Швейцария ще изработи преговорната си позиция до края на годината за следващия етап от преговорите за регулиране на отношенията си с Европейския съюз, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Берн и Брюксел са в проучвателни преговори от април 2022 г. за нови начини за организиране на връзките между Швейцария, която не е членка на ЕС, и нейния най-голям търговски партньор.

Отношенията претърпяха сериозен удар през 2021 г., когато Швейцария се отказа от договор от 2018 г., който щеше да замени повече от 100 двустранни споразумения, действащи от десетилетия.

Швейцарският кабинет прегледа резултата от преговорите в ранния етап в сряда и каза, че проучвателната фаза вече е приключила и е време да се подготви мандат за преговори.

"До края на годината Федералният съвет ще реши дали да приеме проекта на мандат за преговори и да го представи... за консултация", каза кабинетът, добавяйки, че е информирал Европейската комисия за решението си.

Предложенията включват нови споразумения за електроенергия, безопасност на храните, участие в програми на ЕС, по-специално изследователския проект Horizon Europe.

На преговорите трябва да се постигнат решения по съществуващите споразумения за участие в единния пазар, включително Споразумението за свободно движение на хора (Шенгенската зона).

Крайната десница доминира на изборите в Швейцария

Крайната десница доминира на изборите в Швейцария

Центристите ще играят решаваща роля за формирането на правителство