Израел няма намерение да остане за постоянно в Ивицата Газа. Отворен е за обсъждане на алтернативи кой ще контролира територията, но не трябва да е враждебна групировка. Това заяви в понеделник министърът на отбраната на Йоав Галант, цитиран от "Ройтерс".

Израел е отворен и за евентуално постигане на споразумение с подкрепяната от Иран въоръжена групировка "Хизбула" в Ливан. Но при условие че всяко споразумение включва безопасна зона по границата и подходящи гаранции.

"Израел ще предприеме всякакви мерки, за да унищожи "Хамас", но ние нямаме намерение да останем постоянно в Газа", каза той пред репортери.

Галант каза, че е постигнат сериозен напредък, особено в северната част на Газа, където нещата наближават "преломна точка".

Израел настъпва с танкове в Газа

Израел настъпва с танкове в Газа

Въпреки призивите за прекратяване на огъня, за да се предотврати хуманитарна катастрофа

"Основното условие е този орган да не действа враждебно към Държавата Израел. Всичко останало, според мен, може да се обсъжда. Със сигурност няма да бъде "Хамас", нито Израел. Ние ще запазим свободата си да действаме, да действаме военно срещу всяка заплаха."

В очевидна промяна в стратегията, поне публично, Галант призова бойците и командирите да се предадат, вместо да бъдат убити. "Ако се предадеш, можеш да спасиш живота си. Ако не, съдбата ти е решена.", каза той. 

Над 500 бойци от Хамас и по-малката групировка "Ислямски джихад" са били задържани досега в Газа и отведени в Израел за разпит, съобщи армията в понеделник.

Галант беше попитан и за събитията по границата с Ливан, където Израел се бори с Хизбула. Действията на Израел в Газа, каза той, трябва да бъдат взети под внимание от "Хизбула".

"Ако "Хизбула" позволи процес за споразумение, което очевидно не може да не включва ситуация, в която има безопасно разстояние, с подходяща гаранция, можем да говорим за това.", каза той. 

Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни атаки

Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни атаки

Няма съобщения за загинали, но има ранени израелски войници

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел заяви в понеделник, че не е имало противопоставяне от страна на държавите-членки на предложението за налагане на санкции на "Хамас".

Но някои държави също така са поискали да бъдат предприети мерки срещу насилието над палестинци на Западния бряг.

Той направи изявлението след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС.

Следователно е необходима "по-нататъшна стъпка", за да се въведат санкции срещу "Хамас".

По-рано стана ясно, че Франция, Германия и Италия призоват за специална схема за санкции срещу "Хамас".

Външните министри на ЕС се срещнаха в понеделник, за да обмислят възможните следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток.

Сред възможните мерки за обсъждане на срещата са ограничения срещу финансите на "Хамас" и забрани за пътуване за израелски заселници, отговорни за насилието на Западния бряг.

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар, заяви премиерът

В писмо до Борел външните министри на трите най-големи страни от блока заявиха, че е важно ЕС да предприеме "всички необходими мерки срещу терористичната група "Хамас" и нейните поддръжници".

Боевете започнаха на 7 октомври, след като "Хамас" организира изненадваща атака срещу Израел, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници. В отговор Израел обеща да унищожи ислямистката групировка, която управлява Газа от 2007 г.

По данни на здравните власти в Газа около 18 000 души са били убити при израелски атаки, а 49 500 са ранени. Около 100 от израелските заложници бяха освободени по време на едноседмичното примирие, което приключи на 1 декември.