„Либия като предизборен плакат", коментира „Новинар"

Добрият журналист знае два пъти повече от това, което говори, казваше любимият ми професор по журналистика Георги Боршуков, а слабият журналист, пак според него, знае два пъти по-малко от това, което говори.

Макар да познавам Арабския свят, в това число и Либия, не се самоопределям като експерт по делото с нашите медици. Следях го по медиите - изказвах се рядко. Да говорят тези, които го отразяват, както и компетентните държавни ръководства. Не че им се доверявам напълно. Миналата година те ни излъгаха безочливо. Един зам.-министър на външните работи, наблюдаващ случая, ни обливаше с оптимистични прогнози на коя точно дата ще посрещнем медиците в България. Интересно беше, че тази дата се местеше според предполагаемата дата на президентските избори. Когато обявиха датата за изборите, тогава се закова и датата за очакваното освобождаване. Защо втората дата бе след първата? Къде по-красиво би било кандидатът за втори мандат Георги Първанов да доведе сестрите със самолет в самото навечерие на изборите. И така спокойни за съдбата на измъчените българки, ние отидохме да гласуваме, без в предизборните дебати въобще да се поставя въпросът какво направи президентът по този въпрос, след като се зае лично с него след срещата си с Кадафи. Ето защо била играта с датите.

Нещо по-лошо, ние като общество въобще не се занимавахме със случая, доверявайки се на високо поставения дипломат. И как да не му се доверим. Нали никой не му се скара за това, което говори, нали той ще съгласува своите действия не само с министъра, но и с президента, те сигурно знаят какво става, играе се някаква сложна игра, в която всички ходове са предварително договорени.

И какво излезе? За Коледа сестрите бяха ударени с подновена смъртна присъда. Обвзе ни ужас. Но въпросният дипломат ни успокои: точно така трябвало да стане. Смъртните присъди отварят вратата за следващите стъпки, които ще доведат до освобождаването. И пак никой не му затвори устата, никой не го опроверга. А той пожела на осъдените Весела Коледа.

Днес не бих искал да говорим за случая два пъти повече от това, което знам. Макар че всички точно това правят. Всички говорят като в рекламата на една компания. Всички говорят - и разчувстваните граждани, и сдържаните дипломати, скептичните европейски министри, и дори самият Джордж Буш. Ясно било, че нещата са пред развръзка. Оправдаха сестрите за клевета срещу мъчителите им - ето един ясен положителен знак. Ето сега либийският Върховен съд ще подкрепи най вероятно смъртните присъди, но няма страшно - точно това се чака, след което Висшият съдебен съвет на джамахирията ще може да им даде по-лека присъда и медиците ще могат да я излежат в България. Междувременно родителите на заразените деца ще са дали съгласието си срещу обещанието на специалния международен фонд. Стана ясно, че в този фонд България участва с опростения либийски дълг към страната ни (определя се между 100 и 150 милиона долара), Либия също участвала тайно със стотина милиона долара, а европейците - с грижи за заразените деца.

Тук нещо информациите се замъгляват. Кой и кога реши от името на България да се опрости либийския дълг? Отказа ли се България от позицията си, че няма да плаща компенсации, защото това означавало признаването на вина? Оказа се, че либийските родители искали повече яснота. Освен грижи за заразените деца те искали и пари кеш. По 10 милиона долара за всяко от 400-те деца, които може би са били около 200-250. Да, но европейците не били склонни да дават пари на ръка на Кадафи. Междувременно се заговори, че поради грешки в първото дело можело да има нов процес срещу либийския агент Меграхи, който излежава присъда в Шотландия заради атентата в Локърби. Ние не искаме съдбата на Меграхи да се обвързва със съдбата на нашите медици, но Кадафи е на обратното мнение и като гледам как досега му се изпълняват всички капризи, вероятно и за Меграхи ще трябва да стискаме палци да го оправдаят. Нещо като свобода за Меграхи.

Въобще такава се е замътила, че съвсем не ми е ясно за какво точно са се разбрали Европейският съюз и Либия, ще се задоволят ли либийските родители само с медицински грижи и ако не - откъде ще се намерят парите. Българските медии се обърнаха към богатите хора по света. Към българските богати хора никой не се обърна.

Дай Боже всичко да стане, както го представят, но докато не стане, нека да не се доверяваме толкова на разнопосочните официални уверения.

Откъде пък, питам се, нашите управници имат сурат пак да говорят по този начин - чакаме потвърждение на смъртните присъди, след което нещата ще се оправят? Много просто откъде - наесен отново ще имаме избори. От тях зависи съдбата на партията и на коалицията. Тази съдба ги тревожи.

 

„Енергийна среща на върха" е водещото заглавие на „Дума"

Президентът Георги Първанов участва в среща на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката в Загреб. Форумът е по инициатива на държавния глава на Хърватия Стипе Месич и на него се обсъждат енергийната обстановка и сигурност в региона, условията за доставка на енергоносители и търговията с тях и опазването на околната среда.

Работното посещение на българския президент започна със среща с председателя на председателството на Босна и Херцеговина. На срещата Първанов е декларирал подкрепата на България за страните от Западните Балкани по пътя им за членство в ЕС и НАТО. Българският държавен поднови поканата си към страните да участват в изграждането на АЕЦ "Белене", ако имат интерес и ресурси за това. Търсенето на алтернативни източници на енергия е необходимо за избягването на високите цени, които биха натоварили недопустимо националната ни икономика, каза Първанов и подчерта, че България е сред активните участници в приоритетния за ЕС газопровод "Набуко", който, по думите му, щял да осигури достъп до значими газови ресурси. В рамките на форума Георги Първанов е предвидена и двустранна среща с президента на Русия Владимир Путин.

Проблемът за Косово заема централно място в разговорите с балканските лидери. Планирани са още двустранни консултации - с президентите на Македания Бранко Цървенковски, на Черна гора Филип Вуянович, на Сърбия Борис Тадич и на Хърватия Стипе Месич.

Владимир Путин пристигна в Загреб, за да обсъди с лидерите от региона политическата и икономическата ситуация на полуострова и да изслуша техните оценки за положението в Косово. По всяка вероятност руският държавен глава няма да дискутира параметрите на споразумението за Косово. Съветникът на руския президент Сергей Приходко напомни нееднократно изразяваната позиция на Путин, че Русия ще приеме всеки вариант, който устройва и двете страни.

На срещата в хърватската столица Русия има централна роля, като основен доставчик на енергоресурси в региона на Югоизточна Европа. Затова очакванията са Путин да настоява за нова стратегия в разширяването на енергийните мощности, включително и в областта на атомната енергетика и да направи съответни предложения. "Атомстройекспорт" е заинтересуван от построяването на АЕЦ "Белене" в България, РАО "ЕЕС" - в приватизацията и модернизацията на генериращи мощности, "Газпром" възнамерява да увеличи обема на продажбите на газ за сметка на разширяване на транзитните възможности на региона, а също така да построи подземни газохранилища в редица балкански страни", съобщи Приходко. Той напомни, че Русия традиционно работи в региона и през миналата година е изнесла 70 милиарда куб.м. газ и около 60 милиона тона петрол.

Участниците в балканската среща по въпросите на енергетиката обсъждат и строителството на паневропейски петролопровод, транспортиращ суров петрол от страните от Каспийския регион, заобикаляйки Босфора. По петролопровод с дължина 1319 км, свързващ румънското пристанище Констанца с италианския град на Адриатическо море Триест, ще се доставя петрол от Азербайджан, Туркменистан и Казахстан за Централна и Западна Европа. Стойността му се оценява между 2-3,5 милиарда долара, предвиждната му максимална мощност е 90 млн. тона годишно. Приключването на строителството се очаква през 2011 г.

Енергийният форум, в който участват също представители на Европейската комисия и на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще премине в две пленарни сесии и ще приключи с приемането на декларация.

 

„Путин предложи да помогне на енергетиката на Балканите", информира „Дневник"

Руският президент обеща страната му да направи всичко възможно, за да помогне на балканските страни за енергийните им проблеми, предаде БТА, като цитира ИТАР-ТАСС. На провелата се в неделя в хърватската столица Загреб енергийна среща на върха в Югоизточна Европа Владимир Путин заяви, че Русия като световен лидер в добива на нефт и газ е готова да задълбочи и развие сътрудничеството си със страните от региона. Това трябва да стане на базата на баланс на интересите и еднаква отговорност на доставчиците, преносителите и потребителите на електроенергия. Речта на Путин в Загреб беше определена от западните медии като представяне на нова енергийна стратегия на Русия към Балканите.

 

Ние сме отворени за съвместна дейност по създаването на регионални центрове в транзита на енергия, като същевременно стриктно се спазват екологичните норми, посочи още Путин. Конкретно той предложи балканските партньори да се включат в проекта за Черноморски електроенергиен пръстен. Руските компании са готови да разговарят и за участие в приватизацията и модернизацията на производствените мощности, например към строителството на ТЕЦ в Македония и обновяване на електростанции в Босна и Херцеговина.

 

По думите на Путин обемът на доставките на природен газ за страните от Югоизточна и Южна Европа само през 2006 г. е възлязъл на 73 млрд. куб. метра, а на нефт - на 59 млн. т. Според говорителя на Кремъл Олег Цацурин руската делегация е насърчила и серия планирани проекти, в това число петролопровода Бургас - Александруполис и продължението на тръбопровода "Дружба" до адриатическото крайбрежие. Това е началото на енергийния диалог на Русия с целия регион, изтъкна говорителят.

 

В срещата, свикана по покана президента на Хърватия Степан Месич, участваха освен Путин и българският президент Георги Първанов и държавните глави на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Румъния и Сърбия. Гърция и Словения бяха представени само на ниво министри заедно с представители на Европейската комисия и на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК).

 

Домакинът Месич каза, че балканските държави са важен център на енергийните маршрути и имат потенциал да се развият още повече. Това може да стане само чрез съвместно сътрудничество, добави хърватският президент, като предложи установяването на единни правила на производители и купувачи на енергия на световния пазар.

 

Наред с енергетиката лидерите от Балканите се очакваше да разговарят и по редица регионални въпроси, в това число и бъдещия статут на Косово. Според изявление на съветника на Путин Сергей Приходко проблемът със сръбската провинция ще заеме централно място в серията двустранни разговори на руския президент. Путин обаче нямало да обсъжда конкретните параметри на споразумението за Косово. Русия ще приеме всеки вариант, който устройва и двете страни, подчерта Приходко пред РИА "Новости".

 

 

---------------------

 

Би било добре, ако в проекта за АЕЦ "Белене" се присъединят и съседни страни, каза вчера в Загреб президентът Георги Първанов. По думите му България има намерението и в бъдеще в рамките на дебата в ЕС да отстоява ядрената енергетика заради чистотата на производството и неговата ефективност. Държавният глава отбеляза, че София продължава да призовава Брюксел след разумна преценка на алтернативите в краткосрочен и дългосрочен план да предприеме адекватни мерки за преодоляване на създалата се ситуация на постоянен дефицит на електроенергия в региона след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". "Този руски проект е интересен и от гледна точка на укрепването на технологичното сътрудничество между Русия и Европа", каза и Путин, като същевременно посочи, че се надява договорът за строителството на "Белене" между "Атомстройекспорт" и българските власти да бъде подписан още тази година.

 

„Пускаме комшии в проекта "Белене", информира „Стандарт"

Държави от региона да се включат в реализацията на проекта "Белене". За това призова президентът Георги Първанов на среща на държавните глави от Югоизточна Европа по енергийните въпроси, която се проведе в Загреб. "Би било добре, ако към изграждането на АЕЦ "Белене" приобщим и наши съседи", каза Първанов.

"Има всички условия до края на годината да бъде подписан договорът между България и "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Вярвам, че този проект ще е добър за цяла Европа", заяви президентът на Русия Владимир Путин, който също участва в срещата. Той подчерта, че при изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис ще бъде използвана най-модерна технология и ще се спазят изискванията на екологичните организации. Русия ще продължи да играе балансираща роля в региона. Страната ще проучва нови възможности за транзит на енергийни ресурси през Балканите. Част от проектите, които Путин набеляза, са изграждане на нови или приватизация на съществуващи мощности в държави от региона и строеж на подземни газохранилища в редица балкански страни. Русия традиционно доставя около 73 млрд. куб. метра газ и 60 млн. тона нефт годишно на балканския пазар.

На срещата в Загреб присъстваха президентите на Хърватия - Степан Месич, на Албания - Алфред Мойсиу, на Черна гора - Филип Вуянович, македонският държавен глава Бранко Цървенковски, румънският Траян Бъсеску и президентът на Сърбия Борис Тодич. Министър-председателят на Словения Янез Янша бе поканен, но не дойде на срещата.

„АЕЦ "Белене" става балканска централа?", извежда на първа страница „Новинар"

Съседните на България държави да инвестират и да участват в изграждането на АЕЦ "Белене", призова президентът Георги Първанов в Загреб по време на среща на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката. България ще продължи да настоява Европейският съюз да предприеме адекватни мерки за преодоляване на дефицита на електроенергия в региона след затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви още българският президент.

Голямо находище на природен газ в Азербайджан ще ускори изграждането на газопровода Набуко, който ще транспортира горивото през България до Централна Европа. 4 пъти по-големи запаси на синьо гориво от очакваните разкрил допълнителен сондаж в Азербайджан този месец, което осигурява самостоятелен източник на суровина за тръбата Набуко, съобщи Валентин Кънев, изпълнителен директор на Черноморската петролно-газова асоциация, за "Новинар" часове преди откриване на срещата на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката в столицата на Хърватска - Загреб. Находището ще осигури 50 млрд. куб.м газ за захранване на тръбопровода и дава възможност за самостоятелно развитие на проекта, коментира Кънев. Идеята на България, Турция, Румъния, Унгария, Австрия Набуко да осигури алтернативни на руските доставки на природен газ за Европа досега се забавяше, защото не беше осигурен доставчик. Нови алтернативни тръбопроводи за доставка на природен газ и нефт през Югоизточна Европа е една от темите и на срещата в Загреб. Не случайно на срещата са поканени руският президент Владимир Путин и представители на Европейската комисия и на Организацията на страните износителки на петрол.

"Пирогов" легна на операционната маса", съобщава „Дневник"

След повече от месец протести на медиците в "Пирогов" трима души от борда на директорите на болницата подадоха оставки в петък. Ден по-рано стачкуващите щурмуваха кабинета на здравния министър Радослав Гайдарски, нахлуха в Министерския съвет и парламента, където внесоха исканията си, а на другия ден окупираха офиса на директора на болницата доц. Спас Спасков.

 

Медиците поискаха оставките на всички от борда, както и тази на министъра. В крайна сметка от управителния съвет си тръгнаха шефът на клиниката по изгаряния Огнян Хаджийски и завеждащите трета и четвърта хирургия Шери Таджер и Димитър Раденовски. Позициите си в борда запазиха директорът Спасков и зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов.

 

Оставките не стреснаха Гайдарски

 

който само след няколко часа назначи нови хора на овакантените постове. Така в борда влязоха шефът на травматологията в "Пирогов" Емил Таков, ръководителят на втора хирургия Владислав Христов и началникът на дирекция "Мониторинг на финансовата дисциплина и фискалния риск от реалния сектор" в Министерството на финансите Весела Димитрова.

 

До сряда обновеният борд е натоварен да представи конкретни стъпки за преструктуриране на болницата. Това обаче според стачкуващите е невъзможно, защото изход от кризата не може да се намери за няколко дни. Стачният комитет ще продължи да протестира по един час дневно. В четвъртък Националният институт за помирение и арбитраж се очаква да разреши ефективна стачка в болницата от 2 юли. Оттам ще фиксират и минималния обем дейности, които трябва да се извършват в болницата по време на протеста.

 

Въпреки "спешната операция" на борда на директорите

 

стачкуващите се обявиха против промените

 

Медиците имат намерение на общо събрание да издигнат свои кандидатури за нови членове на съвета, защото не искат да приемат политически назначения. "Това трябва да са хора, които не са били в управлението на болницата през последните 17 години. В гилдията вече има консенсус около няколко имена", заяви шефът на стачния комитет Кръстю Пенчев. Лекарите ще търсят преговори по този и други въпроси чрез контактна група, която ще се срещне със здравния министър. Идеята за нова промяна в борда обаче не допадна на Гайдарски и той я я отхвърли в петък.

 

"Ето че министърът може да действа експедитивно, но, изглежда, само когато прецени", коментира Пенчев. По думите му промените са странни, тъй като преди да е оповестен одитът на болницата, се назначава "новият-стар" борд. Стачкуващите настояват финансирането на "Пирогов" да става по четири начина - здравното министерство да плаща за спешните случаи, Министерството на бедствията и авариите да поеме инцидентите, за които винаги има готови екипи от специалисти, здравната каса да финансира лечението по клиничните пътеки, а финансовото министерство да поеме университетското обучение. Лекарите се позоваха още на данни от центъра за спешна помощ, според които

 

"Пирогов" обслужва 2-3 пъти повече пациенти

 

от останалите болници в София. Шефът на стачния комитет коментира още, че болницата е управлявана лошо през последните години, затова задължително трябва да си тръгне и директорът Спасков. "През миналата седмица министърът заяви, че при нас са наливани най-много пари, около 50 млн. за последните две години, но ние не сме усетили това", добави Пенчев.

 

Директорът Спас Спасков отрече коментарите, че в болницата има финансови злоупотреби, и обясни, че тя отдавна не трупа нови дългове, а има само стари. Според него

 

вкарването на представител на Министерството на финансите

 

в ръководството на "Пирогов" е сериозна стъпка от страна на държавата. По думите му благодарение на одита в лечебното заведение (който още не е оповестен публично и се чака от стачниците днес) съществува база за преструктурирането. То можело да стане без съкращения на персонала, а чрез нови дейности като създаване на приемно отделение подобно на тези в останалите болници и развитие на т.нар. еднодневна хирургия.

 

За втори път здравният министър Гайдарски заподозря зад протестите политически мотиви. Според него председателят на парламентарната здравна комисия Борислав Китов (БНС) и колегата му Атанас Щерев (НДСВ), които подкрепиха стачниците, не са направили нищо за проблемите на "Пирогов", а са имали доста възможности през последните 10 години. Според Гайдарски до увеличение на заплатите в болницата не може да се стигне, защото тя е търговско дружество и законът го забранява. "Протестиращите искат по 1400 лв. заплати за лекарите, 800 лв. за медицинските сестри и 400 лв. за санитарите, аз откъде да ги взема, след като парите за всички болници вече са преразпределени", заяви Гайдарски. По думите му статутът на "Пирогов" ще бъде променен, защото управляващите имат воля, но не посочи как и кога ще стане. За това настояват лекарите.

 

"В крайна сметка ние сме добри лекари, а не икономисти, юристи, и мениджъри. Въпрос на желание и воля е управляващите да поправят грешките в здравеопазването", каза шефът на стачния комитет Кръстю Пенчев.

„Присадиха черен дроб на 4,5 кг бебе" е водещото заглавие на „Труд"

Екипът на д-р Любомир Спасов присади черен дроб на 6-месечната Никол от София, която тежи само 4,5 кг. Досега у нас не е правена трансплантация на толкова малък пациент. Памела от Кула беше на 7 месеца, когато през 2004 г. д-р Спасов й присади черен дроб.

Животоспасяващата операция на Никол продължила 20 часа. В 3,15 ч през нощта в петък в миниатюрното й телце вече заработил нов черен дроб. Донор станал неин роднина, пожелал анонимност. Присадената на Никол част от черния дроб на донора е около 10 см и тежи 330 г. Трансплантацията на Никол е 29-ата за университетска болница "Лозенец".

 

„Симеон заплаши недоволните с "други алтернативи", четем в „Дневник"

Симеон Сакскобургготски бави решението си дали да се внесат за регистрация в съда документите от конгреса на НДСВ, след като до него стигнали сведения за подготвени жалби. Това научи "Дневник" от близки до лидера. Самият той даде да се разбере, че ако противопоставянето в партията продължи, ще прибегне до "други алтернативи".

 

При откриването на църква в Ботевград в събота той намекна, че споровете около легитимността на конгреса не са само юридически. "Когато се гласува и при избирането ми, и при промените в устава, нямаше въпроси нито за кворум, нито за нищо", каза лидерът на НДСВ пред "24 часа". От изявлението му пролича, че няма да търпи противопоставяне, но отрече слуховете, че ако недоволните не му се подчинят, ще направи нова партия. "Отделна партия, не. Но не изключвам други алтернативи, ще ги видите, ако се наложи", заяви лидерът.

 

За съдебната регистрация Сакскобургготски каза само, че това е вътрешнопартиен въпрос. Според негови приближени имало сигнали, макар и непотвърдени, че недоволни от позициите си след висшия форум на 3 юни карали безизвестни делегати да оспорят конгреса пред съда. Симеон нямало да пристъпи към вписване при опасност магистратите да отхвърлят решенията.

 

Заради конфликта около висшия форум, противопоставил крилата на доскорошните зам.-председатели - Милен Велчев и Пламен Панайотов, лидерът на НДСВ освободи от ръководните постове както двамата, така и другите свои заместници - Николай Свинаров, Соломон Паси и Долорес Арсенова. Царистите единодушно приеха това като временна мярка за успокояване на ситуацията. Спорещите страни се разминаха в прогнозите докога Сакскобургготски ще запази това положение. Според юристите, които оспорват легитимността на решенията от 3 юни, царят изобщо няма да регистрира избраното ново ръководство, а ще изчака редовния конгрес след местните избори. Хората на Велчев пък са на мнение, че лидерът им не може да разчита на голяма част от досегашния Политически съвет и ще бърза да го промени.

 

„Самоукротяване в тройната коалиция", коментира вестникът

На фона на вътрешнопартийните размирици в НДСВ и сблъсъците между крилата в БСП една партия - ДПС, се радва на небивал вътрешен мир и електорален възход. Вече стана клише заключението на анализаторите, че е прецедент партия на власт, и то втори мандат, да увеличава подкрепата си на избори, вместо да я губи заради неизбежните непопулярни решения, които се налага да бъдат прокарвани от всяко правителство, независимо в коя част на спектъра то се самоопределя. Тези доказани от практиката истини не се отнасят за ДПС.

 

Никоя друга политическа сила не разполага с електорат, който безрезервно да я подкрепя

 

независимо от политиката й. Нещо повече, на последните избори за евродепутати ДПС за малко не се окичи с венеца на първа политическа сила. Ако избирателната активност продължи да пада и ако се засили още малко инвазията на ДПС сред ромското население в цялата страна, това неминуемо ще стане. Това са само констатации без знак за оценка на електоралните успехи на ДПС. Защото оценката на резултатите от всяка човешка дейност, и особено политическата, би трябвало да носи белезите на средствата, употребени за постигането на целта. А средствата за електоралния бум на ДПС заслужават отделен анализ, особено след като телевизиите показаха живописни картини на "печелене на избиратели" пред избирателни секции - какво е ставало преди това в задкулисието можем само да се досещаме.

 

С такава възходяща електорална мощ е логично да се предположи, че днес г-н Доган е по-силен да прокарва на коалиционната маса удобни за своята партия, което значи и за нейните икономически контрагенти, решения. Тогава защо лидерът на ДПС побърза да тушира още в нощта след евровота възторжените изблици на съпартийците си, заявявайки, че изборните резултати не променят установените с коалиционното споразумение баланси във властта, определени на последните парламентарни избори? И защо заяви с впечатляваща категоричност, че България не е готова да приеме ДПС като първа политическа сила?

 

Все още е рано анализът на тези въпроси да очертае със сигурност рамката на поведението на ДПС оттук нататък. Но за първи път от изявление на политически лидер следва извод, че нарастването на електоралната подкрепа не води задължително до претенция за упражняване на повече власт, тоест прокарана е разграничителна линия между терена на свободните избори (приемаме ги за такива) и масата на преговорите за разпределяне на властта. За да станат изборните резултати на ДПС оръжие за превземането на нови властови територии,

 

партията на г-н Доган се нуждае от нова легитимация

 

това е възможният прочит на редките публични изявления на лидера през последните седмици, включително и на злополучния извънреден конгрес на НДСВ, на който той отправи поканата за либерален бартер между стратегия за печелене на избори (ДПС) срещу имидж на национална партия (НДСВ).

 

Смиряването под формата на търсене на нови лостове за увеличаване или поне удържане на влиянието, което ДПС си е извоювало през изминалите години, може да се обясни с променените условия, в които Доган ще проявява оттук нататък политическото си гросмайсторство. Отминали са президентските избори, за които срещу осигуряването на 500 хиляди гласа за втория мандат на Първанов лидерът на ДПС можеше да претендира за бонуси на коалиционната маса. Не се задават избори, на които неминуемо да се налага сигурните гласове, с които той разполага, да бъдат разменени срещу определени властови претенции в някоя нова агенция или министерство. При това положение установеният баланс от коалиционното споразумение е максимумът, който трябва да бъде запазен (и опазен).

 

Подобна хипотеза се подкрепя от случващите се напоследък събития, които бяха провокирани от трусовете във властта и конкретно в БСП, придобили популярност като скандал между икономическия и енергиен министър (в оставка) Румен Овчаров и директора на националното следствие (подал оставка) Ангел Александров. Скандалът катализира решения на премиера Станишев, които нарушават или поне леко разместват властовите периметри, като например извеждането на управлението на горите от полето на ДПС, но това беше посрещнато с непривична кротост от страна на движението. Идеята на Станишев за създаване на агенция по сигурността, което значи изваждане на ключовата служба за сигурност от вътрешното министерство, ръководено от смятания за близък до Доган министър Румен Петков, също беше посрещната смирено от ДПС. Отговорни фактори сред социалистите реагираха остро на идеята на земеделският министър Нихат Кабил за създаване на агенция по храните, която да бъде изпълнителен орган към неговото министерство, но откъм ДПС не се чуха контравъзражения. Нещо повече, хора от обкръжението на г-н Доган се кълнат, че идеята за агенцията по храните изобщо не е консултирана с лидера, а била самоинициатива на земеделския министър.

 

В дисонанс с тези реакции от страна на ДПС върви слухът за претенции към енергетиката, които да се осъществят чрез отделяне на сектора от икономическото министерство и той да бъде оглавен от посочен от Доган министър. Ако това се осъществи, прогнозата за смирението на Доган ще претърпи корекции. Логиката на променените реалности обаче сочи друго: че

 

позицията на ДПС вече не е самоподразбираща се

 

за разположението на силите в тройната коалиция. Станишев показа (макар и все още само заявена на думи) управленска воля и ако получи рамото на Симеон Сакскобургготски за осъществяването й, Доган остава в изолация. Тази смятана досега едва ли не за неприлична за изговаряне хипотеза осветява мястото, където е подновена идеята за либералния алианс. Той е спасителен за ДПС в "новите условия", след като са изчерпани обичайните бартерни средства.

 

Фактът, че Симеон Сакскобургготски опроверга слуха за либералния бартер, не означава, разбира се, че разположението на силите на коалиционната маса е вече "две към едно". Но обяснява до голяма степен защо царят смята, че напускането на тройната коалиция не е на дневен ред. Да стоиш в една коалиция почти две години, през които друг е държал златната акция под формата на изборни гласове за президентския вот, и да я напуснеш, когато козовете му изглеждат изчерпани и е на една ръка разстояние възможността да станеш решаващ фактор за евентуална нова конфигурация на силите - явно това е "инфантилизъм" според Сакскобургготски, както той нарече исканията за незабавно напускане на тройния съюз.

 

Политиката поднася понякога парадокси

 

- растяща електорално политическа сила и намаляваща възможност да налага решения; изчезваща електорално политическа партия и появяваща се възможност да бъде решаваща за определен период. Колкото и умозрителна да изглежда такава схема, тя се подкрепя от някои проверими факти. Посветените в трудните пазарлъци по създаването на тройната коалиция през горещите юли и август на 2005 г. сигурно си спомнят, че БСП почти беше отписала своя лидер Станишев от номинациите за премиреския пост под предлога, че и НДСВ не бива да издига своя лидер. Само че Симеон изобщо не е имал намерение да се кандидатира и на практика се оказа напълно свободен да посочи за глава на коалиционното правителство "модерното европейско лице на левицата". Доган като отявлен прагматик сигурно си дава сметка за това. И може би преценява, че е дошло времето да играе кротко и след дълго обмисляне на всеки ход на коалиционната маса. Предстоящите събития в тройната коалиция, на първо време евентуалните структурни и кадрови промени на правителството, които скоро Станишев трябва да обяви, могат да потвърдят или опровергаят тази хипотеза.

 

„Царят записва само себе си в съда", информира „Стандарт"

Има вариант лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски да регистрира в съда само част от решенията на партийния конгрес, твърдят жълти депутати. Юристи обясниха, че царят може да внесе в СГС само документите за собственото си преизбиране и промените в устава, част от които е и новото име на формацията - Национално движение за стабилност и възход. Симеон нямало да прави опити да регистрира новия състав на Политическия съвет, за да избегне риска СГС да отхвърли документите заради скандалите около избора.

Юридическата врътка обаче ще му помогне да прокара част от предложенията си за обновяване на Политическия съвет, твърдят още юристите. Новият устав на партията дава право и на Националния съвет на НДСВ да попълва състава на ръководството - във времето между редовните конгреси на партията. В събота Сакскобургготски обяви, че е приел оставките и на петимата си заместници, а също и на секретаря на НДСВ Владимир Дончев. Това означава, че в момента досегашният Политически съвет наброява 15 души. Новият устав предвижда членовете да са 17, без в него да влизат самият лидер и шефката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова.

 

„Токов удар по кабинета", коментира изданието

Който е решил да клати едно правителство, задължително минава през игрички с тока. Защото българинът излиза на улицата само ако му е ниска заплатата или му вдигнеш много сметките.

Засега управниците са се подсигурили срещу голямо поскъпване на електричеството. Шефът на държавния енергиен регулатор Константин Шушулов като Александър Матросов на амбразурата

брани с голи гърди цените

от всички, които искат да ги вдигнат. Не приема аргументите на чуждите собственици на Енергото - E.ON, EVN и CEZ, че мрежата е стара, че трафопостовете не стигат и че са нужни инвестиции. Скача дори срещу държавната Национална електрическа компания. Готов е да остави НЕК да работи почти без печалба, само и само сметките ни за ток да не се вдигнат драстично. Наистина цените ще се увеличат от 1 юли, но с малко. А до есента, когато са изборите, хората вече ще са преглътнали по-високите сметки.

Но в края на миналата седмица с тока се заиграха и синдикатите. Като използваха масовите искания за по-високи заплати в страната и протестите, прерастващи в епидемия, те се заканиха да изкарат миньорите от "Марица-изток" на стачка. И за разлика от учителите и докторите, които, колкото и да протестират, няма как да накривят капата на властта, КНСБ се готви да нанесе саблен удар под кръста. Защото със спирането на въгледобива ще престанат да работят и централите. А те

дават около 30% от еленергията

у нас. Няма резервни мощности, които да ги покрият. А и предстои планов ремонт на блоковете в АЕЦ "Козлодуй". През миналата седмица стана ясно, че енергийният баланс на страната се крепи именно на "Марица-изток". И ако се наложи спирането на блоковете без сероочистващи инсталации, ще трябва да се молим на Господ, за да ни се размине режим на тока. Защото това ще стане само ако е топла идната зима.

Големите жеги тепърва започват, но вече стана ясно, че

климатиците

ни изяждат повече ток

отколкото печките през зимата. А какво ще стане през август? Тогава със сигурност ще я закъсаме здраво. И за да спасят страната от режим на тока, управляващите ще са принудени да клекнат пред исканията на миньорите. А те, естествено, ще настояват за повече пари. Въпреки че и премиерът Сергей Станишев, и министърът на финансите Пламен Орешарски предупредиха, че разчетите на държавата трябва да се спазват и излишни пари няма.

Освен ако не се напечатат.

Но какво значение има за д-р Желязко Христов, че миньорската стачка може да доведе до икономическа криза и хиперинфлация? Никакво. На него му е

омръзнало да седи в тъча

в очакване на поредната политическа поръчка. На българите отдавна е ясно, че не могат да разчитат на синдикатите, защото те предпочитат да играят с властта. И вдигат стачки не когато трябва да защитят социалните права на работниците, а когато могат да изкярят някакви политически дивиденти.

Така че синдикалните босове отново имат шанс да влязат в играта. И уникалната възможност да поставят на колене не само Сергей Станишев, но и целия кабинет. А защо не и цяла България.

 

„Страстни ли са страстите жълти", разсъждава „Дума"

Дни след провеждането на третия конгрес на НДСВ наблюдателите продължават да търсят отговор на въпроса дали това, което се случи, е буря в чаша вода или партията на царистите сериозно се люлее от дълбоко мъртво вълнение. Партийният форум бе последван от няколко драматични заседания, но информацията за проведените в тях дискусии е оскъдна. В изобилие са само многобройните твърдения на различни ръководни политици, че проблемите са преодолени, въпросите са решени и т. н.

Създава се впечатлението, че на сбирката на парламентарната група разговорите са били еднопосочни - говорил е само лидерът Симеон Сакскобургготски, който изглежда е произнесъл пространна програмна реч. Тронното слово обаче е било тъй покоряващо, че по признание на Николай Василев после е нямало какво да си говорят. Самият Симеон даде ясно да се разбере, че има старо ръководство на партията, има и ново, кое ще заработи друг път ще разберем.

Какво се случи вече всички знаят - част от жълтото партийно ръководство, от депутатите и от делегатите стигнаха до категорично убеждение, че конгресът е манипулиран и Милен Велчев като водещ не е направил необходимото да се спре манипулацията. Оттук започват исканията за оставка и разделянето на мненията. Шумотевицата приключва с речта на Симеон, след която няма разисквания заради липса на време преди извънредното заседание на парламента.

НДСВ е млада партия, но вече натрупа опит политически и парламентарен с цял мандат в изпълнителната власт - опит, който сега се множи с невиждано досега у нас коалиционно партньорство. Естествено е дейците на такава партия да трупат опит, пък и да грешат. Нали само който не работи, не греши? Вътрешнопартийната динамика на жълтите изби в общественото пространство, но веднага се налага изводът, че Симеон и неговите сподвижници умеят да овладеят политическите и междуличностните страсти, за да не пуснат скандала да се разюзди нашироко.

Публично се завъртяха само много въпроси за оставки както от партийното ръководство, така и от министерски постове. Прави чест на жълтите активисти, че категорично отделиха своите вътрешни проблеми от проблемите и структурите на държавната власт. На всички въпроси за ремонт на кабинета отговорите бяха еднозначни - това решава премиерът. Просто бе показана коалиционна култура. Никой не се опита да вмени някаква вина другиму извън НДСВ, както сме виждали да става в други политически формации по различни поводи.

В един телевизионен блок Николай Василев даде пример със счупена чиния в кухнята. Колкото и да спорят съпругът и съпругата кой е по-виновен, чинията е счупена и продължаващата кавга не сближава, а раздалечава. Според Василев счупената чиния в кухнята на НДСВ вече е изхвърлена, изгорена, унищожена и забравена. Важното е да се върви напред, каза Василев. Според него НДСВ има идеи, които са обединяващи и лидер, който ги олицетворява. Общо е било съгласието сред жълите депутати, че е необходимо да се проведе вътрешна дискусия. Това заяви специално за ДУМА Николай Свинаров. Според него процесите в партията не са рушителни, а оздравителни и може би в рамките на месец нещата ще се изчистят, смята Свинаров.

Интересно е, че на конгреса не е бил разисквано представянето на НДСВ на изборите за евродепутати. Не е толкова важно защо. Жълтите обаче непременно ще посветят време на такъв анализ заради предстоящите местни избори. Това всъщност е задължително за всички политически формации. Само след сериозен анализ и внимателна преценка може да се вземат решения, да се водят преговори за коалиране и да се гради печеливша предизборна кампания.

Сега е интересно дали НДСВ ще съумее да се "протегне" още малко по-надясно от центъра на политическия спектър, където седесарите разпиляха каквото можаха и където ГЕРБ си пробива път с лакти и широки плещи.

 

„Фермери питат как да вземат европари", информира „Труд"

Над 50 фермери от Южна България, дребни стопани и млади хора, желаещи да се заемат със земеделие, взеха участие в организирания от Вестникарска група България в Стара Загора семинар за развитието на селските райони и възможностите за финансиране от Европейския съюз.

Пред жадната за информация аудитория говориха специалисти от Министерството на земеделието и горите - Драгомир Иванов, д.т.н. Ирина Йорданова и Иван Георгиев. Те акцентираха върху двата стълба на общата селскостопанска политика на ЕС - директните плащания за подпомагане на производителите и мерките за развитие на агрорегионите.

Според финансовата рамка за 2007 година средствата за директни плащания в България са 202 млн. евро, обясниха лекторите. 90% от площите у нас вече са заявени за подпомагане с тези пари. За пазарни интервенции са предвидени 132 млн. евро, а за национални доплащания - 60,5 млн. Стремежът е първите плащания да бъдат направени до декември. Тази година субсидиите за селското ни стопанство ще бъдат едва 25% от нивото на подпомагане на фермерите в 15-те най-развити европейски страни. До 2010 г. те ще нарастват с 5% годишно, а от 2010 до 2016 г. - с 10% годишно, докато се изравнят с европейското ниво, каза Драгомир Иванов.

 

„815 млн. потъват в морския ни отпуск" е водещото заглавие на „24 часа"

Поне 815 млн. лв. ще оставят това лято българите по морските курорти у нас и в чужбина.

Това показва проучване на "24 часа" сред жители на София и областни градове.

145 милиона лв. от тази сума ще похарчим по чужди плажове, най-вече в Гърция и Турция.

Туроператори съобщиха, че очакват в тези посоки потокът летовници да е тройно по-голям от миналото лято.

45% от анкетираните ще ходят на море. 17% признават, че не са заделили пари за курорт, защото нямат.

 

„Туристическа полиция ще дебне по курортите", извежда на първа страница „Новинар"

Туристическа полиция, която да обгрижва черноморските и зимните курорти, ще бъде създадена към всяка община до пет години. Това вече е включено в програмата за устойчиво развитие на туризма на община Варна за периода 2007-2013 г. Програмата беше представена в събота пред общинарите в града. Колегите им от другия морски център - Бургас, също отдавна искат подобна полицейска структура.

Униформените общински служители няма да носят оръжие, само палки и белезници, но ще имат право да арестуват престъпници и да ги предават на колегите си.

Морските курорти черпят опита на Истанбул за туристическа полиция. Там освен за спокойствието на туристите и да пазят от крадци и грабители, служителите на реда следят и да няма на територията на града други екскурзоводи освен лицензираните. Така освен че подпомага туризма, дава и спокойствие на самите посетители за тяхната по-добра осведоменост и сигурност.

В центъра на Истанбул от години не може да стъпи с група туристи, без да ги съпровожда местен гид. Навсякъде по света е забранено чуждестранни екскурзводи да водят групи в други държави.

Във Франция глобите за нарушителите също са жестоки. Там действа специален закон, който защитава родните гидове. У нас обаче такъв липсва и затова има толкова много нарушения.

В Гърция за да стане желаещият екскурзовод, трябва да учи допълнително още две години. При нас тази специалност се придобива в кратки курсове, провеждани от всякакви фирми.

Всички фирми по Българското черноморско крайбрежие, които от години работят в туризма, изпитват глад за специализирани кадри в тази област, сочат данните от началото на летния сезон.

„Правим училища "Втори шанс", съобщава „Труд"

Нов тип училища за учениците, които завинаги са напуснали класните стаи, ще бъдат създадени в България.

Инициативата е на просветното министерство. В момента у нас броят на децата, които окончателно са отпаднали от училище, е около 20 000.

Новите училища ще се наричат "Втори шанс".

 

„Дадоха на съд ексшефа на държавния резерв", четем в „24 часа"

Обвинителен акт срещу ексшефа на резерва Димитър Димитров е бил внесен в съда миналата седмица, научи "24 часа".

Срещу него са повдигнати общо 9 обвинения за причинени над 120 млн. лв. щети на бюджета. Според едно от обвиненията за периода август - декември 2005 г. като председател на държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" той е нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за други.

 

„Николай Василев бе посрещнат от оперната прима Катрин Хаатая", отбелязва „24 часа"

Николай Василев бе посрещнат от оперната прима Катрин Хаатая на премиерата на "Дон Жуан" от Моцарт, с която се откри фестивалът "Опероса" в двореца "Евксиноград" край Варна. Финландката, шеф на фондация "Опероса", пусна билетите по 100 и 150 евро за зрителите от политиката и бизнеса. Спектакълът, който подпомага млади български таланти, започваше на слънце в 18 ч и завършваше при прожектори в 23 ч33 след едночасов антракт за изискана вечеря. На снимката вдясно - евродепутатката Биляна Раева (вляво) и сестрата на Николай Василев Дияна Настева не пропуснаха събитието за меломани.

 

„Ураган изравни цирк със земята", съобщава „Стандарт"

Африкански жеги и тропически бури подлудиха страната ни. Също като на екватора времето у нас се сменяше на всеки час през уикенда. Още в ранни зори в събота температурите в страната почти удариха рекорд. До следобед обаче времето редуваше ураганен вятър, порой, градушка и изпепеляващо слънце.

Златни пясъци заприлича на Боровец посред зима, след като в курорта се изсипа градушка колкото орех. "Газим в сняг по джапанки", разказваха с ужас германски туристи на роднините си по телефона.

Привечер стихията парализира Бургас. По това време над 600 зрители гледаха уникалния спектакъл на балканския "Монте Карло 2". "Екотът от гръмотевиците отекваше в купола на цирка. След силен гръм огромната шатра потъна в тъмнина и тишина. В следващия момент се чу силен шум и шапката на цирка рухна над нас. Всички се разпищяха и започнаха да се тълпят към изходите", разказа потресено семейство, което бе в шатрата по време на инцидента.

Куполът на "Монте Карло 2" рухна точно в 22,18 ч в събота. Внезапно разразилата се буря и ураганният вятър събориха покрива от едната му страна и той буквално се изравни със земята. По чудо жертви няма. За по малко от 10 секунди персоналът на цирка успя да отвори 7-те врати на цирка и да изведе хората. Единственият по-сериозно ранен при инцидента е 27-годишният Антон Анелев, служител на цирка. Мъжът бе затиснат от пилон, който подпирал шапката на цирка. Анелев веднага бе откаран в болница без опасност за живота. Освен него леко пострада и жена от публиката, която се отърва само с охлузни рани.

600-те зрители, половината от които малки деца, останаха невредими и се отърваха само с уплаха, разказаха хора от цирка. На мястото за броени минути пристигнаха екипи на Бърза помощ, Гражданска защита и полицаи, за да обезопасят шатрата.

Тези 600 души са се разминали на косъм от страшна трагедия, призна шефът на бургаската пожарна Васил Василев. Той обясни, че нещастието е избягнато благодарение на отличната организация на представлението.

Куполът, или както още се нарича шапито на цирка, тежи 3 тона, а в този момент скоростта на вятъра била 30 м/сек, обясни още Василев. Собственикът на цирка Александър Балкански съобщи, че за да отвори "Монте Карло 2" отново врати, ще са необходими над половин милион лева за възстановяване. Шефът на цирка възнамерява да поиска средствата от министъра на бедствията и авариите Емел Етем като обезщетение, което ще получат и останалите пострадали хора при бурята.

Освен цирка ураганният вятър обърна Бургас нагоре с краката. Пороят и градушката събориха десетки рекламни табла. Силният вятър изкорени над 10 дървета. Четири от тях паднаха върху коли и буквално ги смазаха. По време на пороя автомобилите в града спряха, водата стигаше до вратите им. Най-тежко бе положението в Свети Влас, където ток нямаше два часа. Целият Слънчев бряг остана на тъмно за 20 минути, за кратко е прекъснало елзахранването и във ваканционното селище "Елените", Несебър и Равда. Град колкото орех опустоши и балканското село Иреча. Стихията вилня близо 10 минути и не остави здраво овощно дърво.

Докато по Черноморието вилнееше буря, пожари и африканска жега бушуваха на 100 км разстояние. Пет пожара на нивите вдигнаха на крак плевенските пожарникари. Повече от 5 часа огнеборци се бориха с пламъци, които за малко да изпепелят 20 дка борова гора, собственост на Държавното лесничейство в Никопол. Стихии бушуваха в покрайнините на Плевен, на изхода за Ловеч, близо до селата Буковлък и Брестовец.

 

„Бура вилня в Бургас и Шумен", информира и „Дума"

Двадесет минутна буря вилня в събота вечерта в Бургас. Ураганният вятър, който е бил със скорост над 100 км в час събори шапитото на цирк "Монте Карло 2", собственост на трупа Балкански. Шестотинте зрители на представлението са били изведени за няколко минути през 7-те входа на шапитото. Леко е пострадал 27-годишен мъж, работещ в цирка. Вчера той е бил прегледан в болницата, а след това му е предписано домашно лечение. Директорът на "Противопожарна и аварийна безопасност" в Бургас Васил Василев заяви, че служителите в цирка са действали професионално при създалата се ситуация.

Циркът е съвсем нов - на 3 години, шапитото е изработено от водеща италианска фабрика. Конструкцията е изключително здрава и е проектирана да издържа вятър до 100 км в час, заяви вчера пред журналисти собственикът на цирка Александър Балкански.

Вятърът, който вилня в Бургас е бил 30 метра в секунда, което при всички изчисления е над 100 км в час, каза директорът на "Гражданска защита" инж. Йордан Лозев. По думите му при тези условия и такива природни стихии производителите не поемат гаранции.

Пълният размер на щетите след бурята все още се уточнява, съобщи вчера Дарик радио. По време на ураганния вятър без ток са останали няколко района в града, но повредата вече е отстранена. Екипи на "Гражданска защита"-Бургас са работили цялата нощ срещу неделя и в почивния ден.

Четири коли, паркирани на различни улици в центъра на морския град са напълно премазани от паднали върху тях дървета. Регистрирани са десетки изгорели телевизори, компютри и други домашни уреди.

Около час по-рано - в 21,30 ч. буря вилня и в Шумен. Изпочупени клони и паднали опасни предмети затрудниха движението по улиците в града, съобщи БГНЕС. Шуменските огнеборци са се отзовали на 18 подадени сигнала в пожарната и са помогнали на граждани и фирми по разчистването на пътните платна и тротоари. В нощта срещу неделя полиция, екипи на Гражданска защита, Пожарната и други са чистили улиците и булевардите на града до 2 часа. В неделя разчистването на пешеходните зони и тротоарите в Шумен продължи. Равносметката е, че няма пострадали от проливния дъжд и градушка, а върху два автомобила има нанесени материални щети. Всички населени места в региона имат ток и телефон. Екипи на Енергоразпределение продължават да работят за отстраняване на аварии на отделни абонати в Шумен. При пожар през нощта срещу неделя е изгорял трансформатор и оборудване на трафопост. Пожарът е потушен от огнеборците, които са използвали 750 л вода и 50 кг прах, а вероятната причина за възникването му е паднала мълния.

 

„Екоплан за морето събра само скептицизъм", съобщава „Дневник"

Силен скептицизъм изразиха депутати относно прилагането на обща визия за устойчивото развитие на Черноморието. В петък им беше представен проектът "Моят бряг", финансиран от холандското правителство, чиято цел е всички заинтересувани страни да дадат идеи за бъдещето на крайбрежието. Срещата уважиха едва петима депутати, всички от опозицията.

 

Макар да пожела успех на проекта, депутатът от ДСБ и бивш регионален министър Евгени Чачев каза, че е песимист. И сега има достатъчно проекти и хубави закони, които бяха погазени от последните две правителства, коментира той. Ако Законът за устройството на територията се спазваше, нямаше да има за какво да се срещаме, каза Чачев.

 

Колежката му и бивш екологичен министър Евдокия Манева прогнозира, че след две години, когато приключва проектът, ще има няколко пагубни решения на правителството, които ще "маркират" Черноморието. "Масово се издават разрешителни за строеж край Шабла и Дуранкулак, природен парк "Странджа", чийто защитен статут е застрашен, не получава подкрепа от централната и местната власт, а правителството само прие, че ще изключва от екомрежата "Натура 2000" места, за които в следващите месеци се приемат устройствени планове", изтъкна Манева. Прие се "ужасяващ" закон за черноморското крайбрежие, в който се даде две години отлагателен срок, за да бъдат задействани всички инвестиционни намерения, допълни депутатът.

 

Представителят на "Атака" Тодор Батилов нарече този закон лицемерна защита. Манева отбеляза още, че парламентът одобри петролопроводите Бургас - Александруполис и Бургас - Вльора, без да се извърши изискваната по закон екооценка. Представителят на ОДС Любен Дилов изтъкна, че има натиск за реализирането на големи проекти, сред които е и магистрала "Черно море", въпреки че според него не е ясно дали ползите ще компенсират екологичната вреда. Младото поколение ще се ражда със съзнанието, че винаги е имало цимент и бетон, коментира Батилов.

 

Рене Бустен, управител на консултантската компания "Поввик", която работи по проекта "Моят бряг", каза, че екипът знае за множеството конкуриращи се интереси, но не се плаши. Това, че в Холандия имаме опит чрез диалог да изготвяме подобни стратегии, не значи, че някои от страните не се срещат в съда, отбеляза Бустен. Той каза, че намерението им е за отделните райони по морето да се разработят генерални планове. Тепърва ще се решава кой ще ги управлява и прилага, дали ще бъдат вкарани в съществуващи стратегически документи, или ще бъдат независими, допълни Бустен.

„Говорим за 1 лв. в цяла Европа" е водещото заглавие на „Стандарт"

За 99 стотинки на минута ще говорят абонатите на "М-Тел" в цяла Европа. Операторът сваля цените на роуминга до 69% от 15 юли до края на септември. Отговарянето на позвъняване ще се таксува до 55 ст. Новият тарифен план включва 9 дестинации - Австрия, Кипър, Финландия, Малта, Португалия, Словакия, Словения, Швеция и Гърция, докъдето обаждането ще е с 62% по-евтино. Клиентите ще могат да ползват новите тарифи, без да се налага да плащат месечна такса или пари за активиране. Достатъчно е само да се изпрати безплатен SMS на номер 1182, да се обадят на *88 или да посетят някой от магазините на компанията.

От есента се очаква цените да паднат още.

 

„Диамантения крал купил 54 декара в София" е водещото заглавие за „Новинар"

Израелският предприемач Лев Леваев е купил терен от 54 декара в столицата за сумата от 70 милиона евро, съобщи Shira Horesh. Известният като Диамантения крал бизнесмен ще изгради върху него търговски център с офиси и жилищен комплекс, твърди изданието.

Никоя от запитаните агенции за недвижими имоти в София вчера не знаеше за такава сделка. Според Добромир Ганев, директор на Агенцията за недвижими имоти "Форос", високата цена от близо 1300 евро за кв. м показва, че парцелът се намира на добро място в столицата. Най-вероятно сделката е станала след препродажба на приватизирано предприятие, намиращо се на голяма площ, обясни Ганев.

Миналата година Леваев обяви, че ще инвестира в 14 проекта в България, два от които предвиждат строителство на жилища в София. Това щяло да стане чрез фирмата AFI Europe Group, която предприела действия по придобиване на парцел в местността Малинова долина в столицата. На този парцел предприемачът планираше да застрои около 750 апартамента с обща площ 39 100 кв.м в периода 2007 - 2011 г. Другият парцел, върху който ще се изграждат жилища, е между кварталите Лозенец и Драгалевци. Израелският фонд за недвижими имоти "Африка-Израел", зад който стои Диамантения крал, наскоро купи имоти във Варна за 52,5 млн.евро.

Още през март 2001 г. Леваев прояви интерес към закупуването на големи незастроени терени на БДЖ и енергийния сектор. Тогава той искаше да строи жилищни сгради. Възможно е да е станал собственик и на подобен терен в София. След скандална приватизация на Локомотивния завод в столицата той бе разрушен, а на освободените площи се планира изграждането на голям търговски център и хотел.

Израелският милиардер беше собственик на "Мобилтел" за няколко месеца през 2001 г., впоследствие се отказа от сделката, след като близо година не успя да осигури финансиране за закупуването на телекома.