13 души загинаха, а много други бяха ранени при израелските въздушни удари срещу три къщи в град Рафах в Южна Газа, информира "Ройтерс".

Медиите на "Хамас" съобщават за 15 жертви.

В град Газа, в северната част на анклава, израелски самолети удариха две къщи, убивайки и ранявайки няколко души, докладваха здравни служители.

Ударите срещу Рафах, където от месеци над един милион души са потърсили убежище от израелските бомбардировки, са нанесени часове преди Египет да бъде домакин на среща на лидерите на ислямистката групировка "Хамас" за обсъждане на перспективите за споразумение за прекратяване на огъня с Израел.

Войната беше предизвикана от атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 и бяха взети 253 заложници.

Израел се зарече да унищожи палестинската групировка, която контролира Газа, и до момента военната му операция е причинила смъртта на над 34 000 палестинци, като 66 отса жертвите през последните 24 часа. Войната е разселила по-голямата част от 2,3-милионното население на анклава и опустоши голяма част от територията му.

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Цел е Рафах в анклава

Вчера представители на "Хамас" съобщиха, че делегация, водена от Халил Ал-Хая, заместник-шеф на групировката в Газа, ще обсъди предложение за прекратяване на огъня, предадено от "Хамас" на посредниците от Катар и Египет, както и отговора на Израел. Посредниците, подкрепени от Съединените щати, засилиха усилията си за сключване на споразумение на фона на заплахите на Израел да нахлуе в Рафах.

Източник, информиран за преговорите, уточни, че се очаква "Хамас" да отговори на последното предложение на Израел за примирие, представено в събота.

Той отбеляза, че това включва споразумение за приемане на освобождаването на по-малко от 40 заложници в замяна на освобождаване на палестинци, държани в израелски затвори, както и за втора фаза на примирие, включваща "период на продължително спокойствие" - компромисният отговор на Израел на искането на "Хамас" за постоянно прекратяване на огъня.

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Срещата им в САЩ се проведе, след като стана ясно, че пътуването на делегацията на Израел за обсъждане на опасенията на Вашингтон е било отменено

След първата фаза Израел ще позволи свободно движение между южната и северната част на Газа и частично ще изтегли войските си от Газа, поясни източникът.

Високопоставен представител на "Хамас" заяви, че разговорите днес в Кайро ще се проведат между делегацията на групировката и катарските и египетските посредници. Ще бъдат обсъдени забележките, които групировката е направила относно израелския отговор на неотдавнашното ѝ предложение.

"Хамас има някои въпроси и запитвания относно израелския отговор на своето предложение, което движението получи от посредници в петък", посочи служителят на групировката.

Тези коментари предполагат, че "Хамас" може да не даде незабавен отговор на посредниците относно последното предложение на Израел.

Израел започва офанзивата в Рафах "много скоро"

Израел започва офанзивата в Рафах "много скоро"

Изображения показват издигането на палатков град за евакуираните от града