Привърженици на опозицията проведоха митинг на Площада на републиката в Тбилиси срещу приемането на проектозакона "За прозрачност на чуждестранното влияние" от парламента. Досега не е имало инциденти, обобщи АП.

Ораторите на митинга се обявиха в подкрепа на европейския път на развитие на Грузия и обвиниха настоящите власти, че се опитват да върнат страната в орбитата на Русия.

След края на митинга организаторите му призоваха събралите се да демонстрират по булевард "Руставели".

Полицейски служители се намират в близост до протестиращите.

През април неправителствени организации и опозиционни партии започнаха протести срещу приемането в парламента на проектозакона "За прозрачност на чуждестранното влияние".

Европейският съюз също даде отрицателна оценка на приемането на този закон в Грузия, тъй като според представители на ЕС той нарушава свободата на словото.

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Днес депутатите ще го обсъдят на първо четене

Тази седмица американски конгресмени се обърнаха към грузинското правителство с искане да оттегли законопроекта от парламента, в противен случай САЩ ще преразгледат междудържавните си отношения с Грузия.

Грузинският парламент вече прие на първо четене проектозакона "За прозрачност на чуждестранното влияние".

11 задържани при протестите в Грузия

11 задържани при протестите в Грузия

Правителството приe спорен закон

Очаква се президентът на Грузия Саломе Зурабишвили да наложи вето на спорния закон, но това само би отложило неговото приемане.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви че законът нарушава правата на групите, определени като такива, и нареди на Русия да плати на много от тях компенсации.

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Законопроектът се използвал за подклаждане на антируски настроения

Посланикът на Европейския съюз в страната Павел Херчински предупреди, че законодателството е "несъвместимо" с ценностите на ЕС, към който Грузия иска да се присъедини, и приемането му може да се окаже пречка за членството на страната.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който оттогава непрекъснато се разширява и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те смятат закона за символ на авторитарна промяна в Грузия.