До момента са подадени 150 рапорта за напускане на армията. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА. Той допълни, че не се притеснява от рапортите за напускане.

"Няма вълна от рапорти, ще видите, че общият брой на освободените военнослужещи през 2012 г. няма да бъде по-голям от този през 2011 г.", заяви Аню Ангелов пред журналисти.

"Имаме готовност и за повече, така че всеки, който си прави сам сметката, е добре да я направи смислено, анализирайки всички плюсове и минуси, няма да преча на никого", каза той.

По думите му това е нещо нормално за края на годината, когато обикновено желанието на хората да напускат се засилвало.

На въпрос дали става въпрос само за офицерите и колко общо са рапортите, Ангелов посочи, че не е правил нито може да прави такива сметки и добави, че всичко зависи от индивидуалното решение на всеки.

Министърът отрече да има практика изкуствено да се задържат рапорти и заяви, че в 14-дневен срок отдава заповедта за освобождаване.

Той участва днес в церемонията на Архангелова задушница, с която беше почетена паметта на загиналите български воини.

Панихидата по повод Архангелова (мъжка) задушница отслужи Знеполският епископ Йоан във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища.

„Днес отдаваме дълбока почит към героите, които са дали живота си за освобождението, единението и бъдещето на България", каза след ритуала министър Аню Ангелов. Той обясни, че Министерство на отбраната оказва активно съдействие за възстановяването на паметници, както и за поставяне на различни символи на Българската армия в цялата страна.

Във връзка с отбелязването на 100 години от Балканските войни на Национален военноисторически музей са отпуснати и средства в размер на 200 000 лева за ремонт на Военния мавзолей-костница. Министър Ангелов посочи, че във връзка с годишнината предстои да внесе в Министерски съвет проекти на укази за посмъртно награждаване с орден „Стара планина"- първа степен на 19 висши военни - герои от Балканската война.

На ритуала във Военния мавзолей-костница присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, висши офицери от Въоръжените сили, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военно-патриотичните съюзи и военни аташета, акредитирани у нас.

По повод Архангелова задушница бяха отслужени панихиди в памет на загиналите български воини в цялата страна. В ритуалите участваха военнослужещи от Българската армия. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.