Съветът за сигурност на ООН всъщност се превърна в заложник на американската близкоизточна политика. Това заяви в сряда постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС. Така той коментира ветото на САЩ по въпроса за приемането на Палестина в световната организация.

"Изключително съжаляваме за подобни действия на нашите американски колеги. Те абсолютно не отразяват принципната позиция, заета от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН, които за тези шест месеца всъщност се превърнаха в заложници на САЩ по отношение на Близкия изток", каза той по време на заседание на Общото събрание.

То бе посветено на ветото на САЩ върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за приемането на Палестина като пълноправен член на световната организация.

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

Пълноправно членствоби означавало признаване на палестинската държавност

Припомняме, че в края на април САЩ използваха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокираха алжирската проекторезолюция за приемането на Палестина като пълноправен член на световната организация.

През септември 2011 г. Палестина кандидатства за присъединяване към организацията като пълноправен член. Тогава обаче тя не успя да получи подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати обявиха намерението си да наложат вето на резолюцията, ако тя бъде одобрена от други постоянни членки.

Вашингтон смята, че пълноправното присъединяване на Палестина към ООН е възможно само след прилагането на двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт. Палестинските власти избраха да спрат този въпрос и да останат в световната организация като постоянен наблюдател.

Процесът на приемане на държава в членство в ООН се извършва с решение на Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. За да получи препоръка, кандидатурата на дадена държава трябва да бъде гласувана от 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност. Никой от постоянните членове на органа (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция) не трябва да гласува против.

След това въпросът се внася в Общото събрание, където заявлението трябва да получи две трети от гласовете.

Китай: Приемане на Палестина в ООН ще поправи историческа несправедливост

Китай: Приемане на Палестина в ООН ще поправи историческа несправедливост

Китайският външен министър подкрепи усилията