Израелските сили засилиха въздушните удари в ивицата Газа в четвъртък, убивайки най-малко 40 души. Ударите са част от продължаващите боеве с палестински бойци, ръководени от Хамас. Израелски въздушни удари удариха група къщи в лагерите Ал-Бурейдж и Ал-Нусейрат, убивайки 19 души, включително 15 в Ал-Бурейдж и четирима в Ал-Нусейрат, предава Ройтерс.

Израелските военни съобщиха, че са ударили командни центрове на Хамас, изградени в районите на две училища в ивицата Газа, които са били използвани за извършване на атаки срещу израелски войски.

"Преди удара бяха предприети множество стъпки за смекчаване на риска от нараняване на цивилни, включително използването на прецизни боеприпаси, наблюдение и допълнително разузнаване", казаха военните.

"Училищните комплекси са били използвани от терористите и командирите на Хамас като командни и контролни центрове, от които са планирали и извършвали атаки срещу войските на Израелските отбранителни сили и държавата Израел", се казва в съобщението.

В град Газа израелски самолети бомбардираха къща, убивайки петима палестинци, докато друг въздушен удар в южния град Хан Юнис уби един човек и рани други. Въоръжените крила на Хамас и Ислямски джихад съобщиха, че са изстреляли противотанкови ракети и минометни бомби по израелски сили в Газа, причинявайки жертви сред тях.

Израелската армия съобщи, че е ударила десетки военни цели в Газа през последните 24 часа, включително ракетни пускови площадки. В началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година, при изненадваща атака на Хамас, загинаха 1,200 израелци и чужденци, а около 250 души бяха взети за заложници.

От тогава насам, според данни на здравното министерство в Газа, убити са поне 39,699 палестинци, включително 22 през последните 24 часа, а над 91,722 са ранени. В списъците на загиналите министерството на здравеопазването на Хамас не прави разлика между бойци и цивилни.

Израел се подготвя за очаквана атака от Иран и неговите съюзници след убийствата на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран и военния командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут миналата седмица. Конфликтът между Израел и Хизбула по северната му граница заплашва да прерасне в регионална война.

 Хизбула атакува Израел с рояк от дронове

Хизбула атакува Израел с рояк от дронове

Няколко цивилни са били ранени южно от крайбрежния град Нахария

Израелската армия обнови заповедите за евакуация на палестинските жители в няколко района в Източен Хан Юнис, като заяви, че ще действа решително срещу бойците, изстреляли ракети от тези райони. Армията публикува заповедите за евакуация в социалната мрежа X, а жителите заявиха, че са получили текстови и аудио съобщения.

В четвъртък, базираната в САЩ неправителствена хуманитарна агенция World Central Kitchen (WCK) съобщи, че техен палестински служител, Нади Саллоут, е бил убит в сряда близо до Дейр Ал-Балах в Централна Газа. WCK каза, че търси допълнителни подробности.

Израелската армия заяви, че не знае за такъв инцидент и че е в контакт с WCK. През април седем служители на WCK бяха убити при израелски въздушен удар, което принуди агенцията да спре операциите си за почти месец. Тогава Израел съобщи, че разследването e установило сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, в резултат на което бяха уволнени двама висши офицери и санкционирани други командири.

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

зраелското разследване на смъртните случаи е било "навременно, подходящо и, с някои изключения, достатъчно"