Испанските власти не са знаели за пристигането в страната на пилота Максим Кузминов, който през август отвлече хеликоптер Ми-8 и го предаде на украинците. Това пише El Mundo, позовавайки се на изявление на министъра на отбраната Маргарита Роблес.

"Той дойде свободно и правителството нямаше информация, че този човек е тук, в Испания", обясни Роблес.

По-рано вестник El Periodico публикува снимка на паспорт на името на Игор Шевченко, с който Кузминов вероятно е влязъл в Испания.

За смъртта на Кузминов се разбра в понеделник вечерта. През септември миналата година началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов каза, че неговото ведомство по време на операция "Синигер" е убедило щурмовия пилот от 319-ти отделен вертолетен полк на Източния военен окръг на Русия Максим Кузминов да прелети над фронтовата линия и да предаде бойния хеликоптер Ми-8 на украинците. След това Кузминов решил да се установи в Испания, съобщават от Главното разузнавателно управление.

Вестник El Pais, позовавайки се на свой източник, съобщи в четвъртък, че испанските разузнавателни служби са уверени в участието на Русия в убийството на пилота, но властите все още не са готови да обвинят публично Москва.

Руските власти не коментираха версиите за участието си в убийството на Кузминов, но не спестиха обидите по негов адрес.

Киев предложил на руския пилот Максим Кузминов да остане в Украйна

Киев предложил на руския пилот Максим Кузминов да остане в Украйна

Тялото му бе открито по-рано