Руски следователи казаха в сряда, че френският изследовател Лоран Винатие, който беше задържан миналия месец и обвинен, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, докато незаконно събирал чувствителна военна информация, се е признал за виновен по време на разпита, предава "Ройтерс".

Винатиер, експерт с дългогодишен опит с работа в Русия, беше арестуван в ресторант в центъра на Москва от маскирани офицери от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Той е обвинен, че не се е регистрирал като чуждестранен агент и умишлено е събирал военна информация, която може да бъде използвана от чужди разузнавателни служби, за да навреди на сигурността на Русия.

Френският президент Еманюел Макрон отрече Винатие, служител на Центъра за хуманитарен диалог (HD), базирана в Швейцария група за посредничество при конфликти, да е работил за френската държава. Макрон определи ареста му като част от дезинформационна кампания на Москва.

"Френският гражданин се призна за виновен по наказателно дело за незаконно събиране на информация в областта на руските военни дейности", се казва в изявление на Следствения комитет на Русия.

"По време на разпита той е признал вината си изцяло."

Руските следователи казаха, че Винатие няколко години не е спазвал руския закон за чуждестранните агенти и е събирал военна информация при срещи с руски граждани.

Следственият комитет каза, че седем свидетели, от които Винатие се е опитал да събере военна информация, са били разпитани - и че има записи на някои от техните срещи.

"Назначена е съдебно-лингвистична експертиза въз основа на аудиозаписи от тези срещи", казаха от комисията.

В изявление след ареста на Винатие неговият работодател HD каза: "В хода на дейностите на HD като безпристрастна и независима посредническа организация нашите хора работят по целия свят и рутинно се срещат с широк кръг длъжностни лица, експерти и други страни с цел за напредък в усилията за предотвратяване, смекчаване и разрешаване на въоръжени конфликти."

47-годишният Винатие може да получи до пет години затвор. Той бе оставен в следствения арест до 5 август, въпреки одобреното от френското посолство искане да бъде освободен.

Андрий Йермак: Украйна не е готова на компромис с Русия

Андрий Йермак: Украйна не е готова на компромис с Русия

Той е на посещение във Вашингтон