо до египетската граница, превземайки оръжейни складове, унищожавайки инфраструктура и убивайки десетки бойци, оборудвани с оръжия, включително гранати за ракети.

На 15 август Израел ще преговаря за спиране на огъня

На 15 август Израел ще преговаря за спиране на огъня

Надежда за мир в Газа

Няма незабавни подробности за това какво се очаква от срещата, свикана за 15 август за обсъждане на прекратяване на огъня в Газа и сделка за освобождаване на заложници. Предишните преговори не успяха да доведат до прекратяване на огъня след едноседмичното примирие през ноември миналата година.

Кабинетът на министър-председателя на Израел каза, че делегация ще бъде изпратена на преговорите, но отказа да даде повече подробности. Няма незабавен коментар от "Хамас", чийто новоназначен генерален лидер Яхия Синвар се смята, че ръководи битката, вероятно от тунелите на Газа.

Посредниците се стремят да съживят усилията за спиране на боевете в Газа с нарастващи страхове от възможен по-широк конфликт в региона. Иран се зарече да отмъсти, след като лидерът на "Хамас" Исмаил Хания беше убит в Техеран и  Израел уби висш командир на ливанската въоръжена групировка "Хизбула" при удар в предградие на Бейрут.

Отговорът на Хамас на последното предложение за преговори "трябва да бъде проучен внимателно с неговите съюзници. Ако Израел беше сериозен за постигане на примирие, те можеха просто да приемат предложението, с което Хамас се съгласи", каза един палестински служител, запознат с посредническите усилия.

Израел нареди нова евакуация в Северна Газа след ракетни атаки

Израел нареди нова евакуация в Северна Газа след ракетни атаки

Водят се боеве във вече "прочистени" райони

Израел започна атаката си срещу Газа с цел да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката започнаха нападение срещу израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и пленявайки повече от 250 заложници според израелските данни.

Оттогава Израел е убил близо 40 000 палестинци в Газа, според данни на здравни служители в анклава, които казват, че хиляди други са загинали под развалините.

Израел твърди, че е убил или извадил от строя повече от 14 000 бойци на "Хамас",  приблизително половината от броя, който той е изчислил, пред който е бил изправен в началото на войната, и е разбил организираната бойна структура на групировката.

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Убийството на Исмаил Хания застрашава усилията за постигане на примирие в Газа

Но палестинците казват, че въпреки почти пълното опустошение на Газа, Израел не е успял да смаже "Хамас", дори когато Израел се готви за война на възможен втори фронт на границата с Ливан.

В централната ивица Газа жителите и медиите на "Хамас" казаха, че израелски танкове са навлезли в западния район на Ал Нусейрат, един от основните исторически бежански лагери в Газа.

Министерството на здравеопазването на територията каза, че израелските военни удари в централните и южните части на анклава са убили най-малко осем палестинци досега в петък.

Нагасаки отбеляза годишнината от атомната бомбардировка без Израел и Г-7

Нагасаки отбеляза годишнината от атомната бомбардировка без Израел и Г-7

В събитиетo участваха около 2300 гости и представители от 100 държави, включително Палестина.