Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас положи клетва и официално встъпи в длъжност, съобщава „Франс прес".

Изпращайки сигнал до кредиторите, Ципрас запази същия състав на екипа, с който договори последния спасителен план с ЕС, но новата стара администрация сега е изправена пред нов проблем - мигрантската криза.

Подкрепящият оставане на Гърция в еврозоната Евклид Цакалотос остава финансов министър на Гърция, докато Йоргос Хулиаракис, който води преговорите с кредиторите е назначен за заместник на Цакалотос.

„Нашата цел е възстановяване и реконструкция", каза вицепремиерът Янис Драгасакис пред журналисти преди церемонията по полагането на клетва в резиденцията на президента.

Никос Кодзиас остава външен министър, Панос Каменос отново е военен министър.

Министерството на вътрешните работи и административната реформа на Гърция оглави Панайотис Курумплис. Министър на икономиката, развитието и туризма стана Йоргос Статакис. Никос Филис оглави министерството на образованието, научните изследвания и религиозните въпроси. Гръцкото министерство на правосъдието, прозрачността и правата на човека се оглавява от Никос Параскевопулос. Йоргас Катрунгалос поема министерството на труда, социалната сигурност и социалната солидарност. Министър на здравеопазването става Андреас Ксантос. Министерството на околната среда и енергетиката оглавява Панос Скурлетис. Христос Спиртзис оглави министерството на инфраструктурата, транспорта и мрежите.

Като цяло кабинетът е почти същият като предишния, който подаде оставка през август след седем месеца на власт.

Всекидневникът Kathimerini пише, че Ципрас е внимателен с отплащането на лоялни кадри в СИРИЗА, които го подкрепиха срещу хардлайнерите.

„Основният критерий на Ципрас е да запази баланса в партията...и да се отплати на тези, които го подкрепиха по въпроса за спасителната програма", добави вестникът.

В новия кабинет влизат 16 министри и 30 заместник-министри, но само четири жени, включително говорителят на правителството.

Основният дневен ред е прокарване на строгите мерки за икономии към спасителната програма и преговори с кредиторите за намаляване на дълга. Правителството ще отдели много внимание за борба с корупцията в страната. Също така въпросът с прииждащите мигранти.

По-късно днес Ципрас ще лети до Брюксел за извънредната среща на върха на ЕС във връзка с имигрантската криза.