Бившият гръцки премиер Лукса Пападимос предупреди, че гърците нямат избор и трябва да се придържат стриктно към програмата за болезнени мерки на икономии, договорена с основите кредитори на страната ЕС и МВФ. В противен случай, Гърция е изправена пред реалната опасност да излезе от Еврозоната, което би довело до бедстваща икономика, силен ръст на инфлацията и генериране на нови социални напрежения, съобщава money.bg.

В неговото първо интервю откакто напусна поста на премиера, Пападимос каза за Dow Jones Newswire, че отказът от Единната европейска валута би имал "катастрофални" икономически последици за Гърция и силно, достигащо до високи негативни последствия, влияние върху останалата част на Еврозоната. Поради това, някои европейски държави обмислят спешни планове за такива случаи, заяви Пападимос, но без да представи по-големи детайли.

"Въпреки че такъв сценарий е малко вероятно да се материализира и той не е желателен нито за Гърция, нито за другите страни, не може да се изключи, че са започнали да се правят подготовки за ограничаване на потенциалните негативни последици от евентуално излизане на Гърция от Еврозоната", заяви бившият гръцки премиер.

Той допълва, че Европейските политически лидери са изпратили ясно послания в две части: Гърция би трябвало да остане в Еврозоната и страната би трябва да изпълнява поетите ангажименти.

"Аз споделят мнението, че ако Гърция фалира и излезе от Еврозоната, последствията за Еврозоната - за нейната финансова система и реална икономика - ще бъдат много дълбоки и свързаната с това цена ще бъде значителна и много голяма, като това ще окаже също така влияние върху икономиките и на страните извън Еврозоната", предупреди Пападимос.

Експремиерът оценява, че общата цена на евентуално излизане на Гърция от Еврозоната може да бъде между 500 млрд.евро и 1 трлн.евро, което отговаря на предположенията за влиянието върху пазарните оценки, задграничния негативен "заразен" ефект и вредите върху реалната икономиката.

"Времето изтича. Без по-нататъшна спешна финансова помощ, Гърция скоро би била в невъзможност да плаща пенсии и заплати в публични сектор", предупреди Пападимос.

Според сметки на финансовото министерство на Гърция направени преди 10-тина дена, очакваното път на развитие на разходите и приходите в гръцката хазна предполага, че Гърция би има значителен ресурс да покрие своите харчове до 20-ти юни. Но от тогава насам, данните за събирането на данъци и други приходи падна доста под заложените бюджетни цели, което означава, че проблеми с държавното финансиране може да се появят още през първите две седмици на юни месец.

Подновените страхове на финансовите пазари около евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната се отразиха сериозно на световните стокови пазари. Еврото удари ново дъно за годината към 1.2615 долара.

Последва солиден спад на азиатските фондови борси и негативен старт на европейските пазари на акции, което от своя страна парира и риск-апетита от началото на седмицата на forex пазара.