Президентът Владимир Путин каза във вторник, че Русия ще бъде готова да разговаря с Украйна, Съединените щати и Европа за бъдещето на Украйна, ако те желаят, но предупреди, че Москва ще защитава националните си интереси, цитира думите му Ройтерс.

Путин, който изпрати войски в Украйна през 2022 г., многократно е казвал, че би бил готов да говори за мир, въпреки че западни служители казват, че той изчаква президентските избори в САЩ през ноември, преди да постави своите истински условия.

"В Украйна тези, които са агресивни към Русия, и в Европа, и в Съединените щати - искат ли да преговарят? Нека. Но ние ще го направим въз основа на нашите национални интереси", каза Путин на среща на ръководството на отбраната в Москва.

"Ние няма да дадем това, което е наше", каза Путин и добави, че Русия не възнамерява да воюва с Европа.

Русия контролира около 17,5% от територията, която е международно призната като част от Украйна, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г.

Русия анексира Крим през 2014 г., а миналата година заяви, че четирите допълнителни региона на Украйна, които нейните войски частично контролират, са част от Русия. Киев казва, че няма да спре, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от Украйна.

Русия да атакува НАТО – според Путин „глупости“ на Байдън, в които и САЩ не вярват

Русия да атакува НАТО – според Путин „глупости“ на Байдън, в които и САЩ не вярват

Владимир Путин: Това е просто фигура на речта

На фона на коментарите на украинските военни за ситуацията на фронта в Украйна, руският президент Владимир Путин направи изявления за успехи във войната. Той присъства на разширено заседание на колегията на руското министерство на отбраната във вторник, съобщава Би Би Си.

"Оценявайки текущата обстановка на място на линията на бойно съприкосновение, можем уверено да кажем, че нашите войски имат инициативата", цитира думите му "Интерфакс".

"По принцип ние правим това, което смятаме за необходимо, това, което искаме", продължи Путин.

"Където е необходимо, където Вие, командирите, командирите като цяло, считате за целесъобразно да се придържате към тактиката на активна отбрана, това се случва, а където е необходимо, подобряваме позициите си", каза руският президент.

"Врагът - твърди той - търпи тежки загуби" и е "разпилял до голяма степен резервите си" по време на контранастъплението.

По-рано във вторник главнокомандващият на украинските сухопътни сили Александър Сирски обяви големи руски загуби на източния фронт в Украйна. В същото време той призна, че настъпателните действия на руските войски продължават в Купянското, Лиманското и Бахмутското направление. Сирски нарече ситуацията трудна: "Трябва да се бием в условията на предимство на врага както в оръжията, така и в броя на личния състав."

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Авторите на материала рисуват песимистична картина