Полицията в Шри Ланка съобщи, че най-малко осем бивши военни от тази страна са били убити във войната в Украйна. В съобщението не се уточнява на коя страна са воювали тези хора.

Както съобщава кореспондент на Би Би Си, полицията смята, че най-малко 60 граждани на Шри Ланка са били вербувани в руски части и 21 в украинските въоръжени сили.

Според служители на Шри Ланка много бивши войници са били привлечени във войната от вербовчици, които първо са им предложили добре платена работа, а по-късно са ги принудили да подпишат договори за военна служба.

Един от гражданите на Шри Ланка, воювал в руската армия, каза пред местен телевизионен канал, че му е обещана работа, която не е свързана с бойни действия, но той се е озовал на фронта.

Според някои доклади реалният брой на гражданите на Шри Ланка, убити във войната в Украйна, може да е много по-висок от доклада на полицията.

Тази седмица органите на реда арестуваха пенсиониран генерал-майор от армията на Шри Ланка и бивш сержант, които са изправени пред обвинения в незаконно изпращане на местни ветерани в зони на конфликт.

Индия и Непал също призоваха своите граждани да не се подвеждат от обещанията на военни вербовчици.

Според непалските власти най-малко 20 граждани на страната, воювали в част от руската армия, са били убити на фронта в Украйна.

В сряда индийските власти обявиха ареста на четирима граждани на страната, които са заподозрени, че са вербували индийци във войната в Украйна, предлагайки им да работят или учат в Русия. Според индийското централно бюро за разследване (CBI) около 35 граждани на страната са убити във военния конфликт в Украйна.

Sky News: Oколо 2000 непалци са вербувани от Русия за войната срещу Украйна

Sky News: Oколо 2000 непалци са вербувани от Русия за войната срещу Украйна

Непал се стреми да прекрати практиката, като арестува вербовчиците