"Хамас" заяви във вторник, че коментарът на президента на САЩ Джо Байдън, че палестинската групировка се оттегля от споразумението за прекратяване на огъня в Газа с Израел, е "подвеждащ".

Байдън, отговаряйки на въпроси относно споразумението за прекратяване на огъня, каза: "Израел казва, че могат да го изработят, подготвени са. Но ми казаха, че "Хамас" сега се оттегля".

Докато се качваше на самолета, след като изнесе реч на Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго в понеделник, той добави: "Остава да видим. Ще продължим да настояваме".

"Хамас" каза, че изявленията на Байдън не отразяват истинската позиция на движението, което твърди, че е искало да постигне прекратяване на военните действия.

"Предложението, което наскоро ни беше представено, противоречи на това, което страните се споразумяха на 2 юли, това се счита за американски отговор и мълчаливо съгласие с новите условия на терориста Нетаняху и неговите престъпни планове спрямо Ивицата Газа", добави Хамас в изявлението си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на деветото си посещение в региона от началото на войната, изрази оптимизъм след среща с израелски официални лица в понеделник.

Във вторник Блинкен беше в Кайро, настоявайки за области с възможен напредък по сделката за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в преговори, планирани за по-късно тази седмица, като основните пречки все още не са разрешени.

САЩ представиха предложения за свързване, които страните посредници - Катар, Съединените щати и Египет - смятат, че ще запълнят празнините между Израел и "Хамас" и ще сложат край на военните действия, които дестабилизираха целия регион.

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Семействата на заложниците настояват за подписване на мирно споразумение