С коментара "Добре дошли в музея!" „Дневник" отбелязва „много нагъл опит за "култура на лъжата"

В "Култура на лъжата" Дубравка Угрешич разказваше за свой познат, който искал да направи Музей на носталгията, където да събере "най-милото" от несъществуващата вече Югославия. Дали този човек е осъществил мечтата си, не е известно, но ако беше българин, днес той със сигурност щеше да бъде щастлив. Носталгията тук е осезаема. И нещо повече: осезаем е "разгулът на историческо безсрамие и нагла неразкаяност" (по д-р Николай Михайлов).

 

Споменавам това по две причини: преди няколко дни в София започнаха тържествени чествания за 125-годишнината на "вожда и учителя" Георги Димитров, след което и духовният наставник на някогашната номенклатура Богомил Райнов (Бог да го прости!) беше изпратен с такива почести и речи, все едно не става дума за една от най-мрачните фигури на "онова време", а за същински колос на духа и мисълта. Споменавам го, защото и едното, и другото представляват скандал, не по-малък, а може би и по-голям от текущите скандали в управлението. И едното, и другото са стадий от започналата от години битка срещу последните останки на смисленост, благоприличие и памет. И едното, и другото са много нагъл опит за "култура на лъжата", защото след безнаказаността дойде по-лошото - и нейната "канонизация".

 

Историческо безсрамие

 

И така, в НДК, с гости най-вече от Русия, Индия, Ливан, Пакистан, Китай, Куба, Виетнам, Сърбия, Палестина и Беларус, се проведе международна конференция на тема "Георги Димитров и съвременният свят". Това някак можеше да се преглътне, ако беше направена стъпка към обективното осмисляне на неговото "дело", но от такава естествено нямаше и помен. Напротив, на "конференцията" историкът и понастоящем депутат от "Коалиция за България" проф. Андрей Пантев заяви, че "личността на големия българин ще заблести въпреки буболечките, които се упражняват в очернянето му", а историкът и понастоящем премиер на Република България Сергей Станишев изпрати "поздравителен адрес" със следното послание: "Димитров е една от малкото български личности, за които човек може да прочете във всяка световна енциклопедия, той е от тези, които непрестанно са търсели пътя и начина за изграждане на по-справедливо и хуманно общество. Самобитността и националната ни идентичност, богатата ни многовековна история и хилядолетната ни култура са и ще бъдат българският духовен принос в европейското семейство, а Георги Димитров, една от големите личности на миналия век, отдавна е дал своя." Бяха раздадени, представете си, и Димитровски награди...

 

Аргументът на Станишев за енциклопедиите ме подсети как навремето Сталин, след като "снема доверие" и от извършителя на най-зловещите чистки по собственото му нареждане - Берия, заповядва да се претопи целият тираж на тома от "большая советская", в който е публикувана биографията на Лаврентий Павлович. За да запълнят празното място, авторите на енциклопедията измислят "ново море" - Берингово, по аналогия с Беринговия проток. Иначе казано с "някои" енциклопедии човек трябва да бъде много внимателен, особено когато е не само историк, а и министър-председател. Между другото "във всяка световна енциклопедия" ги има и Сталин, и Хитлер, и Мао Дзедун, и Ким Ир Сен. Има го наистина и Димитров, но най-вече с неговия "принос към европейските народи" под формата на 30 000 убити без съд и присъда, над 250 000 жертви на концентрационни лагери и затвори, убийството на Трайчо Костов и т.н. Пише и за това как от 1923 до 1933 г. Коминтернът плаща на Димитров да извършва "конспиративна дейност" в Швейцария и Германия, т.е. да бъде негов задграничен терорист. А в сериозни изследвания може да се прочете и как "героят от Лайпциг" просто е бил "заменен", и то след ходатайството на Борис ІІІ и договорка между Сталин и Хитлер, с няколко германски граждани (оказали се по стечение на обстоятелствата в Русия), след което "остава под надзор в Кремъл". Като историк Станишев би следвало да е чувал и за това - Димитров и Васил Коларов през 1923 г. осъществяват директивата на Коминтерна за въстание, но го зарязват по средата и се спасяват в Сърбия.

 

Нямам намерение да правя подробен портрет на "великия българин", но все пак ще припомня, че преди десетина години излезе неговият дневник, от който стана до голяма степен ясно, че всички "решения" на вожда и учителя са били диктувани от Сталин, включително това да пристигне в България през ноември 1945 г., за да извърши нейната "съветизация". Думите за "нерушимата дружба и приятелство със Съветския съюз са необходими на българския народ, както слънцето и въздухът за всяко живо същество", които навремето знаеше всяко пионерче, са казани през 1949 г., когато по настояване на Йосиф Висарионович Трайчо Костов е обвинен в антисъветизъм и впоследствие е екзекутиран след един скалъпен процес.

 

Това, пак повтарям, са само щрихи от образа на личността, която според проф. Пантев ще заблести въпреки буболечките. Ще добавя само, че през цялото това време Димитров е съветски, а не български гражданин, и такъв е до самата му смърт, причинена от тежък алкохолизъм. След нея, както знаем, "великото му дело" се поема от женения за сестра му друг "велик българин" Вълко Червенков.

 

Какво общо има изброеното дотук с "изграждането на по-справедливо и хуманно общество" остава, меко казано, загадка.

 

Нагла неразкаяност

 

А ето че стигнахме и до Богомил Райнов, и той, както каза онзи ден един негов приятел (също от най-близкото обкръжение на "вечната и святата" Людмила Живкова) "жертва" на всевъзможни буболечки и "интелектуални лилипути": Кой знае защо обаче "лилипутите" ни най-малко не попречиха в края на миналата година Райнов да бъде удостоен, отново от най-високо място, с наградата "Паисий Хилендарски". И ни най-малко не разколебаха министър-председателя Станишев да заяви, че нейният лауреат е "световно признат автор", чиито романи "са сложили отпечатък върху мисленето, върху отношението към света на всеки човек, който ги е прочел". Напротив, още тогава се разбра, че фалшът на социализма ще бъде старателно реабилитиран и нищо не е в състояние да спре това. Изминалата след смъртта на Райнов седмица само показа, че "може и още", като БНТ не само си промени програмата, за да излъчи филм по негов сценарий, ами няколко вестника стигнаха дотам да го обявят за "един от най-големите български писатели и мислители":

 

Съжалявам, че става дума за покойник и че всичко това може да се приеме за "лош тон", но безочието е толкова удивително, че си струва "риска". Все пак в България още има хора, които помнят как същият човек се отказа като Павлик Морозов от баща си Николай Райнов, за да прави кариера при всички комунистически вождове, започвайки от Вълко Червенков и стигайки до Живкова; как преписваше на поразия от Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет (като правеше всичко възможно техните книги да не стигнат до социалистическия читател), а после ги оплю в "Масовата култура" като литературен боклук и "западна зараза"; как съсипа десетки художници и писатели със статиите си в "Работническо дело", мракобесните "Естетика" и "Против изкуството на империализма" (на Райнов, казват, принадлежи бащинството на жанра "литературен донос", а Радой Ралин не случайно го наричаше Погодил Номерайнов)); как, замаскиран като културен аташе, години наред обикаляше парижките кафенета, за да се ползва най-щедро от благата на "западния упадък" и дотам се постара, че дори стана персона нон грата за Франция.

 

В "Доколкото си спомням" Георги Данаилов разказваше как Райнов съсипва Иван Ненов заради неговите "модернистични и упадъчни картини", а в "Задочни репортажи от България" Георги Марков (писателят, убит от режима, към който "жертвата на лилипутите" бе предан), пише че след "елиминирането" на Александър Жендов "неговият духовен екзекутор, вместо да получи наказание, бе удостоен с най-високи почести!". "Светът на Далчев е един затворен свят, в който почти не прониква отгласът на социалните бури. Тук напразно ще търсим да доловим ехото на Септемврийското въстание или събитията от 1925 г., или на героичната Съпротива", заявява самият Богомил Райнов в доклада си пред пленума на Комитета за култура на 3 май 1983 г., с което участва и в "разгрома" на поета Атанас Далчев. Впрочем при награждаването "големият писател" цитира друг "един голям писател, който казваше, че хората на изкуството са инженери на човешките души", тоест... Сталин.

 

Разгул

 

Така е, за разгул става дума. Това не е просто носталгия, а целенасочена операция за опрощаване на тежки грехове и реабилитиране на "тъмни герои". "Умирай само в краен случай", каза си номенклатурата и впоследствие се изпонагради с какви ли не отличия, а по едно време опита да ни пробута и честване на "шпионина Емил Боев" под формата на 60-годишнина на разузнавателната ни служба. Разгул е, да, защото иде реч за извънредно нахално изтриване, пренаписване и облагородяване на онова, което беше сторено в годините преди 1989 г. и заради което живеем така, както живеем.

 

"Днешните млади" утре ще знаят, че Димитров е "защитник на демокрацията", Райнов - "духовен учител", а Живков има паметник в Правец, пред който преди шест години сегашният Първанов призова "да се помирим с историята", защото е "голям държавник". Няма и да са чували за Георги Марков, Сашо Сладура, Борю Зевзека и други наивници, които са си мислели, че "празникът на милицията все някога ще свърши" (по Марков).

 

"Няма нищо-хубаво от лошото време" - така се оказа. Звучи като в черния виц за оптимиста, който си вървял през гробищата и си мислел "Колко много плюсове", но какво от това?! Експонатите са налице, "най-милото" е реставрирано, а буболечките и лилипутите все по-рядко се обаждат. Наистина не ни остава друго, освен да закачим и транспарант: ДОБРЕ ДОШЛИ В МУЗЕЯ!

 

"Кърваво писмо на Симеон II" e водещото заглавие на „Новинар"

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски влиза в централата на партията.

Снимка Люлин Стаменов

Симеон категорично се разграничи от панайотките и взе страната на новото ръководство на партията в писмо до структурите на НДСВ в страната, разпространено вчера.

Писмото тутакси бе наречено Кървавото писмо.

Част от парламентарната група се опита да изземе функциите на партията. Принуден съм да сваля доверието си от много хора, обяви лидерът на НДСВ.

Така хората около Пламен Панайотов загубиха битката заради изявленията си, че изборът на новото ръководство на партията на третия конгрес е нелегитимен. Сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи, дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната, написа Симеон.

Ден след форума, който се проведе на 3 юни, юридическото лоби около Пламен Панайотов определи избора на нови шефове за фалшифициран. Депутатите Анелия Мингова, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев, Минчо Спасов, Атанас Щерев, Камелия Касабова, Лидия Шулева, Марияна Костадинова, Нина Чилова, Огнян Герджиков, Светослав Спасов, Христина Христова, Соломон Паси и министрите Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Гергана Грънчарова, Николай Василев инициираха подписка за отстраняване на Милен Велчев като зам.-шеф на НДСВ.

Симеон пише още, че е дошъл моментът за промени в партийния живот на НДСВ, за реформиране на партията и за преодоляване на капсулирането. Според него обажданията и писмата, в които се изразявала тревога за морала и единството на партията, били лицемерни и лични. Той е категоричен, че юридическите аргументи на лобито около Панайотов имали за цел да прикрият политически маневри. Ако трябва да се търси отговорност от някого, то трябва да е от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично, акцентира Симеон. Лидерът на партията е категоричен, че няма да допусне подобни манипулации да се прикриват зад името му и да бъдат представяни като защита на лидера.

Никой от инициаторите на подписката срещу Милен Велчев не отговаряше на мобилния си телефон вчера.

 

"Царят цепи НДСВ" е водещото заглавие на „Стандарт"

Сакскобургготски почва чистка на министри и депутати

 

Царят разцепи партията си навръх своя 70-и юбилей. След седмица мълчание по скандалите в НДСВ той прати вчера гневно писмо до жълтите. В него Симеон обвини в "лицемерие, личностни амбиции, юридически хватки и подмяна на проекта му за НДСВ" всички, които оспорват законността на партийния конгрес. Сакскобургготски открито взе страната на Милен Велчев и обяви война на "панайотките", коментираха депутати. "Случилото се ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. Ще направя и радикални промени в парламентарната група", обяви царят. Няма как да махне шефовете на депутатите, направи ли го, НДСВ се цепи, отговориха бунтарите. Според близки до Сакскобургготски чистката започва от образователния министър Даниел Вълчев, шефката на ПГ Анелия Мингова и Пламен Панайотов, които поведоха бунта.

акво става? Какво правим? Кой си отива? SMS-и с подобно съдържание си разменяха от 18 ч вчера жълтите. Царедворците трескаво си звъняха по телефоните, за да се питат дали гневът на Симеон не е застигнал и тях.

Единствено Милен Велчев е знаел за царската депеша, довериха от "Врабча" 23. Писмото на Симеон било съгласувано с него. Подработил си царския гръб час след като Симеон се върнал от Германия в събота вечерта. Екс финансовият министър отиде във "Врана", за да му се жалва от Даниел Вълчев и Пламен Панайотов. Симеон още тогава му казал да не се притеснява и му обещал, че е новият фаворит.

Лидерите на бунта се събраха на спешни консултации снощи. Те започнаха преброяване на силите в двата лагера. Равносметката на Панайотов показала, че царят и Милен Велчев имат достатъчно подкрепа, за да прокарат подготвяната чистка. Първоначално срещу екс финансовия министър се обявиха 43-ма депутати. Впоследствие редиците на бунтарите оредяха до 27. Толкова подкрепиха последната декларация, с която обявиха конгреса за манипулиран и поискаха оставката на Велчев. В последните дни обаче подкрепата спаднала с още няколко души. Един след друг вчера ходеха и звъняха на царя, за да му се извиняват, довериха от жълтата група. В нея вчера тръгна мълвата как царят заплашил, че е готов да се откаже от партията си, ако някой тръгне да оспорва съдебната регистрация на конгреса. Симеон бил готов да направи НДСВ отново - без хората на Панайотов.

ЦАРСКОТО ПИСМО

 

Споделям вашата тревога, изразена в множеството ви обаждания и писма, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията. Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри. Нещо повече, беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. И ако трябва да се търси отговорност от някой, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично. Няма да допусна подобни манипулации да бъдат прикривани зад името ми и да ви бъдат представяни като защита на лидера.

Начинът, по който вътрешни за НДСВ проблеми и лични амбиции бяха поднесени на обществото, лекомислено загърбвайки важни за ежедневието на хората теми, противоречи на моята представа за зряло политическо поведение. Случилото се на практика подменя първоначалния ми проект за НДСВ като една стабилна и отговорна политическа сила.

Ето защо сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната. Ще намеря начин, надявам се и с вашата подкрепа, да реализираме идеите, заради които се завърнах в България...

„Дойде му времето и на панайотенето", коментира вестникът

Когато през 2001 г. Симеон даде първата си заявка за властта и учреди НДСВ, политическите лица на движението бяха великденците, младите юпита от чужбина, които създадоха движението Българският Великден. Тогава никой не беше чувал за Пламен Панайотов. След 6 години можем спокойно да попитаме: Кой не знае Панайотов, кой не е чувал за него? Да панайотстваш във властта вече се превърна в нарицателно на това да оцеляваш и да дърпаш конците тихомълком. Ако трябва да перифразираме един герой на Радичков, панайотене му е майката. Но май му дойде времето и на този тарикатлък.

Всъщност името на адвоката за пръв път се чу, когато трябваше да оправдава неуспешната регистрация на партия НДСВ през 2001 г., която бе провалена от собствената му кантора "Панайотов - Летников". Заради издънката се наложи царят да влезе в предизборната надпревара зад гърба на политическия грифон, съставен между Партията на българските жени и Движението за национално възраждане "Оборище", чиито лидери Весела Драганова и Тошо Пейков освен че внесока екзотика в политическия живот, цели четири години го изнудваха в ролята си на мандатоносители.

По това време хората за пръв път видяха онази странна безстрастна особа с витиеват и пустословен начин на изразяване, която де факто оглави партията и постепенно вкара в ръководството й, в парламента и в изпълнителната власт съдружниците си, колегите си от юридическия факултет на СУ, техните съпрузи и приятели и дори високопоставените си клиенти като Лидия Шулева, чиито правни интереси защитаваше кантората му, докато тя беше изпълнителен директор на "Албена инвест". Така шоково за избирателите, познаващи само юпитата, които реално изведоха предизборната битка със СДС, в управлението на различни постове влязоха юристите Даниел Вълчев, Николай Свинаров, Долорес Арсенова, Борислав Ралчев, Владимир Дончев, Огнян Герджиков, Георги Петканов, Камелия Касабова, Анелия Мингова и хората от техния приятелски кръг - Веселин Близнаков, бившият министър на образованието Владимир Атанасов, Борислав Великов, Татяна Калканова и други знайни и незнайни адвокати и техни роднини.

Още след учредяването на НДСВ Панайотов се превърна в наместник на царя в партията и председател на парламентарната група и първоначално медиите му лепнаха прякора Кайзера, който обаче не му отиваше много заради хлъзгавото му излъчване и постепенно бе забравен. Но той, макар да беше хлъзгав, пипаше достатъчно твърдо и след изборите през 2001 г. властта беше разпределена между юпитата и юристите с първоначално лек, а после все по-голям превес на юристите. Те реално превзеха икономическата власт в страната след ремонта на кабинета през 2004 година, когато Панайотов стана вицепремиер, а Шулева стана министър на икономиката. През целия мандат за юпитата реално нямаше кой знае какво поле да реализират амбициите и идеите си, което пък доведе до окончателното отцепване на "Новото време" през 2004 година и до пълното скъсване на отношенията им с НДСВ. Кръгът на Панайотов направи всичко възможно да провали създаването на либерален алианс преди изборите, така че НДСВ стана не първа, а втора политическа сила на изборите през 2005 г., което пък доведе до необходимостта да се водят преговори с БСП и ДПС за разпределението на властта. Преговорите проведе Панайотов и министерските постове, както и квотата надолу по етажите на властта беше разпределена между неговото лоби. В кръга на влиянието му попадна и Николай Василев, който първоначално беше водеща фигура в кръга на юпитата, но покрай митарстванията си в три министерства толкова заобича ролята си на министър и вече е готов да оглави което и министерство да му предложат, стига да не излиза от изпълнителната власт.

Така или иначе през всичките тези години, през които избирателите на НДСВ се стопиха от 2 млн. на 100 000 души, през кръга около Панайотов и министерствата, които хората му държаха, преминаха немислими финансови потоци. И сега, когато царят извади панайотките от ръководството на партията, те съвсем основателно заподозряха, че следва и изваждането им от изпълнителната власт.

Когато подаде оставка, Георги Петканов заяви, че правосъдното министерство няма пари. Той пропусна да каже, че правосъдното може да няма, но в изпълнителната власт изобщо има, и част от тях минават през различни фирми, в това число и юридически. Петканов и Огнян Герджиков например са съсобственици на дружеството за юридически услуги "Фактор консулт". Пламен Панайотов, който също се канеше да заеме правосъдния пост, и шефката на парламентарната група Анелия Мингова пък са съсобственици в дружеството за юридически услуги "Интерсейф". Зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев, също кандидат за мястото на Петканов, пък е съсобственик на консултантската фирма "Консултинг". Според източници от НДСВ през юридическите фирми преминават всички операции на финансовото министерство, сделките в енергетиката, армията и т.н.

Образователното министерство може да не е най-богатото, но пък министърът му Даниел Вълчев има огромен опит в бизнеса. Той е известен с връзките си с бившия шеф на Първо главно управление на ДС Любен Гоцев, с банкера Емил Кюлев и други крупни бизнесмени на прехода. Бил е член и на ръководството на солидни фирми в туристическия, застрахователния и други браншове като "Златни пясъци" , ЗАД "Булстрад-живот", "Ривиера ИН" АД, "Сигма" ООД, "Ривиера Мениджмънт" АД, "Албин Корпорейшън" (от Британските Вирджински острови), "Росексимбанк" АД (като представител на "Демекско консултантс" ООД, Република Кипър) и други.

Неразбиваеми връзки в бизнес средите има и другата бунтовничка в НДСВ Лидия Шулева, която изненадващо заряза ръководния пост в "Албена инвест", за да стане социален министър, но после измести Николай Василев от икономическото министерство. Говори се, че през тези години Шулева е придобила акции в най-малко 20 компании.

Средствата за модернизацията на армията вече втори мандат са в ръцете на юридическото лоби, като преминаха от Николай Свинаров във Веселин Близнаков. В полезрението на прокуратурата обаче попаднаха сделките на Свинаров с "Елбит системс" за ремонт на хеликоптерите, с "Пилатус" за доставка на нови самолети и с "Юрокоптер" за купуване на нови вертолети. През 2003 г. пък името на бившия адвокат нашумя, когато назначи за мениджър на Министерството на отбраната и шеф на екипа, преговарящ за ремонта на самолетите МиГ, своя клиент Август Мичев, обвинен за незакон внос на автомобили, при който е ощетил държавата с 1,5 млн. долара.

Най-скандално премина през властта Долорес Арсенова, която не се посвени още докато бе министър да започне строежа на къща от 283 кв. м в столичния квартал Бояна. Съпругът й Асен Арсенов е собственик на една от най-големите фирми, дистрибутори на лекарства, която няколко пъти попада в центъра на скандали с медикаменти за онкоболни.

В скандал за лекарства се замеси и името на депутата от НДСВ Борислав Великов и неговата фирма "Аквахим" ЕООД, чиято фирма пък доставя лекарства за хипертония, които изненадващо попаднаха в позитивния лекарствен списък за 2007 г. и по този начин фирмата ще спечели около 10 милиона лева.

На фона на всичко това, как да си представим, че панайотките ще се дадат без бой. За тях в момента най-изгодно е безвластието в партията, когато старото ръководство е нелегитимно, а новото не е регистрирано в съда. Така те ще могат да дърпат конците от парламента и да рекетират кабинета и тройната коалиция при всяко решение, което трябва да мине през одобрението на Народното събрание. Ще се опитат да приложат всички юридически хватки, за които мозъчният им тръст успее да се залови, за да провалят регистрацията на конгресните решения. Но дали пък няма да се повтори фалстартът им от 2001 г.

„Симеон слага край на бунта в НДСВ" е водещата тема за „Дневсник"

Симеон Сакскобургготски в четвъртък излезе с обръщение към членовете и симпатизантите на НДСВ, с което обяви намеренията си да пресече опитите да се оспорват наложените от него промени в ръководството и устава на партията. Десет дни след конгреса, предизвикал сътресения във формацията, лидерът зае твърда позиция срещу крилото, което не признава решенията на висшия форум.

 

Сакскобургготски обяви, че оспорването на конгреса "на практика подменя първоначалния проект за НДСВ" и затова той "сериозно обмисля радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи, дори и още по-крайни решения". За да разсее всички съмнения, той уточнява, че това не означава оттеглянето му от активния политически живот на страната.

 

Разпространеното в късния следобед от пресцентъра на партията обръщение бе разтълкувано в средите на царистите като ясен знак, че е дошъл краят на политическата кариера чрез НДСВ на Пламен Панайотов и близки до него представители на юридическото лоби. Подобна съдба, макар и не веднага, очаква и някои от министрите, прекършили волята на царя, коментираха приближени на лидера. Изявлението потвърждава подкрепата за заместник-председателя Милен Велчев, в чиито ръце още на конгреса премина голяма част от властта в партията, разясняват политици, които обръщат внимание и на факта, че това е едно от редките обръщения на Симеон. Изявлението последва официалното съобщение, че правителството предлага Сакскобургготски, който в събота ще навърши 70 години, да бъде награден с най-високия държавен орден "Стара планина" - първа степен, за неговите заслуги за влизането на България в НАТО и Европейския съюз. Депутати видяха в съвпадението поредния знак за дискретната подкрепа на премиера Сергей Станишев към партньора си в тройната коалиция. Официално нито от БСП, нито от ДПС коментираха взривоопасната ситуация в царската партия, но близки до Симеон твърдят, че той може да разчита и на Станишев, и на Ахмед Доган.

 

Царският ход изпревари с два дни извънредната сбирка на конгреса на БСП, след който ще се събере съветът на коалицията, за да обсъди обещаните в края на миналия месец смени в кабинета. Социалистите очакваха развръзката в НДСВ, за да пристъпят към промените в политиката и в правителството. Засега оставки като министри са подали Румен Овчаров от БСП и Георги Петканов от НДСВ. Според близки до Симеон поне още трима от неговите представители в правителството може да се разделят с постовете си, макар и не сега. Сериозно застрашени били министърът на образованието Даниел Вълчев и евроминистърът Гергана Грънчарова - едни от основните двигатели на бунта в партията. В немилост изпаднал и министърът на администрацията Николай Василев, но съдбата му е неясна, тъй като той е близък до Милен Велчев.

 

В парламентарната група, част от която в обръщението си Симеон обвини в "опит да изземе функциите на партията", също ще има сериозни промени. Проверка на "Дневник" показа, че десетина от депутатите от кръга на Пламен Панайотов са заплашени от санкции. Ако реши, Сакскобургготски има лостовете да ги изгони от 52-членната група, тъй като за това са нужни гласовете на 35 народни представители. От лагера на Велчев прогнозираха, че вероятно голяма част от лишените от доверие ще предпочетат да напуснат и Народното събрание, а няма да останат независими и така на тяхно място ще влязат нови депутати.

 

Лидерът на НДСВ реагира рязко на тезата на непокорните депутати, които обявиха конгреса за нелегитимен - че е бил подведен от Велчев и хората около него, а недоволните помагали на лидера си. "Ако трябва да се търси отговорност от някои, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично. Няма да допусна подобни манипулации да бъдат прикривани зад името ми и да ви бъдат представяни като защита на лидера", заяви той.

 

След обръщението избраното на конгреса ръководство най-вероятно още в близките дни ще внесе документите от форума за регистрация в съда. "Елате в удобно време на "Врабча" 23, за да се уверите, че документите са наред" - това гласеше съобщението, което още сутринта получиха на мобилните си телефони народни представители от кръга на Панайотов. От същия лагер твърдят, че не възнамеряват да обжалват регистрацията. Същевременно не спират да повтарят, че нарушенията на висшия форум са много, сериозни и надали ще бъдат пренебрегнати от магистратите. Едно от основните възражения е заради включването на доскорошния съдия от Софийския градски съд Антон Станков в новия Политически съвет на НДСВ, без да е член на партията. По информация на недоволните депутати около 500 участници в конгреса също са станали членове на НДСВ дни преди форума и едва след определянето им за делегати са получили партийни книжки.

„Царят гони бунтарите", отбелязва и „Труд"

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски сваля доверието си от всички депутати и министри, които си позволиха да се осъмнят в легитимността на третия извънреден конгрес на партията. В специално изявление, изпратено до жълтите структури в цялата страна, Симеон заявява: "Сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи, дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната" (виж вдясно).

В първите редици на бунта срещу царя бяха Пламен Панайотов, вицепремиерът Даниел Вълчев и шефката на парламентарната група Анелия Мингова.

Според запознати Сакскобургготски ще изгони от НДСВ всички депутати и 5-имата министри, които обвиниха Милен Велчев във фалшификация на избора на новото ръководство. Общата сметка показва, че в жълтата група ще останат около 15 царисти, които през цялото време държаха неутралитет по случая, или плахо протестираха срещу сатанизирането, по думите на някои от тях, на Милен Велчев.

„Царят сваля доверието от някои личности", четем в „24 часа"

Радикални промени в ПГ на НДСВ ще е най-мекото царско наказание срещу бунтовниците на извънредния конгрес на НДСВ.

Това се заканва Симеон Сакскобургготски в разпратено до всички структури на НДСВ обръщение. На 3 юни Симеон предложи 12 изцяло нови лица в ръководството, 5 други бяха гласувани, но царските юристи обявиха конгресът за фалшифициран. По-късно почти цялата група излезе с декларация, която обявява конгреса за манипулиран, и поиска оставката на Милен Велчев като главен организатор.

Всичко това Симеон определя като "недопустими действия". При нужда той щял да предприеме и още по-крайни решения за въдворяване на дисциплина, "без това да означава оттеглянето му от активния политически живот". Според царя след конгреса е направен опит част от депутатите да изземат функциите на партията.

"Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности, пише Сакскобургготски. Той не назовава имена, но се подразбира, че визира именно кръга около Даниел Вълчев и Пламен Панайотов. Близки до царя прогнозираха, че заканата означава уволнение за просветния министър. По непотвърдена информация част от жълтите депутати са се събрали снощи в парламента, но никой не вдигаше джиесема си. Само Владимир Каролев вдигна джиесема си и заяви: Очаквана и много ясна реакция на Сакскобургготски. Аз обаче смятам, че министрите на НДСВ трябва да останат, ако вършат своята работа".

Симеон обяснява решителните си действия на конгреса с нуждата да се предприемат промени в стила на партията, тя да се реформира, да се преодолее капсулирането, което било основна причина за спада на доверието. "На този конгрес НДСВ имаше шанса да се обнови, да се мобилизира и да тръгне по-уверено напред. Единодушната ви подкрепа ми даде увереност, че сте ме разбрали и сме на прав път. Всичко това силно контрастира със случилото се в края на конгреса, както и с последвалите недопустими действия", пише Симеон до актива. Той споделял опасенията, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията.

По думите му случилото се е подменило първоначалния му проект за НДСВ като стабилна и отговорна партия. "Но няма да позволя конфликтите от тези дни, а и бъдещите ми действия да застрашат стабилността на държавата", обещава царят.

"Вземат книжка на всички със стари глоби" е водещото заглавие на „24 часа"

Шофьорите, които имат задължения към КАТ, може да останат без книжка, ако не ги платят до месец след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата.

Това обяви вчера шефът на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев, след като депутатите приеха окончателно новите текстове.

Според него и колегата му от НДСВ Тодор Костурски рестрикцията се отнася за всички, включително и за тези, които имат стари неплатени глоби.

По данни на Сметната палата за 2006 г. българските шофьори дължат 34 млн. лв., а до края на април са платени само 2 млн. По данни на КАТ около 1 млн. са санкционираните годишно водачи.

 

„МВР се отказва да събира глобите от шофьорите", четем в „Дневник"

МВР не е събирач на глоби, решението на този въпрос не е наш проблем, заяви вътрешният министър Румен Петков на форум за безопасността на движението по пътищата. Според него трябва да се търси комплексно решение, защото "или сме държава с обща воля, или група констататори". Петков не посочи конкретни действия освен идеята, че трябва рязко да се намали броят на автомобилите, защото инфраструктурата отеснява.

 

Наскоро Сметната палата разкри рекордно ниска събираемост на наложените от КАТ глоби. За девет месеца през 2006 г. са били събрани едва 6% от общо 34 млн. лв. Все още не е изработен механизъм и няма консенсус между институциите кой да събира глобите. Междувременно парламентът прие окончателно промените в Закона за движение по пътищата (виж карето). Шефът на транспортната комисия Йордан Мирчев каза, че в едномесечен срок от обнародването им всеки шофьор трябва да си плати глобата, иначе ще му бъде отнета книжката. Полицаите вече ще могат да глобяват на място до 50 лв. Мирчев съобщи още, че за първите пет месеца на годината са внесени 125 хил. коли.

 

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) призова институциите за по-бързо решаване на проблемите с безопасността по пътищата. Критики отправи и Макс Мозли, председател на Международната автомобилна асоциация. От СБА поискаха държавата да се оттегли от някои изпити за шофьори и от регистрацията на автомобилите. "Това трябва да се извършва от независими организации, а държавата да ги контролира", заяви председателят на съюза Георги Янакиев. "Когато изпитите за правоспособност бяха в КАТ, изискванията бяха по-строги, а катастрофите с млади шофьори - значително по-малко", контрира говорителят на Пътна полиция Любка Маринова.

Отнемане на книжката за срок до една година и глоба между 200 и 500 лв. очаква шофьорите с повече от 0.5 промила алкохол в кръвта. Това гласят промените в Закона за движение по пътищата, които парламентът прие окончателно. За превишена скорост с до 10 км в населено място глобата ще бъде 10 лв., с до 30 км - 100 лв., а с над 50 км - 250 лв. и отнемане на книжката за три месеца. По-сурови са глобите извън населено място. Временно ще се отнема книжката на шофьори, които нямат застраховка "Гражданска отговорност". Глобите трябва да се плащат до един месец, като санкцията до 50 лв. няма да може да се обжалва. Шофьорите трябва да имат в колата си светлоотразителна жилетка. Ако превозват деца, по-ниски от 150 см, трябва да имат и специална седалка за тях. Няма да се издава книжка на хора, които нямат поне основно образование.

„Авантата за шофьорите свърши", коментира „Стандарт"

Иде краят на шофьорската аванта! Тарикатите на шосето вече ще си плащат. И за превишената скорост, и за неправилния ляв завой, и за изпитата малка ракия, преди да седнат зад волана. Новият Закон за движение по пътищата обещава да е безмилостен - хванат ли те в нарушение, пишат акт. Не го ли платиш до месец,

слагат ти книжката на трупчета

Свърши играта на котка и мишка: "Да минат две години, та да ми простят глобата заради изтекла давност". Който си плаща, ще кара. Който не плаща - да хваща градския рейс. Който няма пари да плаща - да спазва закона. Направо ти идва да изръкопляскаш на умниците в парламента! Ако слушаш депутатите, с новия закон те имат амбицията да решат поне няколко проблема.

Първо, най-накрая да започнат да се събират парите от наложените санкции. Сега и да ти напишат акт, никой не може да те принуди да платиш глобата. След месец КАТ е длъжен да ти върне талона. И всичко се разминава най-много с някоя неприятна перфорация. Заради иначе непоносимо тромавата бюрокрация рядко минават две години, преди някой да стигне точно до твоята глоба. А дотогава санкцията вече е с изтекла давност. Така всяка година десетки милиони левове се трупат в графата "несъбрани".

Второ, новият закон има амбицията да намали произшествията по пътищата. Не стряскат само глобите от 2000 лв. за каране на градус и 300 лв. за шофиране като изтребител. По-страшното е, че който го хванат - ще си плаща. Като поп. Не се ли издължи на държавата до месец, ще трябва да се прости с книжката си. Прошка няма. А българинът започва да мисли едва като му бръкнат в портфейла. Следващия път, когато пийне "еднo малко" и седне зад волана, дано си представи как ще каже на жената и децата "Сори, но няма да ходим на море - книжка имам, но пари - не".

Трето, и баровците може би ще си сложат юзди. Едно е да те глобят три пъти с по 50 лева за превишена скорост. Друго е всеки път да олекваш с по няколко стотака

И на най-големия паралия ще му дойде в повече!

Всяко разрешение на даден проблем обаче създава непредвидими по сила последствия. И новият закон, въпреки че е облечен в добри намерения, може да се окаже капан, в който да пропаднат всички хубави пожелания за по-безопасни пътища. Гордостта на депутатите - високите глоби, може да се върне като бумеранг и да надуе статистиката на произшествията, без да вкара нито лев повече в хазната. Ако това бе закон, действащ в Германия например, щеше да е шедьовър. Но дори и на Запад предпочитат да слагат камери на пътя, които няма как да си поискат рушвет.

При нас обаче ни дебнат катаджии в храстите. Затова отсега сме наясно какво ще се случи и с новите правила. Със сигурност ще се увеличи оборотът между шофьорите и КАТ. Но парите няма да се дават за глоби, а за рушвети. И колкото по-големи са санкциите, толкова по-безочлива ще е корупцията. Тарифата на "Пийте по едно кафе с колегата" за превишена скорост ще скочи от 20 на 50-100 лв. И не законът е уродлив, а манталитетът ни е крив. Това ще се види ясно и след няколко дни, когато той започне да се прилага. Тогава бг шофьорът вместо по-внимателен, ще бъде още по-ядосан. Защото ще се чувства прецакан, че го принуждават да плаща повече. Още по-прецакани ще се чувстват ония, които нямат нито един акт в биографията си зад волана. Ще се чувстват зле, защото са пропуснали да завлекат държавата

А другите, които имат няколко неплатени глоби в досието, ще тържествуват поне няколко дни - докато не почувстват секирата на новите санкции. А за баровците, за които е престижно да карат скъпи коли и да пият отлежали уискита, ще бъде още по-баровско да бутат яки рушвети. Нали това ги отличава от плебеите?

В крайна сметка стават ясни две неща.

Първо, колкото и добър закон да се направи, той никога няма да унищожи бг чудовището "Корупция". И затова не са виновни ония, които взимат, а глупаците, които им дават.

И второ, колкото по-прецакана е държавата, толкова по-кървава ще е статистиката на автопроизшествията.

Язък за депутатските усилия!

"Яки глоби на КАТ, написани с кръв", четем в „Труд"

"Закон, написан с кръв". Това е най-краткото определение за Закона за движение по пътищата (ЗДП). Вчера парламентът гласува за 45 минути повече от 70 поправки в него. Над 50 от тях бяха внесени още през пролетта на 2004 г. и още веднъж през април м.г. Докато 3 години депутатите умуваха над предлаганите промени, по пътищата на България загинаха 3000 и бяха ранени близо 30 000 мъже, жени, деца и старци. Поправеният ЗДП ще влезе в сила 3 дни след публикуването му в "Държавен вестник". Очаква се новите правила да задействат най-късно в последната седмица на юни или от 1 юли.

За първи път у нас се забранява движението на леки коли и камиони в ленти с надпис "BUS".Там ще имат право да карат само автобусите, тролеите и маршрутките. Глобата е 20 лв.

"Стотици учители се стегнаха в група за натиск", четем в „Дневник"

Стотици учители от над 200 училища в страната се разграничиха в четвъртък от синдикалните си лидери и поискаха спешен конгрес за избор на нови ръководства. На събрание в 29-о училище в София представителите на педагогическото съсловие решиха, че преговорите за заплати с държавните институции не трябва да се водят от сегашните профсъюзи, които не вършели никаква работа. Протестиращите издигнаха свои представители и поискаха до няколко дни среща с президента, просветния министър и парламентарната комисия по образование.

 

Събранието изготви списък с основни искания за социални придобивки и увеличение на заплатите. Едно от тях е за начална заплата от първи юли от 540 лв., а от първи януари 2008 г. - 1200 лв. В момента основната заплата на учител без стаж и с висше образование е 272 лв.

 

Второто искане на преподавателите е професията им да стане втора категория труд, за да се пенсионират по-рано. Учителите претендират и за безплатни ваучери за мобилни телефони. По думите им те имат прекалено големи лични разходи за комуникация с родителите.

 

Издръжката на един ученик да стане минимум 200 лв. и в една паралелка да учат не повече от 24 деца, настояха още преподавателите. Протестиращите искат да се увеличат и ученическите стипендии. Според тях във всяко училище трябва да има лекари, психолози и стоматолози.

 

Някои от учителите заплашиха, че може да прекъснат изцяло работа и децата да не завършат годината, ако исканията им не бъдат удовлетворени. От няколко дни в част от софийските училища се провеждат едночасови ефективни стачки, но засега занятия не са били проваляни.

 

Учителската среща съвпадна по време със заседанието на правителството, на което министърът на образованието Даниел Вълчев внесе предложението си заплатите да бъдат увеличени с 25% от есента. Кабинетът отложи решението за някое от следващите си заседания. "Както министърът на финансите и другите колеги, така и аз самият считам, че този въпрос засяга не само образователния сектор, а цялата бюджетна сфера. Ще видим как точно ще изглежда рамката на бюджета и тогава ще се вземе окончателното решение", обясни Вълчев. По думите му едва ли ще има драстично увеличение на заплатите. Той изрази съмнение, че учителите ще бойкотират края на учебната година, и прогнозира, че ефективните стачки най-вероятно ще са през есента.

„Разнобой между учители за заплати", изведе на първа страница „Новинар"

Отново се появи разнобой между учителите, които заплашват с ефективни стачки, стана ясно след проведената вчера среща на представители на над 20 столични училища. Някои от учителите искат ефективните протести да започнат още на 25 юни и учебната година да не приключи, съобщи Дарик радио. Отново няма ясни цифри относно сумата на заплатите им. Те искат повишаване на възнагражденията от 1 юли и двойно увеличение от началото на 2008 година.

Преподаватели от повече от 17 училища обявиха, че искат от средата на годината базовата заплата да стане 540 лв., а от Нова година - 1200 лв. Разногласията между преподавателите спъват и стачката в Бургас. Там цифрите варираха между 600 лв. и 1000 евро. Част от учителите дори отказваха да стачкуват за заплата под 1000 лв. и подписаха декларации с намеренията си. Така протестът в Бургас остана за есента. Други преподаватели от страната искаха следващата учебна година да се обяви за нулева, но предложението беше отхвърлено веднага.

Нещата, които обединяват протестиращите, са, че професията им трябва да стане втора категория на труд и така да се пенсионират по-рано. Другото облекчение за работата в училище те предвиждат, като се намали броят на учениците в клас. Предложението е те да са най-много 24. Въпреки че в момента в училищата функционират т.нар. педагогически съветници, преподавателите искат още назначаването на психолози. Едно от положителните неща за децата е, че протестиращите искат връщането на лекарите и стоматолозите, а стипендиите да се актуализират.

Междувременно от 101-во и 138-мо училище съобщиха, че ще протестират предупредително всеки ден между 12.30 и 13.30 ч.

Просветният министър Даниел Вълчев е внесъл в Министерския съвет доклад с предложение за увеличение на заплатите, стана ясно вчера. Не се споменава определена цифра, но той отново е коментирал, че ако искат много голямо увеличение, проблемът на учителите може да се реши само с бюджета за следващата година. Той е допълнил, че увеличение само с 1% означава 15,5 млн. лв. повече.

„Учители се събраха на бунт", информира „Дума"

Стартова щатна заплата от 540 лв. от 1 юли, равна на три минимални заплати, поискаха в декларация представители на столични училища и детски градини вчера. Около 150 учители от столицата се събраха вчера в 29-о СОУ, за да протестират срещу ниското заплащане на учителския труд и недостатъчното финансиране за средното образование.

В приетата от митинга декларация се настоява още стартовата заплата да стане 1200 лв. от 1 януари догодина, както и за увеличаване на заплатите на непедагогическия персонал. Финансовото увеличение да се съчетае с атестиране на учителите според особеностите на отделното училище, а сумите за т.нар. диференцирано заплащане да не са мизерни, като сегашните. Не може 17 години нищо да не се прави за българското образование, трябва най-сетне да ни чуят, заяви директорката на 29-о училище Весела Палдъмова. Според Стефка Фотева, учител по математика в същото училище, чашата е преляла от последния фарс - т.нар. диференцирано заплащане, от което излизау че половината учители не са професионалисти, а голяма част ще получат само по 20 лв. Тя обвини политиците в бездействие и безотговорност. В момента учителите се пенсиониратв грапата за трета категория труд и педагозите настояват да преминат във втора категория, за работа в почивни дни да им се плаща за извънреден труд.

Учителите настояват също в класовете децата да не са над 24, а годишната издръжка на един ученик от 147 лв. сега да стане 200 лв. Ученическите стипендии са замразени на 21 лв. от 1994 г. и трябва незабавно да се повишат, искат учителите. Според тях трябва да се приеме и Закон за кариерното развитие на педагозите. Сред събралите се бе и акад. Борислав Боянов, декан на математическия факултет на СУ, който призова в Деня на будителите да се направи огромно протестно факелно шествие.

Събралите се излъчиха контактна група, която да започне преговори с МОН. Събралото се мнозинство се обяви категорично срещу учителските синдикати на "Подкрепа" и СБУ към КНСБ, които преследват собствените си политически цели. Няколко пъти бе предложено да се създаде нов учителски синдикат. Ако и сега нищо не бъде постигнато, ще започне предупредителна, а след това и ефективна стачка.

"Орден за царя спаси пенсиите", според „Стандарт"

Премиерът Сергей Станишев измисли как да получи подкрепата на царя и на НДСВ за увеличаването на пенсиите. Министър-председателят изненадващо предложи вчера на кабинета коалиционният партньор Симеон Сакскобургготски да бъде удостоен с орден "Стара планина" I степен за "изключително големите му заслуги към България, за развитие на демократичния процес, реформирането на страната и присъединяването й към НАТО и ЕС". Това стана два дни преди царят да чукне 70-годишен юбилей на 16 юни.

Орденът смекчи жълтите министри и те подкрепиха вдигането на пенсиите с 10% от 1 юли. Хората на НДСВ в правителството замълчаха, въпреки че не получиха категоричен отговор на искането си едновременно с това осигуровките да бъдат свалени с 3%.

Така минималната пенсия за стаж става от сегашните 85 лв. на 93,50 лв., средната - 168 лв., а максималната - 490 лв. Социалната пенсия за старост се вдига от 63 лв. на 69,30 лв. Въпросът за намаляване на осигурителната тежест ще бъде поставен при обсъждането на промените в управленската програма. Решение ще има в началото на юли, каза икономическият министър Румен Овчаров. Още преди заседанието пък финансист №1 Пламен Орешарски обясни, че първо трябва да се огледат приходите в хазната за първите 6 месеца на годината.

Останах с впечатление, че колегите от БСП приемат сериозно аргументите ни. Разбираеми са и техните мотиви, че трябва по-внимателно да се огледат възможностите на бюджета, обясни след заседанието образователният министър Даниел Вълчев. Той увери, че жълтите няма умишлено да саботират вдигането на пенсиите. За да стане факт то, парламентът трябва до дни да промени 2 закона. Ако депутатите се забавят, възрастните ще вземат по-високите пенсии чак през август. Вълчев обаче не изключи възможността парламентарната група на НДСВ да предприеме някаква акция, ако БСП в крайна сметка не свали осигуровките.

„Пенсиите нагоре с 10% от 1 юли" е водещото заглавие на „Дума"

С 10 на сто, вместо с предвидените 8,5%, се увеличават пенсиите от 1 юли т.г., реши вчера правителството. Промяната ще бъде направена чрез бюджета на ДОО. Минималната пенсия за стаж ще стане от 1 юли 2007 г. 93,50 лв., вместо досегашните 85 лева. Средната пенсия ще е 168 лв., а максималната - 490 лева.

С друго свое решение кабинетът увеличи и социалната пенсия за старост от 63 на 69,30 лева от 1 юли. Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе и до вдигане на минималните размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност.

Ако не сега, то в началото на следващата година ще е факт намаляването на осигурителната тежест, тъй като такъв ангажимент е записан в Закона за бюджета. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров преди началото на правителственото заседание вчера. Предвидено е при възможност осигурителните вноски да бъдат намалени, каза още Овчаров в коментар на въпрос за предложението на ПГ на НДСВ, която даде мандат на министрите си да подкрепят предложение за увеличение на пенсиите от 1 юли, като поискат и намаление на осигурителните вноски.

От своя страна министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че ще обяви дали са изпълнени условията за намаляване на осигурителната тежест, след като се видят финансовите резултати от първите шест месеца.

"Кабинетът вдигна пенсиите с 10 %", съобщава „Труд"

Без бойкоти и разправии кабинетът гласува вчера 10% увеличение на пенсиите от 1 юли. Така минималната сума за стаж и възраст вече ще е 93,50 лв. при 85 лв. сега. Средната - 168 лв., а максималната 490 лв.

Преди ден жълтата депутатка Лидия Шулева обяви, че министрите на НДСВ ще приемат това повишение, но при условие, че осигуровките за пенсия паднат от 23% на 20% от 1 юли. След заседанието вчера министър Румен Овчаров заяви, че свалянето на осигуровките ще се решава след обсъждане в коалицията. То можело да стане факт в началото на идния месец, когато са ясни резултатите от изпълнението на бюджета за полугодието.

Повишените пенсии могат да влязат в джоба на възрастните едва след като парламентът гласува промени в бюджета на държавното обществено осигуряване. Там е записано, че от 1 юли парите за старост ще се индексират с 8,5%, а не с 10% и това трябва да се промени.

 

„Най-малката пенсия скача с 8,50 лв.", информира „24 часа"

Това стана ясно вчера, след като кабинетът реши парите на възрастните да скочат от 1 юли с 10% вместо с предвидените 8,5 на сто. Необходимите 33,2 млн. лв. за по-високите пенсии до края на 2007 г. ще бъдат осигурени от икономии в бюджета на НОИ, обясниха от информационната служба на МС.

От там увериха, че осигурителният институт има готовност увеличението да бъде изплатено още с юлските пари на възрастните, ако парламентът навреме също го одобри.

Така минималната пенсия за осигурителен стаж от 85 лв. ще стане 93,50 лв., а социалната за старост - от 63 лв. на 69,30 лв. Възрастните ще могат да вземат най-много 490 лв. Средната пенсия ще е 168 лв.

Кабинетът обаче не одобри предложението на министрите от НДСВ заедно с увеличението на пенсиите да бъдат намалени и осигурителните вноски с 3%. "Въпросът за тях ще бъде обсъден в края на този месец или началото на следващия от съвета на коалицията в рамките на общата промяна на управленските приоритети", обясни икономическият министър Румен Овчаров. По-рано той коментира, че намаляването на вноските от 23 на 20% е предвидено при възможност, но такава можела да се появи чак от 2008 г. Финансовият министър Пламен Орешарски също не бе категоричен, че това може да стане още тази година.

Просветният министър Даниел Вълчев е предложил на оперативно заседание на кабинета вчера доклад за възможностите за увеличаване на учителските заплати. Питан дали е склонен да прокара исканията на преподавателите за чувствителен скок на заплатите им, например на 540 лв. от 1 юли, както настояха представители на 200 столични школа вчера, той обясни, че никога не си е позволявал да внася популистки искания в МС. Без икономически разчет няма как да направим подобно нещо, тъй като дори за увеличение с 1% на учителските заплати са необходими над 15 млн. лв. Според Вълчев заплахите на учителите да започнат стачни действия от 25 юни и учебната година да не приключи са по-скоро емоционална реакция.

 

"Бутат два незаконни строежа в Банско", съобщава „Труд"

Заповеди за премахване на два незаконни строежа в Банско е издала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), съобщи Върховната административна прокуратура вчера. Издадени са и още 14 наказателни заповеди - 8 от тях са за спиране на незаконни градежи, а 6 за забрана на ползването.

До вчера в ДНСК - Благоевград, бяха получени само две от заповедите. Едната забранява ползването на хотел "Нарцис", който бил въведен незаконно в експлоатация. Собственост е на "Пирин турс" ООД с управител Светослав Геризовски. Разпоредено е да се спрат водата и тока на хотела, даден е и срок 15 дни , за да може инвеститорът да представи липсващите документи за пускане на хотела в експлоатация. До хотела същата фирма гради и апартаментен комплекс "Нарцис" върху8 дка земя. И там проверяващите не са открили изрядни документи за градежа и има заповед за спиране на строително-монтажните работи.

Проверката на ДНСК в Банско продължи три месеца, като бяха обходени общо 180 обекта, строени в периода 2004-2006 г. Повечето от констатираните нарушения са били за неправомерно изградени допълнително по един етаж над разрешените и липса на пълна документация за някои обекти. Наложени са били и актове за нарушения в размер на 74 300 лева за общо 14 констатирани нарушения.

Също вчера в Бургаския съд постъпи жалба от собственика на хотел "Дюн" в Слънчев бряг. За част от него ДНСК издаде заповед за събаряне, тъй като е строена с разрешително за апартаментен комплекс. Тя обаче се ползвала като хотел.

 

„Убиец вкара бомба в затвора", съобщава „Труд"

Взрив, пистолет със заглушител и патрони са вкарани в Плевенския затвор за пандизчия, който планирал бягство. Това съобщиха вчера по телефона пред "Труд" други лишени от свобода. Според тях оръжието и взривът дошли с колет за убиец, осъден на доживотен затвор. Те самите съобщили на управата на затвора за зловещата пратка.

150 грама тротил, капсул-детонатор с огнепроводен шнур и пищов 6,35-и калибър с 9 боеприпаса били напъхани в телевизор и изпратени на 32-годишен затворник, потвърдиха от областната полицейска дирекция.

Подателят е неизвестен засега.

Според нашите източници в провалилия се план за бягство бил намесен склададжия от Плевенския затвор.

От затворническата администрация нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация и подчертаха, че залавянето на пратката е резултат от перфектно свършена работа - тяхна и на МВР.

 

„БМВ камикадзе затри трима", съобщи „Стандарт"

БМВ камикадзе уби на място трима души след челен удар с автобус. Зверската катастрофа стана малко преди 17 ч на магистрала "Тракия" край Ихтиман.

Черното БМВ с регистрационен номер С 4711 КС се движело в посока София. Пред него пътувал микробус. Колата летеше с близо 200 км/ч. Присветна ми няколко пъти, за да се преместя в дясното платно, разказа шофьорът на микробуса. Секунди след като бусът се преместил в съседната лента, БМВ-то излетяло от шосето, преобърнало се във въздуха и след това влязло в насрещното движение. Там се забило челно в автобус, пътуващ в посока Пловдив. Колата се врязала в него, разцепила се на две и след това избухнала в пламъци. Двете жени и мъжът, които пътували в немската кола, загинали на място.

БМВ-то летеше като по филмите и падна на метри пред нас, разказа през сълзи стюардесата на рейса. Шофьорът на автобуса успял да спре возилото на метър от пропастта край магистралата. По чудо останахме живи, изплакаха хората от автобуса. Четирима от тях са ранени. Най-тежко е състоянието на шофьора на рейса, който има няколко рани от стъкла в очите. По-леко са пострадали други трима пътници, които са откарани за преглед в Окръжна болница и клиниката в Ихтиман.

Минути след катастрофата движението на магистрала "Тракия" бе блокирано. По шосето бяха пръснати части от телата на загиналите пътници в БМВ-то. Лекарите от Съдебна медицина едва разпознаха пола им. Пожарникари 3 часа събираха пръснатите по платното части от изгорялото БМВ. КАТ веднага отцепи платното по посока София, което остана затворено. Всички коли и ТИР-ове се пренасочваха по обходен маршрут.

„Президентът: Безопасността на пътя е национална кауза", четем в „Дума"

Две жени и един мъж загинаха вчера следобед при тежка катастрофа на магистрала "Тракия", след като беемве се преобърна и влетя в насрещното платно, където е ударено от автобуса. След удара колата се е запалила. Сред пътниците в автобуса също има четирима пострадали

 

Като национална кауза определи безопасността на движението по пътищата президентът Георги Първанов. Вчера той прие ръководството на Съюза на българските автомобилисти по повод откриването на международния форум "За по-безопасни пътища", който е под неговия патронаж. Държавният глава изрази подкрепата си включително и чрез патронажа на форума, на усилията на институциите, СБА и неправителствените организации за преодоляване на тежкия проблем, свързан с безопасността по пътищата. Първанов изрази и тревогата си от войната по българските пътища, от многобройните жертви и от стопанските загуби. Той връчи на СБА Почетния знак на държавния глава по повод 50 години от създаването на организацията.

Да се мисли, че събирането на глобите на шофьорите-нарушители е проблем на МВР, е встрани от реалностите и очакванията. Това заяви по-рано министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на международния форум. Той допълни, че МВР не е събирач на глоби и е нужно ефективно решение, което обаче не е проблем на ведомството му. Или сме държава с обща воля, или група констататори, заяви Румен Петков и допълни, че несъбираемостта на глобите ни поставя по-скоро във втората група.

Министърът подкрепи идеята за часове по безопасност на движението още в училищата, тъй като според него основен проблем е ниската култура на движение по пътищата. Той съобщи, че между 400 и 800 са автомобилите, които всеки ден се регистрират в столичния КАТ. Петков алармира, че според статистиката от началото на годината у нас са станали над 3200 катастрофи, при които са загинали над 400 човека и над 3800 са ранени.

Макс Мозли, президент на Международната автомобилна федерация, обяви, че една от основните тенденции в осигуряването на безопасност на движение по пътищата е въвеждането на електронно устройство за управление на сигурността на МПС. По думите му това устройство вече е внедрено в САЩ.

Според председателя на СБА Георги Янакиев системно не се спазват правилата за движение, все повече водачи карат след употребата на алкохол и с висока скорост. Той допълни, че държавата трябва да се ангажира с всички свои възможности за каузата. Ако така продължава, над 600 ще са загиналите в България до края на годината при катастрофи. Голяма част от тях без вина, заяви още Янакиев.

По думите му Държавно-обществената консултативна комисия за безопасността на движението трябва да има нов статут. Янакиев призова държавата да се оттегли от някои изпити за нови водачи и регистрацията на МПС-ата и това да се прави от различни организации, а държавата да е само контролен орган.

 

НС прие строги наказания за шофьори нарушители

 

Шофьор, който повторно превиши максималната разрешена скорост на движение с повече от 31 км/ч, ще се наказва с глоба 300 лева и с лишаване от правоуправление за три месеца. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона задвижението по пътищата. В него е записано, че водачът е длъжен да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или друго упойващи вещества. Досега се позволяваше концентрация на алкохола в кръвта до 0,5 промила.

С отнемане на шофьорската книжка за срок от 1 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева ще се наказват шофьорите с концентрация на алкохол до 1,2 промила. Шофьорска книжка ще се издава само на лица, завършили основно образование, реши още парламентът.

 

Шуменец без книжка хванат за седмо нарушение

 

19-годишния И. В. от Шумен е хванат в нарушение за седми път вчера сутринта. Полицаите са спрели за проверка лек автомобил Сузуки, управляван от младия шофьор. Водачът не е представил свидетелство за управление, а след проверка се оказало, че шофира с концентрация на алкохол в кръвта 1,50 промила.