Новият крал на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд обеща да поддържа същия подход и политики като предшественика си, съобщават световни агенции.

Ще продължим да се придържаме към политиките, които Саудитска Арабия следва от създаването си", каза той в обръщение пред държавната телевизия.

Според него арабските и мюсюлманските държави се нуждаят от солидарност и сътрудничество.

След новината за смъртта на краля цената на петрола скочи с около 2%. Днес един барел сорт „Брент" се търгува за 49,59 долара, а барел американски лек суров петрол за 47,12 долара.

Припомняме, 90-годишният крал Абдула почина тази нощ. През последните седмици Абдула се лекуваше в болница от белодробна инфекция.Той се възкачи на трона през 2005 г. През последните няколко години здравето му беше влошено.

Покойният Абдула беше наследен на трона от неговия полубрат Салман. Като свой наследник той посочи принц Мукрин, а вътрешният министър Мохамед бин Найеф като заместник на принца.

Покойният Абдула ще бъде погребан днес след петъчните мюсюлмански молитви.  Редица световни лидери отложиха заплануваните си чуждестранни визити заради погребението, включително турският президент и кралят на Йордания. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще представлява САЩ на погребението.

Смята се, че 79-годишният Салман е болен от деменция. Той ръководеше ключовите постове на военен и вътрешен министър и беше ключова част от дипломацията на монархията, често посещаваше западни държави.

Не се очакват внезапни промени във външната политика или производството на петрол на Саудитска Арабия.