Правителството на Република Ирландия планира да обяви признаването на палестинска държава в сряда, ход, срещу който Израел силно се противопоставя. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на свой източник. 

Членовете на Европейския съюз (ЕС) Ирландия, Испания, Словения и Малта посочиха през последните седмици, че планират признаването. Вероятно в координирано съобщение, че решението за две държави е от съществено значение за траен мир в региона.

По-късно Испания отрече, че ще признае Палестина на 21 май. Испания ще признае палестинска държава само в съвместни действия с други страни. Това заяви премиерът Педро Санчес,

Действията идват в момент, когато растящият брой на жертвите в Газа от офанзивата на Израел за разгрома на "Хамас" предизвиква глобални призиви за прекратяване на огъня и трайно решение за мир в региона.

Ирландското правителство заяви, че признаването ще допълни мирните усилия и ще подкрепи решение за две държави.

Испания отрича, че ще признае Палестина на 21 май

Испания отрича, че ще признае Палестина на 21 май

Мадрид ще признае палестинска държава само в съвместни действия с други страни

Министерството на външните работи на Израел във вторник предупреди срещу този ход, като каза в публикация в социалната медийна платформа X, че признаването ще "доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще застраши всякакви перспективи за мир".

"Не бъдете пионка в ръцете на "Хамас", казаха от министерството.

Хамас държи около 125 заложници, заловени по време на трансграничната си атака на 7 октомври, която уби 1200 души, според израелски данни, и предизвика войната. Медицински служители в Газа казват, че повече от 35 000 са били убити по време на израелската офанзива.

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Според Израел планът за признаване на Палестина представлява "награда за тероризма"

Във вторник вечерта ирландското правителство каза, че премиерът и външният министър ще говорят с медиите в сряда сутринта, но не уточни каква ще бъде темата.

На 19 април САЩ наложиха вето за пълноправното членство на Палестина в ООН по време на заседание на Съвета за сигурност. Според тях независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори.

От 1988 г. 139 от 193 държави членки на ООН са признали палестинската държавност.