В Ню Йорк се провежда извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с руската ракетна атака срещу Украйна на 8 юли, по време на която беше сериозно повредена детска болница в Киев.

"Нека не забравяме, че усилията на Русия да навреди на украинските деца са основен аспект на нейната агресия от самото начало. Децата, които Русия не може да отвлече и да промие мозъците си, Русия убива", заяви представителят на Украйна в ООН Сергей Кислица на извънредното заседание.

При руския удар по украински градове в понеделник загинаха 44 души, от които 33 в Киев, по последни данни на украинските власти. В болницата "Охматдет" са убити двама възрастни - лекар и посетител; 10 деца са ранени.

Детската болница "Охматдет" в Киев е най-големият медицински център за лечение на деца с онкологични и други животозастрашаващи заболявания.

"В резултат на това отделението по токсикология, където малките пациенти получават диализа, беше напълно разрушено.

Повредени са и други помещения на Охматдет, включително сградите за хирургия, лечение и диагностика, травматологичното, както и хематологичното и онкологичното отделение", цитира Интерфакс-Украйна думите на Кислица. Освен това, според него, руската ракета е повредила намиращия се в близост Център по детска кардиология и кардиохирургия, където по това време са се намирали три операционни екипа.

Руският посланик в ООН: Норвежка ПВО ракета е ударила детската болница в Киев

Руският посланик в ООН: Норвежка ПВО ракета е ударила детската болница в Киев

Кремъл отрича очевадните факти

Украинският посланик смята, че Русия умишлено се е насочила към "най-уязвимата и беззащитна група във всяко общество - децата с онкологични и други животозастрашаващи заболявания".

"Сега те се стремят да убиват украински деца, а също и да сплашват страните, които изискват от Русия да спазва Устава на ООН. Нападението срещу детската болница е и показател за сегашното нежелание на Русия да участва в мирния процес", заключава Кислица.