Мощни освирквания и викове „Оставка" и „Червени боклуци" за пети пореден ден огласиха центъра на София. Около 7 хиляди души изпълниха площад „Независимост" и протестираха пред Министерски съвет срещу правителството на Пламен Орешарски.

В началото на протеста голяма група хора стоеше на сянка пред Президентството. Насядали със знамена граждани имаше и на стълбите на БНБ, а от всички страни продължаваха да прииждат протестиращи.

Кафез, в който виси снимка с портрета на Бойко Борисов от едната страна и Делян Пеевски от другата, бе сред колоритните атрибути на протестиращите днес, а плакат от ДАНСинга в кафеза допълваше посланието, като под надписа бяха зобразени Делян Пеевски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Лютви Местан, Волен Сидеров и Бойко Борисов със запушени усти.

За нов изборен кодекс настояваше един от протестиращите, като на своя плакат бе поставил и краен срок, до когато да бъде изготвен той, а именно - 8 юли.

„Министър Кристиан Вигенин - отроче на държавна сигурност и БКП - вън!", гласеше друг плакат на демонстрантите. Надпис „И това правителство не ми харесва" бе издигнат от друг протестиращ.

Активисти на Движение "Модерна България" издигнаха пред сградата на МС протестни послания: "С 11% ДПС иска половината власт и тайните служби. Това не е демокрация, а узурпация на властта" и "Стига мафиотски назначения".

Атакисти барикадират отново централата си
Още...

Сериозно внимание бе отделено на лидера на „Атака" Волен Сидеров, като голям плакат гласеше „Проститутките излизат през нощта, нали така Сидер Ага?", а друг призоваваше на „Атака" да не се обръща внимание с посланието „Игнорирай Волен. Запази протеста мирен".
Много от протестиращите държаха по-малки плакати с новия популярен в социалните мрежи хаш-таг #ignorevolen.

Добилият голяма популярност плакат „Не съм платен. Мразя ви безплатно" бе размножен в днешния ден и много от протестиращите го носеха със себе си, за да потвърдят, че никой не им плаща, за да са там.

Сред тъплата се видя и плакат с надпис: "Орешарски, подай осРавка!".

Около 19.30 часа стана и първият по-сериозен сблъсък, като двама активисти на Национален фронт „Свобода" бяха нарочени за провокатори от останалите протестиращи, които започнаха да ги атакуват и това наложи намесата на органите на реда. Полицаите изведоха настрани Йордан Бонев и лидерът на движението Христо Станев, като вторият дори бе отведен с патрулка, за да бъде установена самоличността му, тъй като отказа да представи лични документи.

Бонев обясни пред news.bg, че са тук да протестират както всички останали, но просто настояват недоволството на хората да бъде насочени и срещу бившите управляващи от ГЕРБ. Когато те обявили това на висок глас, според него гербаджиите извикали полиция и ги нарочили за провокатори, което не е вярно. „И ние искаме промяна, но не искаме ГЕРБ да се връща на власт", обяви Бонев.

Малко по-късно от полицията съобщиха, че девет души са отведени в столичното Пето РУП. За част от тях е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Има и такива без документи за самоличност. Служители на реда са разпознали мъж, който снощи хвърлял предмети по време на протеста пред централа на една от политическите партии. Той също е задържан.

Локализирани са групи, за които има данни, че подготвят безредици. Полицията предприема всички необходими мерки за обезпечаването на спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите, посочват от МВР и призовават всички граждани да запазят мирния характер на протеста и да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за провокации и нарушаване на обществения ред.

Малко преди 20.00 часа тълпата се насочи към Народното събрание. За първи път обаче голямата група протестиращи не спря пред Народното събрание и продължи директно към Орлов мост.

След като се позастояха на Орлов мост, където за пореден път в последните месеци четирите орела чуха призиви за оставка и нови избори, с възгласи "Много сме, силни сме" тълпата потегли по бул. "Евлоги Георгиев" към НДК.

Малко преди бул. „Черни връх" възрастен мъж разхлаждаше тълпата с маркуч, а в паузата даваше с лъжица вода от тенджера.

Веднага след Моста на влюбените протестиращите завиха през парка на НДК като по този начин пропуснаха централата на ГЕРБ.

Пред централата на БСП стоеше депутатът Георги Кадиев заедно с неколцина младежи. При появата на шествието те се хванаха за ръце и започнаха да скандират: „Аз не съм червен боклук!". В отговор се чу: „Червени боклуци" и „Оставка".

Протестиращите замеряха Кадиев с шишета от вода и бира. Депутатът от БСП стоически издържа. Това вбеси един от протестиращите, които излезе от шествието и го наплю. Проявата принуди полицията да се намеси и да изведе Кадиев на безопасно място.

След това пред централата на ДПС протестиращите изпяха на два пъти националния химн.

Жандармерията беше предприела всички необходими мерки и затвори достъпа до централата на Атака. Шествието продължи към парламента отново.

Към 22.30 часа протестът приключи. Малка група от тях седна на Орлов мост в кръг, като в средата наредиха плакати и започнаха да си говорят за току-що приключилия протест.