САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че в момента Пекин е основният сътрудник на Москва във войната ѝ в Украйна и ѝ предоставя критични компоненти за оръжия.

По негови думи това подклажда "най-голямата заплаха за европейската сигурност от края на Студената война".

На пресконференция след срещата на външните министри на Г-7 на италианския остров Капри Блинкън посочи, че Вашингтон е дал да се разбере много ясно на Пекин и други страни, че не трябва да подпомагат военните усилия на Русия в Украйна.

"Когато става въпрос за руската отбранителна индустрия, основният сътрудник в този момент е Китай. Виждаме, че Китай споделя машинни инструменти, полупроводници и други артикули с двойна употреба, които са помогнали на Русия да възстанови своята отбранителна индустриална база", отчете той.

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Глобалните съюзи, особено в Европа, трябва спешно да увеличат военния си капацитет

"Китай не може да има и двете неща. Не може да си го позволи. Хем иска да има положителни, приятелски отношения със страните в Европа, хем подклажда най-голямата заплаха за европейската сигурност от края на Студена война", изтъкна Блинкън.

САЩ предупредиха Китай да не подпомага военните усилия на Москва след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. - само седмици след като Русия и Китай обявиха "партньорство без граници".

Германският външен министър Аналена Бербок повтори опасенията на Блинкън.

"Ако Китай открито се стреми към все по-тясно партньорство с Русия, която води незаконна война срещу Украйна, ние не можем да приемем това", подчерта тя.

САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

Руските териториални завоевания могат да променят баланса на силите в Европа по неприемлив начин

По-рано този месец американски официални лица информираха за материалите, които Китай предоставя на Русия, включително технология за дронове и ракети, сателитни изображения и машинни инструменти, които не осигуряват смъртоносна помощ, но помагат на Русия да укрепи своята армия, за да поддържа своята двугодишна война в Украйна.

Тогава говорител на китайското посолство подчерта, че Пекин не е страна в украинската криза и че не трябва да има намеса в нормалната търговия между Китай и Русия нито тя да се ограничава.

Президентът Джо Байдън повдигна въпроса пред китайския си колега Си Дзинпин в телефонен разговор по-рано този месец, след което беше обявено, че Блинкън ще посети Китай през следващите седмици.

Китай е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и ЕС относно руските плащания

Китай е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и ЕС относно руските плащания

Дмитрий Песков каза, че ситуацията с китайските банки е причинила проблеми, но каза, че те могат да бъдат преодолени