ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС по повод вчерашното решение на служебното правителство да одобри строеж на частна детска болница "Мама и аз".

Коалицията настоява да се проверят условията, при които е издадено разрешението, както и анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

ПП-ДБ призовават президентът, назначил служебното правителство и премиерът Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение.

Според формацията това решение е нелогично, но пък не ги изненадвало. Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, посочват от ПП-ДБ.

"След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо", изтъква се в позицията на формацията.

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Кабинетът обслужва интереси, които са различни от обществените

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор."

Според ПП-ДБ изграждането на частната болница опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

ПП-ДБ се закани да търси отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система.

Според коалицията е крайно време служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява - да организира честни избори.

"Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца."

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес
Обновена

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Илияна Йотова пък се чуди каква в крайна сметка е функцията на служебния кабинет

Минути след прессъобщението на ПП-ДБ с позиция излязоха и от ДПС, а по-конкретно - Делян Пеевски.

Той призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница.

Според Пеевски е недопустимо държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение, категоричен е Пеевски.

Съредседателят на ДПС настоя българските граждани да научат кой е подвел Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца, допълва Делян Пеевски.

От ГЕРБ-СДС също излязоха с позиция за болницата. В нея партията настоява всички правителства - независимо дали са служебни или редовни - да работят за изпълнението на национална детска болница.

От ГЕРБ напомнят, че след консултации с Общественият съвет са внесли проект на решение в Народното събрание за ускорено изграждане на националната детска болница. В НС е гласуван проектът на решение единодушно на 14.02.2024г.