Израелската армия (IDF) потвърди в канала си в Telegram, че в понеделник е възникнал "инцидент със стрелба" на границата с Египет, но не предостави повече подробности.

"Инцидентът се проучва и се водят дискусии с египтяните", казаха от армията.

Журналист от израелския канал KAN News написа в X: "Тази сутрин беше регистрирана необичайна размяна на огън между силите на IDF и войници от египетската армия в района на пропускателния пункт Рафах. Един египетски войник беше убит при инцидента. Нямаше жертви от израелска страна".

Арабски новинарски издания, включително Ал Арабия, съобщиха, че граничарите са открили огън по израелски войници в Рафах.

Haaretz съобщава, че египетски войник е бил убит, а няколко други са били ранени при инцидента на граничния пункт Рафах. В момента израелската армия проверява кой е стрелял първи; първоначалната информация от израелските войници обвинява египетската страна. В момента се водят разговори със съседната страна. Египетската страна е потвърдила един смъртен случай досега и че инцидентът се разследва.

Това ще бъде първият загинал войник от египетска страна от началото на войната в Газа в началото на октомври. Ситуацията на границата с Египет напоследък става все по-сериозна. Израелските войски напреднаха там преди три седмици и поеха контрола над граничния пункт Рафах от палестинската страна, както и в граничната ивица между Египет и Газа.

В началото на войната в Газа на 7 октомври Израел каза, че случайно е стрелял по египетски военен пост близо до граничния пункт Керем Шалом. Според египетската армия няколко египетски граничари са били леко ранени. Израелските военни се извиниха за инцидента. Преди началото на войната имаше няколко смъртоносни атаки от бойни групи на границата на двете страни.

Израелският удар по палатков лагер в Рафах предизвика международно осъждане

Израелският удар по палатков лагер в Рафах предизвика международно осъждане

Броят на жертвите достигна 45