Корекцията на срока за създаване на ПРО в Европа е свързана с проблеми от икономически и технологичен характер. Това заяви заместник-началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Александър Постников-Стрелцов, цитиран от РИА Новости.

Разбираме причините за предложените от американците промени за отлагане изпълнението на четвъртата фаза от по етапния адаптивен подход за създаване на ПРО в Европа и смятаме, че те са свързани на първо място с проблеми от икономически и технологичен характер", каза той в Брюксел, където се провежда международната среща НАТО-Русия на ниво Началник щабове.

По думите му руската страна е наясно с факта, че елементите от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа ще бъдат поставени в предварително определените срокове, включително и в Румъния и Полша.

Постников-Стрелцов обяви, че остава негативното влияние на тези планове върху националната сигурност на Русия. Въпреки това той изтъкна, че „в бъдеще време нашата съвместна работа с американските партньори ще бъде по-подробно, по-дълбоко проучена".

„Въпросът за световната противоракетна система на САЩ най-малко е свързана със системата за противоракетна отбрана в Европа и ние не можем да се отнасяме към тях поотделно", каза Постников-Стрелцов.

Припомняме, преди няколко месеца американският военен министър Чък Хейгъл обяви, че последният етап от ПРО няма да бъде изпълнен по план. САЩ обявиха, че разполагат 14 ракети-прехващачи в Аляска и Калифорния във връзка със заплахите от Северна Корея.