Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите около трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, съобщиха военните, цитирани от The Guardian.

Израелската армия каза в изявление, че Халива е поискал да прекрати службата си "следвайки своята лидерска отговорност".

Малко след войната Халива публично каза, че като началник на военния отдел, той поема вината за това, че не е предотвратил нападението.

В изявлението на военните се казва, че началникът на военния щаб е приел молбата на Халива да подаде оставка и му е благодарил за службата.

Очакваше се Халива, както и други военни и лидери по сигурността, да подадат оставка в отговор на явните провали, довели до атаката на 7 октомври.

Още оставки вероятно ще последват, но остава неясно кога, тъй като Израел все още се бори срещу "Хамас" в Газа и срещу ливанската групировка Хизбула на север. Напрежението с Иран също е високо след атаките между двата врага.

Докато Халива и други поеха отговорност за провала в сигурността, Бенямин Нетаняху не призна директно никаква отговорност за допускането на атака.

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Подкрепа срещу борбата с Хамас