Соцлидерът Сергей Станишев видя политически натиск върху Светия Синод и Българската православна църква. Този натиск според него идва от директора на дирекцията по вероизповеданията в МС Емил Велинов.

Това е изключително опасен прецедент, предупреди бившият премиер. Той припомни, че разколът е започнал през 90-те години с политическа намеса. Тогава при размириците разколниците са охранявани от фирмата на Борисов Ипон.

Бойко Борисов трябва да вземе спешни административни мерки, категоричен е Станишев. В противен случай ще стане ясно, че премиерът стои зад Велинов. Очаквам отговор от г-н Борисов, заяви лидерът на социалистите.

ВСС не издържа първия си изпит по независимост, смята още той. Според него Висшият съдебен съвет е преклонил глава пред Цветан Цветанов. Експремиерът очаква доклад от ЕК за съдебната ни система, както и скандалът при избора на съдия Марковска да се повтори при избора на главен прокурор.

Михаил Миков пък се опасява, че се прави опит за контролиран вот във ВСС чрез системата за електронно гласуване, която според него не дава гаранция, че вотът няма да е манипулиран. Той настоява всички кандидати за главен прокурор да се гласуват, а не както е сега, един като събере достатъчно гласове, другите да не се гласуват.

Социалистите са притеснени още от идеята на правителството за купуване и доставка на многоцелеви изтребители, чиято стойност е 600 милиона лева. Вместо тези пари да се инвестират в 30-годишни изтребители, да се инвестират в пенсии, иска БСП.
Едно такова решение според социалистите ще обвърже няколко правителства. Доставките ще станат при едно, а плащанията при друго, прогнозират те.

БСП кани на протест всички граждани, които искат промяна в България, обяви председателят на социалистите Сергей Станишев. Лидерът на БСП призова тази събота пред парламента да излязат хората, които не одобряват случващото се в държавата и са против управлението на ГЕРБ, против мизерията, безработицата, социалното безразличие.
Националният протестен митинг „Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ" ще започне в 12.00 часа на 17.11.2012 г. на пл. Св. Ал. Невски в София. „Властта става опасна за държавата и за хората и затова трябва да си ходи", категоричен беше председателят на социалистите.

"Всеки ден има поводи да се иска вот на недоверие към правителството", заяви по-късно говорителят на НС на БСП Ангел Найденов по повод намерението на ДПС да започне консултации за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Според Найденов има логика да се търси вот за провал на цялостната политика на управляващите и затова ПГКБ ще се включи в консултациите. Той отбеляза, че вотът на недоверие, който ще поиска левицата е много по-скоро - в събота на 17 ноември на площада пред парламента. Всички недоволни граждани от управлението на Бойко Борисов могат да му гласуват вот на недоверие и да сложат точка на катастрофата ГЕРБ.