Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят удари дълбоко в Русия през 2024 г, каза министърът на цифровите технологии на Украйна, цитиран от "Ройтерс".

Михайло Фьодоров говори за военновременната индустрия с дронове, в интервю в Киев, в което разкри нови подробности за сектора след поредица от украински атаки с дронове срещу руски петролни съоръжения през последните седмици.

"Категорията дронове камикадзе с голям обсег на действие се разраства с обхват от 300, 500, 700 и 1000 километра. Преди две години тази категория не съществуваше... изобщо", каза той пред Ройтерс.

33-годишният Фьодоров е в основата на усилията на Украйна да подхранва частни военни стартиращи фирми за иновации и изграждане на индустрията с дронове, докато войната навлиза в третата си година и Украйна търси нови начини да отвърне на добре окопаните руски сили.

Неотдавнашната поредица от удари срещу петролни съоръжения, каза той, отразява напредъка на правителството в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаване на финансирането за него, като държавата действа като рисков инвеститор.

Около 2,5 милиона долара безвъзмездни средства за стартиращи военни технологии бяха отпуснати чрез инициативата BRAVE1, създадена от правителството миналата година, сума, която трябва да бъде увеличена приблизително десет пъти през 2024 г., каза той.

"Ще се борим да увеличим още финансирането", добави той.

Украйна разработва армия от бойни роботи камикадзе

Украйна разработва армия от бойни роботи камикадзе

Извършени са тестове на 25 украински робота, които варират от оръдейни кули до роботи камикадзе

За разлика от Русия, където производството на дронове е доминирано от държавата, по-голямата част от производителите в Украйна са частни. Фьодоров каза, че само една от 10-те компании, чиито дронове могат да летят до регионите около Москва или Санкт Петербург, е държавна компания.

От първата година на пълномащабната война Русия използва хиляди ирански дронове "Шахед", които летят към целта си и се взривяват при удар за удари на далечни разстояния.

Нивата на производство и доставките на Украйна са се увеличили повече от 120 пъти през 2023 г., според Фьодоров, част от по-широк военен тласък за разработване и производство на безпилотни самолети, за да се намали разликата с ударните способности на Русия.

Фьодоров каза, че е съгласен с оценката на началника на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов, че Киев е постигнал "известен вид паритет" с Москва в производството на дронове с голям обсег.

"Трябва да действаме по антибюрократичен начин. Това е същността на пробива във войната на технологиите. Ще продължим да залагаме на това, да работим в тази посока. Защото технологията наистина може да ни спаси, " каза той, отбелязвайки недостига на артилерийски снаряди, пред който са изправени украинските войски.

ВВС на Украйна за дроновете: Днес никой не може без безпилотни самолети

ВВС на Украйна за дроновете: Днес никой не може без безпилотни самолети

След като президентът подписа указ за създаването на Силите за безпилотни системи

Като цяло повече от 300 000 безпилотни летателни апарата от различни типове бяха договорени миналата година и повече от 100 000 бяха изпратени на фронта, каза той, добавяйки, че цифрите не покриват доставките на доброволци, които според него имат "значителен принос".

"Премахнахме данъците върху компонентите на БЛА (безпилотни летателни апарати), опростихме процедурата за сключване на договори и процедурата за извеждане от експлоатация", каза той.

"С други думи, премахнахме всички блокажи, пред които бяха изправени компаниите от частния сектор, и го направихме за шест месеца, като приехме всички необходими закони и резолюции.

Президентът Володимир Зеленски си е поставил за цел тази година Украйна да произведе един милион дронове с изглед от първо лице (FPV), които са евтини за производство и са въоръжени в огромни количества от двете страни на фронта.

Украинската индустрия за безпилотни летателни апарати разчита в голяма степен на компоненти от чужди държави, включително Китай, който широко се смята за съюзник на Русия. Фьодоров каза, че има усилия за локализиране на производството на компоненти.

"Ето защо мисля, че ако продължим тази тенденция, до края на тази година ще имаме много компании, които вече са направили повече от 50% от своите компоненти на местно ниво."

Бъдещето на войната:  Когато дрон за 400 долара, може да унищожи танк за 2 милиона

Бъдещето на войната: Когато дрон за 400 долара, може да унищожи танк за 2 милиона

FPV дроновете се използват като гъвкави оръжия, които могат да трансформират резултатите на бойното поле

Ръстът в неотдавнашното производство наложи такова напрежение върху логистиката, че промените трябваше да бъдат направени бързо, за да се предотвратят големи забавяния на доставките, каза той.

"Само през декември доставките с дронове бяха 50 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г. Само си представете, системата не беше подготвена за това и мисля, че логистиката не осъзнаваше, че такива обеми са възможни."

Частният сектор също беше задържан от държавния монопол върху производството на боеприпаси за дронове. Украйна прие резолюция за прекратяване на този държавен монопол преди три месеца и по-късно спря отделна резолюция за производството на артилерийски снаряди и ракети, каза той.

"През последните три месеца повече от 20 компании вече са преминали тестове и вече могат да предадат боеприпаси на държавата", каза той.

Украйна е обучила 20 000 оператори на дронове, откакто стартира програма за предоставяне на стипендии за военно обучение в частни училища в началото на 2023 г., каза той. Имаше 20 такива училища, добави той.

"Ние плащаме за всеки военен, който идва в тези училища. Сега имаме план да превърнем това в по-голяма държавна програма и отделно да модернизираме, актуализираме няколко учебни центъра и да ги накараме да работят на високо ниво.

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Според Михайло Федоров в момента има около 200 компании в Украйна, които произвеждат дронове