Гражданското непартийно Движение „Модерна България" мобилизира повече от 2500 свои активисти и симпатизанти за наблюдение на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май, които ще следят за честността на вота в близо 3 хиляди секции на територията на 16 региона.

Това е най-мащабната независима гражданска инициатива за изборно наблюдение, която не е свързана с политически партии и не е финансирана от чуждестранни донори.

Подчертаваме, че „Модерна България", за разлика от други организации, регистрирани като наблюдатели в този вот, НЕ разчита на стихийно събиране на хора, а формира този мащабен наблюдателски корпус на базата на своя доказан организационен капацитет и съществуваща мрежа от наши активисти и симпатизанти в цялата страна.

За целите на  гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори", през последните 2 месеца националният щаб на изборното наблюдение проведе серия от специализирани обучения на наблюдателите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Видин, Сливен, Стара Загора, Търговище и др. Изготвени са специални наръчници и инструкции за наблюдението на вота, базирани на добрите практики на ОССЕ и на разпоредбите на Изборния кодекс.

В хода на изборния ден, дежурен юридически екип на „Модерна България" под ръководството на Андриян Боянов ще обработва и преценява сигналите и констатациите, които идват от наблюдателската мрежа. Наред с това, обявяваме „гореща" телефонна линия за сигнали - тел. 0898/277 212, на която граждани и организации ще могат да подават сигнали за нередности.

Те ще бъдат проверявани от екипите на „Модерна България" на място, след което при необходимост ще бъдат сезирани компетентните органи според естеството на констатираните нарушения.