Службата на ООН по правата на човека заяви във вторник, че ограниченията на Израел върху влизането на хуманитарна помощ в Газа може да се равняват на военно престъпление, предава Ройтерс.

"Степента на продължаващите ограничения на Израел върху влизането на помощ в Газа, заедно с начина, по който той продължава да води военни действия, може да се равнява на използването на глада като метод на война, което е военно престъпление", каза Говорителят на Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН Джеръми Лорънс.

Рязката оценка последва подкрепен от ООН доклад в понеделник, в който се казва, че гладът е неизбежен до май, ако не бъде сложен край на битките в продължаващата повече от пет месеца война между Израел и Хамас в палестинския анклав, в който живеят 2,3 милиона души.

Докато хуманитарните агенции обвиняват Израел за блокадата на Газа, правителството на премиера Бенямин Нетаняху твърди, че улеснява помощта, а ООН и хуманитарните групи са виновни за всякакви проблеми с количеството и скоростта на доставка.

"Израел, като окупационна сила, има задължението да осигури предоставянето на храна и медицински грижи на населението, съобразени с техните нужди, и да улесни работата на хуманитарните организации за предоставяне на тази помощ", каза Тюрк чрез говорителя Джереми Лорънс.

Тюрк каза в понеделник, че кризата е "причинена от човека" и "напълно предотвратима".

"Всички, особено тези с влияние, трябва да настояват Израел да действа, за да улесни безпрепятственото влизане и разпространение на необходимата хуманитарна помощ и търговски стоки, за да сложи край на глада и да предотврати всякакъв риск от глад", каза той.

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

На фона на напрежение между Израел и неговия най-твърд съюзник относно начина, по който Нетаняху се справя с войната

Израел провокира глад в Газа и го използва като оръжие за война. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"В Газа вече не сме на ръба на глада, ние сме в състояние на глад, което засяга хиляди хора", подчерта Борел при откриването на конференция за хуманитарна помощ за палестинския анклав в Брюксел.

"Това е недопустимо. Гладът се използва като оръжие за война. Израел провокира глад", възмути се той.

В отговор израелският външен министър Израел Кац призова Борел "да спре да атакува Израел и да признае правото ни на самозащита срещу престъпленията на "Хамас".

Кац подчерта, че Израел е позволил "обширна хуманитарна помощ за Газа по суша, въздух и море за всеки, който желае да помогне", но тази помощ е "насилствено нарушена" от бойци на "Хамас" със "съдействието" на Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Отделно, ръководителят на агенцията Филип Лазарини заяви, че гладът в ивицата Газа е "причинен от човека".

Кризата може да бъде разрешена и обърната чрез подходяща политическа воля и Газа може да бъде "наводнена" с храна през пропускателните пунктове, посочи той по време на пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри.

Египет иска САЩ да разясни на Израел последствията от операцията в Рафах

Египет иска САЩ да разясни на Израел последствията от операцията в Рафах

Повече от милион души, разселени от войната в Газа, са потърсили подслон в Рафах