Според израелските сили за отбрана, войници от 460-та бронетанкова бригада и 50-ти батальон от бригада Нахал са открили едно от най-големите скривалища с бойни оръжия по време на операции в северната част на Ивицата Газа, пише "Би Би Си".

Тайникът, разположен близо до клиника и училище, съдържа стотици гранатомети, десетки противотанкови ракети, десетки експлозиви, ракети с голям обсег, десетки гранати и няколко дрона, се казва в изявление на армейската пресслужба.

Според служители на израелската армия някои от оръжията са били унищожени, а други са транспортирани до Израел за по-нататъшно проучване.

"Цялата инфраструктура на терора беше открита до цивилни сгради, в самия център на цивилното население. Това е още едно доказателство за това колко цинично терористичната организация "Хамас" използва жителите на Ивицата Газа като живи щитове" каза в изявление армията.

Ръководството на "Хамас" последователно отрича множество обвинения от страна на Израел, западни държави и международни организации за използване на цивилни лица и граждански обекти като прикритие за терористични дейности.

По-рано през ноември, израелските войски откриха оръжия и "терористична инфраструктура" по време на рейда си в болницата "Ал-Шифа" в Ивицата Газа, но не предоставиха визуални доказателства. По-късно Израел пусна "необработено" видео в социалната платформа X, което изтри, след като множество потребители октриха неконсистентности в него.

Боевете в южната част на Газа продължават с неотслабваща интензивност. Израелските сили продължават да предупреждават жителите за техните операции срещу "Хамас" в южната част на ивицата - особено в района на Хан Юнис, където са базирани военни лидери на "Хамас", според Израел.

Хан Юнис беше център на тежки боеве вчера и съдейки по "спешните заповеди", издадени на цивилни днес, изглежда, че те ще продължат.

По-рано във вторник, Израелската армия съобщи че е октрила повече от 800 тунелни шахти, 500 от които е унищожила.

Може да мине още месец до нова сделка за заложниците в Газа

Може да мине още месец до нова сделка за заложниците в Газа

Според Израел е нужен по-силен военен натиск върху Хамас

Израелската армия каза, че цивилните трябва да избягват пътя Салах ал-Дин, главната артерия, която пресича целия палестински анклав и се използва като маршрут за евакуация от северната част на Газа.

Пътят се превърна в бойно поле и е изключително опасен за използване, каза говорител на армията.

Военните казаха, че тактическа пауза във военните действия ще бъде в сила в района на Ал-Шабур в района на Рафах до 14:00 часа за хуманитарни цели. Движението от Хан Юнис ще бъде пуснато по установените маршрути.

Въпреки предупрежденията броят на ранените остави главната болница в южната част на Газа препълнена, като местните лекари казаха, че отделенията са пълни с пациенти, лежащи на окървавен под.

Според ООН около 600 000 души живеят в районите, подлежащи на евакуация, около половината от които вече са напуснали, но новите евакуирани явно ще трябва да разчитат само на себе си, тъй като центровете за хуманитарна помощ на Агенцията на ООН за Близкия изток са запълнени до краен предел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че след войната ивицата Газа трябва да остане под контрола на израелската армия.

Нетаняху каза на пресконференция , че ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана. "И единствената сила, която може да гарантира това, са израелските отбранителни сили. Никоя чужда сила не може да носи отговорност за това. Не съм готов да затворя очи и да приема каквото и да е друго предложение", закани се Бенямин Нетаняху.

Нетаняху ще си плати за Газа, заканва се Ердоган

Нетаняху ще си плати за Газа, заканва се Ердоган

Рано или късно израелският премиер щял да се изправи пред правосъдието