Планът на САЩ за изграждане на противоракетен щит с участието на държави от Персийския залив може би е подготовка за военен удар срещу Иран.

Това заяви председателят на Комитета за международни отношения към Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

Изграждането на противоракетен щит е политическа стъпка, която сигнализира за възможен военен удар срещу Иран", каза той по време на кръгла маса по въпроса за Иран в долната камара на парламента.

По думите на руския депутат Иран е на ръба на военен конфликт, след като досега дипломацията не е помогнала за подобряване на ситуацията.

За съжаление ситуацията около иранската ядрена програма не се подобрява, а напротив - влошава се, изтъкна той и допълни, че въпреки политическите и дипломатическите усилия за разрешаване на проблема „вероятността за война е много висока".

Пушков призова Ислямската република да приеме заплахите на Запада „сериозно", като вземе поука от случилото се в Ирак.

Според него бомбардирането на иранските ядрени съоръжения може да прерасне в глобална война, след като определено Иран ще отговори на нападението.

Той повтори позицията на Русия по въпроса, заявявайки, че Москва се противопоставя на каквато и да е била военна интервенция.

Русия силно се противопоставя на т.нар. военен сценарии", каза той.

Коментарът на Пушков бе изразен, след като държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън присъства в събота на среща между САЩ и държавите от Съвета за сътрудничество на страните в Персийския залив ( Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Оман) в Риад, където бе обявена идеята за изграждането на противоракетен щит.

Припомняме, че по-рано днес Иран критикува плана на САЩ за ПРО.