Натискът върху Русия е буквално въпрос на спасяване на живот. Всеки ден отлагане, слабост, различни спорове или предложения за "умиротворяване" на агресора за сметка на жертвата - това са нови убити украинци. Това са нови заплахи за всички на нашия континент.

Това подчерта президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Точно преди осем години, на 26 май, летището в Донецк спря да работи. Все още има съобщение за това: "Внимание! От 7 часа сутринта летище Донецк временно спира полетите. Възобновяването на летището ще бъде обявено допълнително." В този ден очевидно никой не е предвидил как ще се развият събитията в Донбас през тези години. Тогава - и в цяла Украйна след пълномащабна инвазия. Никой не прогнозира колко дълго и как думата "временно" ще бъде забавена в това съобщение за спиране на летището.

Но и този ден, и всеки ден по-късно, и днес, две неща могат да се кажат с увереност.

Медведев: Условията за мир на Зеленски са неизпълними

Медведев: Условията за мир на Зеленски са неизпълними

Иска Донбас да остане украински, което не е по волята на хората там, настоява Москва

Първо. Украйна винаги ще бъде независима държава и няма да бъде разбита. Единственият въпрос е каква цена ще трябва да плати нашият народ за свободата си, а Русия - за тази безсмислена война срещу нас. Второто - катастрофалното развитие на събитията може да бъде спряно, ако светът се отнася към ситуацията в Украйна като към своя. Ако силните на света не флиртуваха с Русия, а наистина настояваха за прекратяване на войната, настоя Зеленски.

Просто погледнете ситуацията сега. От седмици Европейският съюз (ЕС) се опитва да договори шести пакет от санкции срещу Русия. Досега тя получава почти милиард евро на ден от европейците за доставки на енергия. Разбира се, благодарен съм на нашите приятели, които настояват за нови санкции. Но откъде толкова сила в тези, които блокират шестия пакет? Защо все още им е позволено да имат толкова много власт, включително при вътрешноевропейски процедури?, попита той. 

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Той обвини Запада за случващото се в Украйна

Вече седмици наред светът не смее да блокира руската банкова система - всички банки без изключение, за да лиши агресора от възможността да финансира не само войната срещу нас, но и политиката за създаване на разделения и кризи по света.

От колко време се борим, за да предоставим на Украйна всички необходими оръжия, за да променим естеството на боевете и да започнем да се движим по-бързо и по-уверено към изгонването на окупаторите. Уверени сме, че благодарение на нашите усилия все пак ще бъдем чути.

Парите правят някои страни толерантни към Русия, недоволен Зеленски

Парите правят някои страни толерантни към Русия, недоволен Зеленски

Той отново отказа да прави териториални отстъпки

От 26 май 2014 г. и още повече от 24 февруари тази година до днес имаше много възможности тези, които наистина имат сили да го направят, да сложат край и да кажат: сега Русия наистина ще почувства пълната цена за това, което прави срещу Украйна, срещу европейското единство и срещу свободата като такава.

Сегашното настъпление на окупаторите в Донбас може да направи региона необитаем. Те искат да превърнат Попасна, Бахмут, Лиман, Лисичанск и Северодонецк в огън. Като Волноваха, като Мариупол. В градове и общности по-близо до руската граница, в Донецк и Луганск, те събират всички, които могат, за да заемат мястото на убитите и ранените в окупационния контингент. Всичко това, включително депортирането на нашия народ и масовите убийства на цивилни, е очевидна политика на геноцид, провеждана от Русия.

Днес окупаторите отново обстрелват Харков. Към момента в списъка на загиналите са девет души. 19 ранени. Всички цивилни. Убити дете (пет месеца) и баща. Майката е в тежко състояние. Сред ранените в Харков има и деветгодишно момиченце. Отново ракетни удари - Сумска област, отново Донбас. Значително засилване на артилерията на окупаторите в Запорожска област. Отново усилията им да захапят земята на юг, изреди Зеленски.

Зеленски: Необходимо е още оръжие на Украйна

Зеленски: Необходимо е още оръжие на Украйна

Според властите в Украйна, от 24 февруари до 25 май са ликвидирани около 29 450 руски войници

Припомняме, че вчера от руска страна определиха условията му за мир като налудничави и неизпълними.