Хиляди демонстранти, настояващи за независимост, се събраха в тайванската столица Тайпе, за да изразят неодобрението си от позицията на Китай към техния остров, съобщава "Асошиейтед прес".

Китай прекъсна контактите с правителството на тайванския президент Цай Ингвен скоро след встъпването ѝ в длъжност през 2016 г. и засили дипломатическия, икономическия и военния натиск върху Тайван в опит да го принуди да се съгласи с настояването на Пекин, че автономният остров е част от Китай.

Тайван провежда мащабни военни учения на фона на напрежението с Китай

Тайван провежда мащабни военни учения на фона на напрежението с Китай

Китай е в състояние да превземе острова, освен ако САЩ бързо не се притече на помощ

"Искам да кажа на висок глас не на Китай", настоя 43-годишният протестиращ Пин Чен-вен, който е самонает, допълвайки: "Просто не съм съгласен с реториката на Китай. Имаме наш собствен суверенитет и Тайван е отделна страна."

Друг протестиращ на демонстрацията в Тайпе, Куо Юнг-мин, 85-годишен презвитериански църковен пастор и професор по еврейски език в Тайландския богословски институт и семинария, заяви, че защитниците на обединението трябва да се преместят в Китай, ако смятат, че това е по-добро място за живот.

Тайван вдигна по спешност изтребители заради ВВС учения на Китай

Тайван вдигна по спешност изтребители заради ВВС учения на Китай

Не стихва напрежението между двете страни

"Трябва да сме истински тайванци, а не фалшиви китайци", настоя Куо, добавяйки: "Няма никаква полза да си китаец. Онези, които се застъпват за обединението, все още живеят в Тайван. Ако в Китай е толкова хубаво, защо просто не се преместят в Китай?"

По време на обръщение на 10 октомври, когато е националният празник на Тайван, Цай Ингвен призова Китай да не бъде "източник на конфликт" и обеща да подсили отбраната на Тайван срещу военните заплахи на Пекин. Цай каза, че най-добрият начин Тайван да се защити бил "да го направи належащо и незаменимо за света", като същевременно не влиза в открит конфликт в отношението си към Китай.

Китай и Тайван са разделени след гражданската война през 1949 г., като Китай разглежда острова като част от територията си, като ако е необходимо, може да си го върне със сила.

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

Във връзка с решение на САЩ да засилят контактите с Тайван