Хиляди израелци в събота на протест настояха премиерът Бенямин Нетаняху да приеме споразумението за прекратяване на огъня с ислямисткото движение "Хамас" и така останалите израелски заложници да бъдат върнати у дома от Газа, съобщава "Ройтерс".

На митинг в Тел Авив, който се проведе, докато представители на "Хамас" провеждаха срещите с египетски и катарски посредници в Кайро, роднини и поддръжници на повече от 130-те заложници, които все още са в плен, заявиха, че трябва да се направи всичко възможно те да бъдат върнати у дома.

Близки и приятели дори настояха за смяна на правителството. 

"Хамас" отхвърли обвинението на Блинкън, че бави споразумението

"Хамас" отхвърли обвинението на Блинкън, че бави споразумението

Нетаняху е този, който бави постигането на споразумение

Протестите се проведойа преди Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста, който тази година се отбелязва на 6 май. Войната в Газа наближава края на седмия си месец на фона на нарастващия международен натиск за спиране на битките.

Смята се, че много от взетите за заложници са мъртви, но семействата искат всички отвлечени да бъдат върнати.

Около 1200 израелци и чужденци бяха убити на 7 октомври, в най-смъртоносния ден в историята на Израел, според израелските данни.

"Хамас" за първи път склонен на примирие с Израел

"Хамас" за първи път склонен на примирие с Израел

Но това е само първи етап от предложеното споразумение

В отговор Израел започна опустошително нападение срещу Ивицата Газа, унищожавайки големи части от анклава и убивайки повече от 34 000 души, според палестинските здравни власти.

Правителството на Нетаняху настоя, че няма да спре войната, докато "Хамас" не бъде унищожена и всички заложници не бъдат върнати, но се полагат интензивни усилия за осигуряване на спиране на боевете, което може да доведе до пълно прекратяване на огъня.

Въпреки това Нетаняху е подложен на натиск от националистически религиозни партии в своята коалиция да откаже сделка с "Хамас" и да продължи с отдавна обещаваната офанзива срещу Рафах.

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Те настояват за сделка за размяна на затворници, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата