В нощта срещу понеделник руските войски са обстрелвали с управляеми бомби село в Харковска област, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов, цитиран от Би Би Си.

"29 април 02:00 (часа) Изюмски район, Боровская община, село Загризовое. В резултат на обстрела с УАБ (управляеми авиобомби - бел. ред.) е повредена частна къща", написа той във Facebook.

Русия активно използва бомбардировачи Су-34 за хвърляне на управляеми авиационни бомби (УАБ).

Това мощно оръжие беше използвано масово от руската страна за унищожаване на жилищни райони и инфраструктура на Авдеевка, Часов Яр и Курахов.

Според украинските военни УАБ представляват една от основните опасности за войниците на украинските въоръжени сили на фронта и за цивилните в градовете на фронтовата линия.

Русия засипала Украйна с над 3000 управляеми бомби през март

Русия засипала Украйна с над 3000 управляеми бомби през март

Изстреляни са също 600 дрона и 400 ракети

Руските войски са обстрелвали Сумска област през нощта и в понеделник сутринта, съобщава "Укринформ".

"През нощта и сутринта руснаците извършиха 6 атаки на гранични райони и населени места в Сумска област. Регистрирани са 41 експлозии. Краснополската и Есманска общини попаднаха под обстрел", се казва в публикация във Facebook на областната аадминистрация.

В Есманска община са регистрирани 12 взрива в резултат на артилерийски обстрел, съобщават от областната адинистрация.

Според Укринформ над 120 населени места в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска области са били подложени на артилерийски обстрел в рамките на 24 часа.

ISW: Отстъплението на Украйна край Очеретино не носи оперативни успехи за Русия

ISW: Отстъплението на Украйна край Очеретино не носи оперативни успехи за Русия

Киев успешно се отбранява