Украинският президент Володимир Зеленски отново призова международната общност да достави възможно най-скоро оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна и да започне официални преговори с нея за присъединяване към ЕС и НАТО.

Това съобщи Би Би Си.

Към днешна дата положението на украинските войски на фронтовата линия продължава да се влошава и доставките на оръжия в рамките на новия пакет от помощи, одобрен на 23 април, са жизненоважни.

Президентът заяви, че е разговарял с лидера на малцинството в Камарата на представителите на САЩ Хаким Джефрис и е благодарил на Конгреса за помощта, но добави, че Украйна работи с всички партньори за постигане на такава скорост на доставките, която да й позволи да запази позициите си и да осуети военните планове на Русия.

"Все още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна", каза той във видеопослание тази вечер.

"Чакаме такива обеми и мащаби, които могат да променят ситуацията на бойното поле в интерес на Украйна", добави Володимир Зеленски.

ISW: Рано е да се определи ефектът за Киев от американската военна помощ

ISW: Рано е да се определи ефектът за Киев от американската военна помощ

Западните медии продължават да предупрждават, че последният пакет от военна помощ на САЩ за Украйна може да не е достатъчен

Украинският президент също така отбеляза, че страната е изпълнила всички условия за започване на преговорите за присъединяване и че сега Европейският съюз също трябва да изпълни своите задължения.

Що се отнася до присъединяването към НАТО, Зеленски заяви, че всяка страна, която има общи ценности с Алианса и е готова да ги защитава, заслужава покана.