Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че предоставянето на Украйна на военна помощ трябва да бъде приоритет, дори когато НАТО настоява членовете си да отделят най-малко по 2% от своя БВП за национална отбрана, съобщава Washington Times.

По време на необявено посещение в понеделник в Киев Столтенберг поздрави украинските войници, които "продължават да вдъхновяват целия свят".

"Но лидерството и смелостта сами по себе си не могат да отблъснат руските сили. Вие също се нуждаете от оръжия и боеприпаси", каза той, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. "Ако съюзниците са изправени пред избор между постигане на целите за способности на НАТО или подкрепа за Украйна, те трябва да подкрепят Украйна и да въведат планове за попълване на своите запаси."

Военните запаси в страните от НАТО могат да бъдат попълнени, но животите, които са били изгубени поради недостиг на бойното поле в Украйна, не могат да бъдат заменени, каза Столтенберг.

С това призна за политическите разправии в САЩ относно военната помощ и неспособността на европейските страни да доставя боеприпаси в мащаб, обещан от НАТО. Украйна е превъзхождана с оръжие от месеци - принудена да ограничи своите боеприпаси. Това означава, че по-малко руски ракети и безпилотни самолети са били свалени и Русия е успяла да продължи напред по фронтовата линия", каза той.

Столтенберг приветства новия оръжеен пакет на САЩ, който ще предостави на Украйна повече от 60 милиарда долара военна помощ, включително критична противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси, заедно със засилена подкрепа от европейските държави от НАТО.

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да надделее

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да надделее

Столтенберг предупреди Китай, че не може да има добри отношения със Запада и да поддържа Русия

"Обединеното кралство току-що обяви най-голямата си доставка досега - включително десетки бойни лодки, стотици превозни средства, хиляди ракети и милиони патрони боеприпаси, каза той. Германия ще достави допълнителна система Patriot и Нидерландия допринася с допълнителни 4 милиарда евро."

Държавите членки се споразумяха за план за по-голяма роля на НАТО в координирането на помощта за сигурността и обучението за Украйна.

Столтенберг каза, че е необходим многогодишен финансов ангажимент, за да се демонстрира, че подкрепата на алианса не е "краткосрочна и ad hoc, а дългосрочна и предвидима".

На 16 май Военният комитет на НАТО обсъжда помощта за Киев

На 16 май Военният комитет на НАТО обсъжда помощта за Киев

Адмирал Роб Бауер ще председателства форума

"Москва трябва да разбере; те не могат да спечелят и не могат да ни чакат да излезем", каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че жизненоважни американски оръжия започват да пристигат в Украйна в малки количества и че процесът трябва да се ускори.

Зеленски каза на съвместна пресконференция в Киев заедно с гостуващия шеф на НАТО Йенс Столтенберг, че ситуацията на бойното поле пряко зависи от скоростта на доставките на боеприпаси за Украйна.

"Навременна подкрепа за нашата армия. Днес все още не виждам нищо положително по този въпрос. Има доставки, леко са започнали, този процес трябва да се ускори", каза той.

Съединените щати приеха пакет от помощ на стойност 61 милиарда долара миналата седмица, слагайки край на месеците на безизходица в Конгреса и повишавайки надеждите в Киев, че критично ниските му запаси от артилерийски снаряди скоро ще бъдат попълнени.