Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обвини британския министър по въпросите на Брекзит лорд Дейвид Фрост в "политическо позиране".

В публикация във вестник The Mail on Sunday лорд Фрост заяви, че е необходима "спешност" от страна на ЕС за решаване на въпросите в протокола за Северна Ирландия.

Пред BBC Шефчович заяви, че по време на срещите му със заинтересованите страни в Северна Ирландия посланието е било "да се съсредоточим върху ключовите приоритети и проблеми, които трябва да решим".

В Северна Ирландия може да се стигне до катастрофа, предупреди министър

В Северна Ирландия може да се стигне до катастрофа, предупреди министър

"Твърдият подход" на Великобритания създава проблеми

По думите му четирите проблема, които е чул многократно, са били свързани с доставките на лекарства, необходимостта от намаляване на митническите формалности, намаляване на проверките на селскостопански храни и намиране на начин за по-добро включване на заинтересованите страни от Северна Ирландия в работата по протокола.

Шефчович каза още, че ключовата дума в изказването на Фрост е "спешност".

"Понякога имам чувството, че на нашите срещи съм единственият, който настоява за спешни решения", допълни той.

"От юни месец насам поставяме на масата предложения за решаване на проблема с доставките на лекарства и си спомням как лорд Фрост ми каза, че за него е важно не само съдържанието, но и процесът. Ако ще бъдем в режим на политическо позиране и поставяне на нови проблеми на масата, не мисля, че ще решим най-належащите въпроси за Северна Ирландия", добави заместник-председателят на ЕК.

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Напрежението в Северна Ирландия се засилва

И двамата мъже обаче заявиха, че разговорите в петък са довели до известен напредък, като Шефчович каза, че е имало "промяна в тона", а лорд Фрост заяви, че "все още има значителни пропуски".

Протоколът оставя Северна Ирландия в единния пазар на стоки на ЕС. Основният проблем е, че след Брекзит стоките, пристигащи в региона от останалата част на Обединеното кралство, подлежат на дълги проверки и строг контрол.