Преговорите в Кайро за прекратяване на огъня между "Хамас" и посредниците прекъснаха във вторник без пробив, като остават само няколко дни за спиране на боевете преди началото на Рамазан, предава "Ройтерс".

Високопоставеният служител на "Хамас" Басем Наим каза пред" Ройтерс", че въоръжената групировка е представила своето предложение за споразумение за прекратяване на огъня на посредниците по време на двудневни преговори и сега чака отговор от израелците, които останаха настрани от този кръг преговори.

"Нетаняху не иска да постигне споразумение и топката сега е в полето на американците", за да го притиснат за сделка, каза Наим.

Израел отказа да коментира публично преговорите в Кайро.

По-късно във вторник, официален представител на въоръжената групировка съобщи, че преговарящите от "Хамас" ще останат в Кайро още един ден по искане на посредниците.

Източник каза на Ройтерс по-рано, че Израел стои настрана, тъй като "Хамас" е отхвърлил искането му да предостави списък на всички заложници, които все още са живи. Наим каза, че това е невъзможно без първо прекратяване на огъня, тъй като заложниците са разпръснати из цялата военна зона и държани от отделни групи.

Преговорите в Кайро бяха обявени за последно препятствие за постигане на първото удължено прекратяване на огъня във войната - 40-дневно примирие, по време на което десетки заложници ще бъдат освободени и помощ ще бъде вкарана в Газа, за да може ситуацията да се овладее преди Рамазан, който трябва да започне в началото на следващата седмица.

Египетски източници по сигурността казаха в понеделник, че все още поддържат връзка с израелците, за да позволят преговорите да продължат без присъствието на израелска делегация.

Вашингтон, който е както най-близкият съюзник на Израел, така и спонсор на преговорите за прекратяване на огъня, заяви, че сделка, одобрена от Израел, вече е на масата и зависи от "Хамас" да я приеме. "Хамас" оспорва тази сметка като опит да се отклони вината от Израел, ако преговорите се провалят без сделка.

Съединените щати също призоваха Израел да направи повече за облекчаване на хуманитарната катастрофа в Газа, където повече от 30 000 души бяха убити от израелската атака, предприета след атаките на "Хамас", които убиха 1200 души през октомври.

Вицепрезидентът на САЩ определи условията в Газа като нечовешки

Вицепрезидентът на САЩ определи условията в Газа като нечовешки

По време на среща с израелския военен министър