Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да се готви да издаде заповеди за арест на правителствени служители по обвинения, свързани с войната в Газа, предава "Ройтерс".

Международният наказателен съд - който има право да обвинява лица във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид - разследва трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел срещу Газа, която вече е в седмия месец.

В отговор на съобщенията в израелските медии, че МНС може скоро да издаде заповеди за арест на висши израелски правителствени и военни служители, външният министър Израел Кац в неделя предупреди израелските посолства да засилят сигурността си поради риска от "вълна от тежък антисемитизъм".

"Очакваме съдът да се въздържи от издаване на заповеди за арест срещу висши израелски политически служители и служители по сигурността", каза Кац. "Няма да преклоним глави или да бъдем възпирани и ще продължим да се борим."

Премиерът Бенямин Нетаняху каза в петък, че всякакви решения на МНС няма да повлияят на действията на Израел, но ще създадат опасен прецедент.

"Заплахата да бъдат задържани войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна. Няма да се преклоним пред това", написа той в социалната медийна платформа X.

Израелски официални лица се притесняват, че съдът може да издаде заповеди за арест срещу Нетаняху и други висши служители за предполагаеми нарушения на международното хуманитарно право в Газа, съобщиха израелските медии.

МНС също обмисля заповеди за арест на лидери от "Хамас".

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.

През октомври главният прокурор на МНС Карим Хан каза, че съдът има юрисдикция над всякакви потенциални военни престъпления, извършени от бойци на Хамас в Израел и от израелските сили в Ивицата Газа.

Хан каза, че екипът му активно разследва всякакви престъпления, за които се предполага, че са извършени в Газа, и че тези, които нарушават закона, ще бъдат подведени под отговорност.

"МНС е независима организация и усилията им се предприемат без контакт или намеса от страна на САЩ", каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред репортери в понеделник. САЩ - съюзникът на Израел - също не е член на съда.

Матю Джилет, преподавател по международно право в Университета на Есекс в Англия, разясни, че лица с издадена присъда от МНС, губят правото да пътуват до повече от 120 държави, които са членове на МНС, включително повечето европейски страни, Япония и Австралия. Те също така могат да бъдат задържани.

Джилет, каза, че ако бъдат издадени заповеди за арест срещу израелски служители, някои съюзнически страни биха могли да предприемат действия като намаляване на трансфера на оръжия или намаляване на дипломатическите посещения, засилвайки международната изолация на Израел.

Това би направило "по-трудно за западните либерални демокрации да се ангажират с Израел", каза той.

Блинкън призова Хамас да приеме предложението за примирие

Блинкън призова Хамас да приеме предложението за примирие

Той определи израелското предложение като "изключително щедро"