Известният военен анализатор Дара Масикот от Фондация "Карнеги" публикува в социалната мрежа X (преди известна като Twitter) експресен анализ на ситуацията в Харковска област, където руските военни започнаха настъпление.

Тя задава въпроса какви точно са целите на руската армия: ограничено нахлуване с цел създаване на "буферна зона" (украинските военни, наред с други неща, говориха за тази възможност) или опит за сплашване и отвличане на вниманието на въоръжените сили на Украйна?

Масикот припомня, че по-рано руското министерство на отбраната обяви създаването на нова оперативна група войски "Север" и назначи неин командващ генерал Александър Лапин (през 2022 г. той командваше групата "Център", която започна нахлуването в Украйна).

Според експерта, за да превземе цялата Харковска област, руската армия се нуждае от 75 000 до 100 000 военнослужещи и тежка техника - а тя в момента не разполага с такива възможности. По същия начин руската армия няма ресурси да окупира Харков, отбелязва Масикот.

Въпреки това, за да се създаде 30-километрова санитарна зона в близост до границата в Харковска област, според нейните оценки са необходими 30-40 хиляди военнослужещи с подходящ ресурс от бронирани машини.

Както Масикот пише, руската армия все още не е въвела в битка значителен брой бронирани превозни средства, използвайки самолети и дронове заедно с пехотни атаки. Все още обаче не е ясно дали това се дължи на липса на технология или на желание да се използва на по-късен етап от операцията.

Във всеки случай, според военния експерт, офанзивата в района на Харков отклонява руски ресурси, които могат да бъдат използвани в Донецка област или на други участъци на фронта.

В същото време експертът не е забелязал признаци на прехвърляне на войски от окупираните райони на Украйна в посока Харков. А това показва, че групировката в този район ще бъде формирана от неопитни резерви или от формирования, които са преформирани.

Тя смята, че по-добро разбиране на целите на руската армия може да се получи, като се проучи кои руски части и ресурси са съсредоточени на границата и каква е тяхната численост.

В същото време нападението в Харковско направление неизбежно увеличава натоварването на въоръжените сили на Украйна, които трябва да решават подобни проблеми в "настоящото трудно време", завършва експертът.

Русия откри нов фронт край Харков, превзе четири села край Волчанск
Обновена

Русия откри нов фронт край Харков, превзе четири села край Волчанск

Зеленски заяви, че Украйна била готова за нападение в този участък