Украинският президент Володимир Зеленски планира да направи обиколка на западноевропейските столици, където ще поиска повече военна подкрепа, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

Според събеседниците на агенцията Зеленски вероятно ще посети Париж и Берлин, но подобни планове все още не са потвърдени. Очаква се украинският лидер да вземе участие и в Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе от 15 до 18 февруари.

Германия и Украйна може да сключат споразумение за двустранни гаранции за сигурност по време на Мюнхенската конференция, съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), позовавайки се на свои източници. В средата на януари Обединеното кралство подписа такова споразумение с Киев.

На 15 януари Зеленски пристигна на работно посещение в Швейцария. Там той се срещна с президента на страната Виола Амхерд и взе участие в Световния икономически форум в Давос.

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

Оставката на Валери Залужни отваря нова и решаваща фаза на войната

Зеленски заяви, че една от целите на пътуването му е била да обсъди санкциите, използването на замразените руски активи и финансовата подкрепа за Украйна.