МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова за незаконни.

Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод вчерашното изявление на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който заподозря натиск върху него, за да направи спешните рокади в ръководството на МВР.

"Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите", каза Демерджиев.

Той подчерта, че не е пристрастие към една или друга политическа сила професионалната му оценка за ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание. Когато един арест се случи по начина, по който протече този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва", каза Демерджиев.

По думите му за 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията. Той очаква след тези 3 месеца (на служебния кабинет - б.р.) да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията.

"Нататък има само един път - да ги внесем в прокуратурата, но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата - дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета", категоричен беше служебният министър на вътрешните работи. 

Припомняме, още в първите дни на служебния кабинет, воден от Гълъб Донев започнаха рокади на различни служби както в сигурността, така и в интелектуалната собственост.

До този момент са сменени шефът на Гранична полиция Деян Моллов, на Националната полиция Венцислав Кирчев, на агенция "Митници" Павел Тонев, на Патентното ведомство Таня Митова, на Главна инспекция по труда Елена Аврамова.

Служебният кабинет върна и 17 областни управители.

Кабинетът на Гълъб Донев бе назначен на 2 август 2022 г. за служебен премиер, което може да е около три месеца. 

Задържаха човека, изнесъл парите за "Хемус" в сакове и чували

Задържаха човека, изнесъл парите за "Хемус" в сакове и чували

Спрямо 42-годишния мъж е повдигнато обвинение за пране на пари

Относно разследването за строежа на автомагистрала "Хемус" Иван Демерджиев заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства

"Като не ги търси прокуратурата - трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие".

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи подчерта, че служебното правителство не е ревизионно, а е правителство, от което се очакват "действия по стабилизиране на ситуацията".

"Не мога да си позволя да ревизирам никого, защото за мен е по-важно как работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е поставил такава задача", каза Демерджиев.

Относно взаимодействието на МВР с прокуратурата той изтъкна, че прокуратурата не може да се поставя под общ знаменател.

"Полицейските служители на много места работят добре с прокуратурата. Ако искаме резултати, трябва да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, готова да изпълнява функцията си. Това не означава, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има бездействие и дела на трупчета, напротив. Когато се натъкнем на тези случаи, те ще бъдат сведени до знанието на Министерството на правосъдието и с правомощията, които има министърът на правосъдието, ще бъде направен опит да се проверят внимателно и да се накарат органите, които в някои случаи отчетливо бездействат, да се задействат или поне да понесат отговорност за това бездействие. Да бъде сезиран ВСС", обясни Иван Демерджиев.