Двама от трима американци казват, че са загрижени, че политическо насилие може да последва изборния реванш на 5 ноември между президента демократ Джо Байдън и неговия републикански предшественик Доналд Тръмп, установи ново проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проучването сред 3934 възрастни американци установи широко разпространени притеснения, че САЩ могат да станат свидетели на повторение на безредиците, последвали изборното поражение на Тръмп през 2020 г., когато фалшивото твърдение на тогавашния президент, че загубата му е резултат от измама, накара хиляди последователи да щурмуват Капитолия на САЩ.

Тръмп отново полага основите, за да оспори резултатите, ако загуби от Байдън за втори път.

Около 68% от анкетираните в онлайн анкетата - включително 83% от демократите и 65% от републиканците - казаха, че са съгласни с твърдението, че са загрижени, че екстремистите ще прибегнат до насилие, ако не са доволни от изборния резултат.

Като цяло 15% от анкетираните не са съгласни, а 16% не са сигурни.

В скорошни интервюта Тръмп отказва да се ангажира да приеме изборните резултати и на предизборни митинги представя демократите като измамници.

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

Извън съдебната зала в Ню Йорк, където се провежда процесът срещу него, колеги републикански служители повториха лъжата, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него.

Анкетата, проведена от 7 до 14 май, установи, че републиканците изпитват повече недоверие в честността на изборите в САЩ, отколкото демократите. Само 47% казаха, че са уверени, че резултатите от изборите през ноември ще бъдат точни и легитимни, в сравнение с 87% от демократите, които изразиха увереност.

Проучването има граница на грешка от плюс или минус 2 процентни пункта.

Анкетата като цяло е в съответствие с подобно проучване, проведено през октомври 2022 г., малко преди междинните избори за Конгреса, което установи, че 64% от американците са загрижени за екстремисткото насилие.

Рейтингът на Байдън с рекорден срив за почти 2 години

Рейтингът на Байдън с рекорден срив за почти 2 години

Само 36% от американците одобряват работата му като президент